Mitä osakkeet ovat?

Monet ihmiset miettivät, mitä osakkeet oikein ovat. Kun ostat osakkeen, sinusta tulee välittömästi yrityksen omistaja. Voit sitten treidata osuutesi pörssissä. Mutta miten osakkeen hinta muuttuu? Kuinka voit käydä kauppaa osakkeiden hinta kehityksellä? Ja mikä on osakkeen alkuperä? Tältä sivulta löydät kaiken mitä sinun tarvitsee tietää osakkeista!

Sisällysluettelo näytä

Mikä on osake?

Osake on todiste yrityksen omistuksesta. Kun ostat osakkeen, sinusta tulee yrityksen omistaja. Yritys laskee liikkeeseen usein osakkeita saadakseen lisää pääomaa. Kun yritys laskee liikkeeseen osakkeita, sitä kutsutaan myös osakeanniksi.

Miksi sinun pitäisi omistaa osakkeita?

Yksinkertainen vastaus on se, että se voi tuottaa paljon rahaa. Osakkeiden keskimääräinen tuotto on noin 7–8 prosenttia vuodessa. Tämä tarkoittaa, että inflaation jälkeen tuotto on ollut noin 5% vuodesta 1900 lähtien.

Kun jätät rahat säästötilillesi, saamasi todellinen tuotto on negatiivinen. Näin on, koska inflaatio on korkeampi kuin säästötilin korko.

5 prosenttia ei välttämättä kuulosta kauhean jännittävältä, mutta koronkoron vuoksi osakkeiden arvo kasvaa nopeasti. Kun sijoitat toistuvasti tuottojasi, saat myös tuottoja tuotoillesi. Jos sijoitat 1000 dollaria vuodessa 30 vuoden ajan 7 prosentilla, omistat lopulta 101,073 dollaria. Jopa pienillä määrillä kannattaa sijoittaa.

why own shares

Kuinka tehdä spekuloidaa osakkeilla?

Nyt on selvää, mitä osakkeet ovat, mutta miten voit tehdä spekuloidaa osakkeilla? On kaksi tapaa, joilla voi tehdä spekuloidaa: hinta voitoilla ja osingoilla.

Menetelmä 1: hinta voitot

Osakkeet ovat kaupankäynnin kohteena pörssissä, ja silloin hinta syntyy kysynnän ja tarjonnan vuorovaikutuksesta. Osakkeen hinta kertoo, kuinka paljon voit ostaa tai myydä sitä. Kun omistat osaketta jonkin aikaa ja hinta nousee, saat positiivisen tuoton.

Menetelmä 2: osinko

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tapa ansaita rahaa osakkeilla. Monet yritykset maksavat myös osinkoja säännöllisesti. Osinko on voitonjako. Yhtiö voi määrittää osinkona maksettavan prosenttiosuuden voitosta. Jotkut yritykset eivät koskaan maksa osinkoja, kun taas on yrityksiä, jotka maksavat useita prosentteja osinkoja vuosittain.

Haluatko tietää enemmän osingoista? Löydät kaiken tarvitsemasi aiheesta spesiaalistamme:

Kuinka käydä kauppaa osakkeilla itse?

Nyt kun tiedät mitä osakkeet ovat, voit käydä aktiivisesti kauppaa osakkeilla itse. Osakkeilla voi käydä kauppaa kahdella tavalla.

Osakkeiden ostaminen pitkällä aikavälillä

Ensimmäinen vaihtoehto on osakkeiden kauppa pitkällä aikavälillä. Tällöin ostat osakkeita, koska uskot niiden olevan tulevaisuudessa arvokkaampia. Kun ihmiset ostavat osakkeita, he tekevät sen usein pitäen silmällä tulevaisuutta.

Haluatko tietää miten ja mistä ostaa osakkeita? Meidän artikkelissamme osakkeiden ostamisesta, voit lukea kaiken mitä sinun tarvitsee tietää:

Aktiivinen treidaus

Toiset sijoittajat haluavat spekuloida aktiivisesti osakekursseilla. Osakekurssit voivat nousta tai laskea useita prosentteja yhdessä päivässä. Reagoimalla tähän viisaasti voit saavuttaa hyvän tuoton.

Osakkeiden kaupankäynnin perusstrategia on selkeä: kun odotat osakkeiden nousevan, ostat osakkeen ja kun odotat laskua, myyt osakkeen. Voit hyödyntää hintojen laskua ottamalla lyhyen position. Lyhyellä positiolla voit hyötyä hinnan laskusta.

Haluatko kokeilla spekulointia osakkeilla riskittömästi ilmaisella esittelyllä? Käytä alla olevaa painiketta avataksesi ilmaisen demon osakekaupalle:

Kuinka sijoittaa osakkeisiin?

Nyt kun ymmärrät osakkeiden merkityksen, haluat varmasti tietää, miten voit itse sijoittaa osakkeisiin. Voit sijoittaa osakkeisiin online-välittäjän kanssa. Välittäjä on osapuoli, jonka avulla voit käydä kauppaa erilaisilla sijoitustuotteilla.

Nykyään kuka tahansa voi avata tilin välittäjällä. Haluatko tietää, minkä välittäjän kanssa voit sijoittaa? Käytä alla olevaa painiketta avataksesi tilin suoraan välittäjälle:

Mikä vaikuttaa osakkeen hintaan?

Osakkeen hinta määräytyy kokonaan ostajien ja myyjien lukumäärän perusteella. Kun useammat ihmiset haluavat ostaa osakkeen, hinta nousee. Kun ihmiset myyvät osakkeita, hinta laskee. Odotukset osakkeen näkymistä voivat vaikuttaa voimakkaasti osakekurssiin. Selitämme tämän kahdella esimerkillä.

Ensimmäisessä esimerkissä haluat sijoittaa biolääketieteen yritykseen. Kun uutisartikkelissa kerrotaan, että tämä yritys on löytänyt erityisen lääkkeen, on järkevää ostaa osakkeita. Kysynnän kasvun todennäköisyys on korkea.

Kuitenkin päinvastainen on myös mahdollista. Oletetaan, että harkitset sijoittamista vähittäiskauppa ketjuihin. Kun ilmestyy uutisraportti, jossa sanotaan, että vähittäismarkkinat romahtavat verkkokaupankäynnin lisääntymisen vuoksi, on viisasta myydä.

Haluatko oppia sijoittamaan paremmin osakkeisiin? Sitten on tärkeää oppia analysoimaan osakemarkkinoita. Fundamenttianalyysiä ja teknistä analyysiä käsittelevistä artikkeleistamme opit, miten tämä tehdään:

Mitkä ovat osakekaupan riskit?

Tietenkin osakekauppaan liittyy riskejä. Nyt kun tiedät mitä osakkeet ovat, olet jo yhden askeleen edellä päin ja mahdollisuutesi menestyä ovat paljon suuremmat.

Pienempi valuuttakurssiriski

Yksi osakeriski on ns. hintariski: on mahdollista, että tänään ostamasi osakkeen arvo on huomenna vähemmän. Tällöin teet tappiota, kun myyt osakkeen uudelleen.

Joissakin tapauksissa koko markkinat voivat toimia huonosti. Tätä kutsutaan myös markkinariskiksi.

Konkurssiriski

Tämän riskin lisäksi on olemassa mahdollisuus, että yritys menee konkurssiin; kun yritys menee konkurssiin, saat usein vain murto-osan osakkeen arvosta takaisin.

Likviditeetin puute

Kun ostat osakkeen, jolla on pieni kaupankäyntivolyymi, on mahdollista, että kukaan ei halua ostaa osakkeitasi. Siten voi olla vaikeaa myydä osakkeitasi, koska markkinoita ei ole. Dow Jones- tai S&P 500-listan suurien osakkeiden kanssa on tosin epätodennäköistä, että näin kävisi.

Miksi yritykset laskevat liikkeeseen osakkeita?

Osakkeiden liikkeeseenlasku voi olla houkutteleva tapa yrityksille kerätä enemmän rahaa. Osakeannilla saatu raha on pysyvää pääomaa, joten yhtiön ei tarvitse maksaa siitä korkoa.

Osakeannilla kerättyä rahaa käytetään usein yrityksen kasvattamiseen. Ilman osakeannista kerättyä pääomaa yritys ei pystyisi laajentumaan niin paljoa.

Mitä oikeuksia sinulla on osakkeenomistajana?

Paperilla olet yrityksen omistaja. Valitettavasti tämä ei tarkoita, että saat pysäköintitilan kiinteistölle ja että voit kävellä sisään ja ulos johtajan huoneeseen. Siitä huolimatta osakkeenomistajana saat melkoisen määrän lisäoikeuksia.

Osakkeenomistajana voit osallistua osakkeenomistajien kokoukseen. Tässä kokouksessa kaikki osakkeenomistajat voivat äänestää yhtiön politiikasta. Osakkeenomistajana sinulla on myös oikeus osuuteen spekuloidajen jaosta. Kaikki yritykset eivät jaa spekuloidajaan osakkeenomistajille.

On myös olemassa erityisiä osakkeita. Esimerkiksi etuoikeutetut osakkeet antavat omistajilleen etuoikeuksia ja perustaja osakkeet ovat äänioikeudettomia osakkeita.

Millaisia ​​osakkeita on olemassa?

Osakkeiden määritelmä on 100% selkeä. Tämä määritelmä kattaa kuitenkin monenlaiset osakkeet. Voit esimerkiksi sijoittaa sekä pankki- että matkailu osakkeisiin.

On suositeltavaa hajauttaa sijoituksesi eri sektoreille mahdollisimman paljon. On aina olemassa vaara, että yksi sektori ei pärjää hyvin. Sitten voit absorboida kyseisen sektorin negatiiviset tuotot toisen sektorin positiivisilla tuotoilla.

Ovatko osakkeet sinua varten?

Tämän selityksen jälkeen ymmärrät osakkeiden merkityksen. Ennen sijoittamista on kuitenkin tärkeää, että mietit, onko osakkeisiin sijoittaminen todella sinulle. Osakekauppa on houkuttelevaa, jos haluat hyötyä yritysten positiivisista tuloksista. Samalla on ymmärrettävä, että voit menettää osan tai jopa kaikki sijoituksesi.

Jos haluat sijoittaa osakkeisiin, voit tehdä tämän vain 100 dollarilla. Jos haluat rakentaa vahvan salkun, on suositeltavaa tehdä se vähintään 5000 dollarilla. Kun sijoitat pienemmillä määrillä, riskien hajauttaminen on vaikeaa. Lisäksi joudut käsittelemään suhteellisen korkeita maksutapahtumia.

What are shares2

Mitä eroa on osakkeilla ja sijoitusrahastoilla?

Voit ostaa sekä sijoitusrahastojen osakkeita että osakkeita välittäjältä. On tärkeää, että ymmärrät näiden kahden sijoitustuotteen väliset erot. Kun ostat osakkeen, teet sen omasta tahdostasi. Siksi valitset yrityksen, johon haluat sijoittaa. Kun ostat osuuden rahastosta, asia on toisin.

Rahasto määrittää, mihin osakkeisiin sijoitat. Talletat tietyn rahamäärän ja sijoitat sillä automaattisesti osake pakettiin. Näin ollen sinulla on vähemmän vaikutusvaltaa sijoitustesi kokoonpanoon. Voit kuitenkin valita eri tyylisistä rahastoista. Aasian rahasto ei sijoita rahojasi Eurooppaan.

Mitä eroa on joukkovelkakirjoilla ja osakkeilla?

Kaikki eivät ymmärrä joukkovelkakirjojen ja osakkeiden välistä eroa. Selitämme tämän lyhyesti. Osakkeella sinusta tulee yrityksen osakkeenomistaja ja välillisesti hyödyt tuloksista. Kun ostat joukkovelkakirjan, sinusta ei tule yrityksen omistajaa.

Joukkovelkakirja on velka. Lainalla sinulla on oikeus kuukausittaisiin korko maksuihin. Kun yritys menee odottamatta konkurssiin, sinulla on etuoikeus osakkeenomistajiin verrattuna. Sinulla ei kuitenkaan koskaan ole oikeutta muuhun kuin korko maksuihin. Haluatko tietää enemmän joukkovelkakirjoista? Napsauta alla olevaa painiketta:

Mitkä ovat osakkeiden edut ja haitat?

Osakkeisiin sijoittamiseen liittyy etuja ja haittoja. Osakkeiden suurin etu on korkeampi odotettu tuotto. Viimeisten 100 vuoden aikana osakkeet ovat suoriutuneet paljon paremmin kuin muut sijoitustuotteet. Tällä hetkellä ei ole syytä olettaa, että tilanne muuttuisi seuraavien 100 vuoden aikana.

Osakkeisiin liittyy kuitenkin myös haittoja. Esimerkiksi osakkeisiin sijoittaminen on riskialtista: et koskaan tiedä, saavutatko positiivisen tuloksen lyhyellä aikavälillä. Sinun on myös käytettävä huomattavasti aikaa päättääksesi mihin osakkeisiin haluat sijoittaa.

Lopuksi, osakkeisiin sijoittaminen voi olla kallista sijoittajille, joilla on pieni summa kiinni sijoituksessa. Kustannukset ovat silloin suhteellisen korkeat. Jos haluat käydä kauppaa pienillä määrillä, voit harkita sijoitusrahastoa.

Mistä osakkeet tulevat?

Osakkeet ovat peräisin Alankomaista. Vuonna 1602 perustettu VOC etsi uusia nopeita rahoituksia, jotka antoivat heille mahdollisuuden suorittaa lukuisia pitkiä matkoja. He tarvitsivat paljon pääomaa tähän, ja saadakseen sen he päättivät laskea liikkeeseen osakkeita. Nämä osakkeet eivät oikeuttaneet osinkoon, vaan matkan aikana hankittuihin tavaroihin.

Haluatko tietää enemmän osakkeiden historiasta? Sijoittamisen historiaa käsittelevästä artikkelistamme saat lisätietoja tästä:

Tiivistelmä: mitä osakkeet ovat?

  • Osakkeet ovat yrityksen osuuksia.
  • Voit sijoittaa osakkeisiin aktiivisesti ostamalla ja myymällä niitä.
  • Voit ansaita spekuloidaa osakkeilla hinnankorotusten ja osinkojen avulla.
  • Osakkeiden hinta syntyy kysynnästä ja tarjonnasta.
  • Sijoittajana sinulla on aina hintariskin ja konkurssiriskin vaara.

Osakkeiden UKK

Artikkelin viimeisessä osassa käsitellään usein kysyttyjä kysymyksiä osakkeista. Tämä voi auttaa sinua ymmärtämään osakkeiden merkityksen paremmin.

Onko osakkeilla kiinteä maturiteetti?

Osakkeilla ei ole kiinteää maturiteettia. Osakkeesi eivät vanhene, ja ne ovat teoriassa pysyvästi voimassa. Vasta kun yritys menee konkurssiin, voit menettää osakkeesi.

Kenelle osakkeet sopivat?

Osakkeet sopivat ihmisille, jotka ovat halukkaita ottamaan riskejä. On suositeltavaa sijoittaa vain osakkeisiin rahoilla, joita et tule tarvitsemaan lähitulevaisuudessa. Pitkällä aikavälillä voit saavuttaa hyviä tuloksia osakkeilla, mutta lyhyellä aikavälillä tämä ei ole varmaa.

Ovatko osakkeet aina nimettyjä?

Kaikki osakkeet eivät ole nimettyjä. Suuria yrityksiä, joilla käydään kauppaa pörssissä, ei ole rekisteröity. Voit käydä kauppaa osakkeilla vapaasti välittäjän kanssa, eikä ole olemassa selkeää rekisteriä, josta näet, kuka omistaa osakkeet.

Jos perustat yksityisen yrityksen joidenkin perheenjäsenten kanssa, osakkeet usein rekisteröidään. Tiedät tarkalleen ketkä osakkeenomistajat ovat.

Kuinka monta osaketta on?

Yritys voi itse päättää, kuinka monta osaketta ne laskevat liikkeeseen ja mihin hintaan. On järkevää verrata yrityksiä markkina-arvon perusteella. Markkina-arvo osoittaa kaikkien liikkeellä olevien osakkeiden kokonaisarvon.

Mitä etuoikeutetut osakkeet ovat?

Etuoikeutetut osakkeet antavat osakkeenomistajille etuoikeuksia. Esimerkiksi he saavat kiinteän osingon muilta osakkeenomistajilta. Haluatko tietää enemmän etuoikeutetuista osakkeista? Lue tämä artikkeli.

Mitä arvo-osakkeet ovat?

Arvo-osakkeet ovat yritysten osakkeita, jotka ovat usein olleet olemassa pitkään. Osakkeet maksavat tavallisesti vakaata osinkoa ja niiden hinta-spekuloida suhde on alhainen. Esimerkkejä tämän tyyppisistä osakkeista ovat Shell ja Heineken.

Mitä ovat ETF-osakkeet?

ETF-osakkeet ovat osakkeita, jotka hankitaan rahastolla. ETF:n avulla voit seurata suoraan joukkoa rahastoja. ETF tarkoittaa Exchange Traded Fundia eli pörssissä treidattua rahastoa.

Mitä ovat CFD-osakkeet?

Kun käydään kauppaa CFD:llä, et sijoita suoraan itse osakkeeseen. CFD:t seuraavat osakkeen hintaa. Haluatko tietää enemmän CFD:stä? Lue tämä artikkeli.

Mitä ovat sykliset osakkeet?

Sykliset osakkeet ovat osakkeita, jotka liikkuvat talouden mukana. Kun taloudella menee hyvin, hinnat nousevat ja kun taloudella menee huonosti, hinnat laskevat. Haluatko tietää enemmän syklisistä osakkeista? Lue tämä artikkeli.

Mikä on osaketodistus?

Voit sijoittaa osakkeen arvoon myös epäsuorasti osaketodistuksen kautta. Todistus on arvopaperi, joka seuraa osakkeen tarkkaa arvoa ja spekuloidaja. Se on samanlainen kuin sijoitusrahasto muuten, mutta se keskittyy vain yhteen osakkeeseen.

Mitä ovat haltija osakkeet?

Haltija osakkeet ovat osakkeita, joissa ei nimetä omistajaa. Suurin osa treidatuista osakkeista on haltija osakkeita. Kuitenkin treidaat pörssissä osakkeilla, jotka eivät ole sen omistajan nimissä.

Mitkä ovat osakkeiden myyntikustannukset?

Maksat yleensä ns. spreadin, kun ostat ja myyt osakkeita. Tämä on ero osto- ja myyntihinnan välillä. Lisäksi maksat myös kiinteän palkkion monilla välittäjillä. Artikkelistamme sijoituskustannuksista voit lukea, miten paljon sijoittaminen osakkeisiin tarkalleen maksaa.

Mitä ovat rekisteröidyt osakkeet?

Rekisteröidyt osakkeet ovat haltija osakkeiden vastine. Rekisteröityjä osakkeita ei voida yksinkertaisesti myydä jollekulle muulle. Ne on erityisesti rekisteröity sinulle ja siksi omistat osan yrityksestä. Esimerkiksi perheyrityksissä on paljon tällaisia osakkeita.

Mitä ovat omat osakkeet?

Yritykset voivat päättää ostaa takaisin joitain osakkeita. Yritys voi tehdä tämän, kun esimerkiksi sen osakekurssi on laskenut voimakkaasti. Omien osakkeiden ostaminen voi stimuloida hintaa. Takaisin ostettuja osakkeita kutsutaan myös omiksi osakkeiksi, ja niitä voidaan myydä pörssissä milloin tahansa.

Mitä ovat kulta osakkeet?

Kulta osake on osake, jolla on erityinen veto-oikeus. Esimerkiksi hallitus voi käskeä keskeisiä yrityksiä toimittamaan kulta osakkeen. Tämä voi estää palvelujen haltuunoton tai vähenemisen.

Mitä ovat suurten korkojen osakkeet?

Suuren koron osake on osake, jolla on korkea markkina-arvo. Suuri korko tarkoittaa siis suurta markkina-arvoa. Yli 10 miljardin dollarin tai punnan arvoisten yritysten osakkeita kutsutaan usein suurten korkojen osakkeiksi.

Mitkä ovat parhaat osakkeet?

Yksinkertainen vastaus tähän kysymykseen on: parhaat osakkeet ovat niitä, jotka suoriutuvat parhaiten. Tämä on tietysti yksinkertaistettu vastaus. Tämän päivän parhaiten menestyvää osaketta ei ehkä enää ole huomenna konkurssin takia. Kaikki osakkeet eivät myöskään sovi kaikkien sijoitusstrategiaan. Siksi on tärkeää tehdä omaa tutkimusta.

Mitä ovat blue-chip-osakkeet?

Blue-chip-osake on korkealuokkainen osake. Blue-chip-osakkeilla on korkean laadun ja luotettavuuden maine. Ihmiset uskovat paljon tällaisen yrityksen tulevaisuuteen.

Mitä A-sarjan osakkeet ovat?

A-sarjan osakkeilla on enemmän ääniä osaketta kohti. Tämä antaa johdolle mahdollisuuden pysyä yrityksen hallinnassa. Jos kaikilla osakkeilla olisi yhtäläinen äänioikeus, ulkopuolinen osapuoli voisi ottaa hallinnan helpommin. B-sarjan osakkeilla on vähemmän äänioikeuksia.

Mitä ovat FTSE-osakkeet?

FTSE:n osakkeet ovat Lontoon pörssissä noteerattuja osakkeita. FTSE on indeksi, joka sisältää 100 suurinta brittiläistä yritystä. Yritykset voivat säännöllisesti liittyä ja kadota FTSE:stä, koska osakekurssit muuttuvat jatkuvasti.

Mitä ovat lyhyeksi myyvät osakkeet?

Kun otat lyhyen position, lyöt vetoa hinnan laskusta. Kun puhumme lyhyeksi myydystä osakkeesta, tarkoitamme usein lyhyttä positiota osakkeessa.

Mikä on osakkeen nimellisarvo?

Osakkeen nimellisarvo on hinta, jolla se alun perin julkaistiin pörssissä. Nimellisarvo ei ole tärkeä, kun sijoitat osakkeeseen. Loppujen lopuksi osakkeen hinta muuttuu jatkuvasti. Osaketta ei siis vaihdeta nimellisarvolla pitkään aikaan.

Mikä on osakkeen sisäinen arvo?

Voit laskea osakkeen sisäisen arvon vähentämällä yhtiön velat varoista. Sitten jaat jäljellä olevan määrän osakkeiden lukumäärällä. Yksinään tämä luku antaa vähän tietoa. On myös tärkeää tutkia yhtiön tulevaisuuden odotuksia.

Mikä on puolustava osake?

Puolustavat osakkeet ovat vähemmän herkkiä talouden kehitykselle. Kun sisällytät salkkuun puolustavia osakkeita, tuottosi laskevat hitaammin, kun koko talous heikkenee. Esimerkki puolustavasta osakkeesta on supermarketin osake.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *