Sijoittaminen optioihin: kattava opas

Haluatko saada korkeamman tuoton sijoituksellesi ja oletko valmis ottamaan suurempia riskejä tämän tavoitteen saavuttamiseksi? Jos näin on, optio-sijoitus voi olla erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto sinulle! Optioihin sijoittaminen alkaa muutamasta sadasta eurosta, ja sillä voit ansaita jo jonkin verran rahaa. Mutta miten sijoitat optioihin ja mitä prosessin takana on? Tämä opas kertoo kaiken siitä, mitä sinun tarvitsee tietää sijoittamisesta optioihin!

Optio sijoittamisen opas

Mikä on optio?

Optio antaa sinulle oikeuden ostaa tai myydä rahavakuus tietyllä hinnalla. Rahavakuus esimerkkejä ovat muun muassa osake tai joukkovelkakirjalaina. Näiden oikeuksien saamiseksi toiselle osapuolelle on maksettava palkkio. Optio vaihto on prosessin seuraava vaihe, jonka avulla voit itse panna option täytäntöön. Optiolla on seuraavat ominaisuudet:

Kohde-etuus

Kohde-etuus viittaa rahoitusvaroihin, joihin optio on sidottu. Tämä voi olla esimerkiksi Heinekenin osake. Optiot voidaan liittää myös indekseihin, kuten Dow Jones, tai valuuttoihin, kuten dollari.

Optiotyypit: osto- tai myyntioptio

Sijoittaessa optioihin voi valita osto- ja myyntioptioiden välillä. On ratkaisevan tärkeää ymmärtää nämä kaksi optiota:

 • Osto-optio: antaa sinulle oikeuden ostaa rahavakuuden tietyllä hinnalla.
 • Myyntioptio: antaa sinulle oikeuden myydä rahavakuuden tietyllä hinnalla.

Osto-optioiden avulla voit spekuloida hinnankorotuksista, kun taas myyntioptioiden avulla voit spekuloida hinnanlaskuista.

Sopimuksen koko

Yksi optiosopimus sisältää aina 100 osaketta. Vaihdetaanko optioasi hintaan £/$/€2? Tällöin maksat 200 puntaa/$/€ koko sopimuksesta.

Toteutushinta

Toteutushinta on arvo, jolla kohde-etuutta voidaan ostaa tai myydä. Annan sinulle esimerkin: kun optio-oikeuksien toteutushinta on 20 €, osake voidaan ostaa (osto-optio) tai myydä (myyntioptio) edellä mainittuun hintaan.

Osto-optiot, joiden toteutushinta on alhaisempi, ovat arvokkaampia. Tämä on järkevä menettely, koska voit ostaa osakkeen halvemmalla. Tämän takia riski siitä, että optio muuttuu arvottomaksi, on paljon pienempi.

Myyntioptioiden osalta asia on päinvastoin. Optiot, joilla on korkea toteutushinta, ovat kalliimpia, koska niihin liittyy suurempi mahdollisuus myydä osake korkealla hinnalla.

Eräpäivä

Eräpäivä osoittaa option voimassaoloajan. Jotkut optiot ovat voimassa yhden viikon, kun taas toiset optiot voivat olla voimassa vuosia. Optioilla, joilla on pitkäaikainen eräpäivä, on korkeampi hinta, koska on todennäköisempää, että näistä optioista tulee kannattavia. Seuraavat 3 pörssi ehtoa osoittavat, onko optio tällä hetkellä kannattava:

 • In the money option: tällä hetkellä optio on kannattava
 • At the money option: tällä hetkellä optiolla on tasahinta (break-even)
 • Out of the money option: tällä hetkellä optio on arvoton

Loogisesti in the money optionsilla on korkeampi hinta kuin out of the money optionsilla. Osto-optio, jonka toteutushinta on 20£/$20, vaihtohinnalla £25, on heti melko arvokas. Myyntioptio, jonka toteutushinta on 20£/$/€ ja vaihto hinta 25£/$/€, on se, mitä kutsumme "out of the money", eikä sillä ole suoraa arvoa kyseisenä hetkellä.

In and out of the money option

Illustraatio in & out of the money ehdoista £/$/€5 osto-optiolla

Kuinka voi sijoittaa optioihin?

Aikaisemmin piti matkustaa optio pörssiin ja huutaa ääneen tehdäkseen tilauksensa. Onneksi tämä on menneessä. Osto- ja myyntioptiot ovat nykyään meidän jokaisen saatavilla. Kun haluat sijoittaa optioihin, tarvitset vain tilin välittäjällä. Välittäjä on kolmas osapuoli, joka järjestää rahoitusarvopapereiden ostamisen ja myymisen puolestasi.

Haluatko tietää, mikä välittäjä on paras optio kauppaan? Olemme laatineet luettelon markkinoiden parhaista välittäjistä. Klikkaa alla olevaa painiketta verrataksesi parhaita välittäjiä välittömästi:

Mitkä seikat määrittävät option arvon?

Optioiden arvo koostuu sisäisestä arvosta ja odotetusta arvosta.

Sisäinen arvo

Sisäinen arvo on arvo, joka optiolla on käytäntöön laitettaessa. Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on osto-optio, jonka toteutushinta on 10 € ja pörssihinta 5 €. Tuolloin option sisäinen arvo on 5 €. Kun toteutushinta on sama kuin vaihtohinta, sisäinen arvo on 0 €. Sama 0 euron sisäinen arvo pätee, kun optio on ‘out of money’ eikä sitä sen vuoksi void pistää käytäntöön.

 • Optio in the money? Optiolla on oma arvo.
 • Optio out of money? Sisäinen arvo on 0 €.

Odotettu arvo

Odotettu arvo määräytyy markkinoiden odotusten perusteella. At the money ja out of money optiolla on arvoa, koska tulevaisuudessa on aina mahdollisuus, että optio muuttuu in the money optioksi. Odotettu arvo on suurempi, kun:

 • Eräpäivä on tulevaisuudessa.
 • Taustalla oleva arvopaperi on epävakaa.

Kun option voimassaoloaika ei ole liian kaukaisessa tulevaisuudessa, on suurempi mahdollisuus, että optiosta tulee arvokas. Epävakaa arvopaperi lisää myös mahdollisuutta, että pörssikurssi saavuttaa tietyt tasot, joilla option toteuttamisesta tulee kiinnostavaa. In the money option ostaminen ei ole automaattisesti houkuttelevin valinta: loppujen lopuksi maksat huomattavasti enemmän optioista, jotka tarjoavat enemmän turvallisuutta.

Mitkä tekijät vaikuttavat option hintaan?

Option hintaan vaikuttaa pääasiassa kohde-etuuden hinta ja kohde-etuuden volatiliteetti.

Kohde-etuuden hinta

Kohde-etuuden hinta vaikuttaa voimakkaasti option arvoon. Osto-option arvo:

 • Kasvaa, kun kohde-etuuden hinta nousee.
 • Laskee, kun kohde-etuuden hinta laskee.

Se on päinvastoin, kun viitataan myyntioptioiden arvoon. Myyntioption arvo:

 • Kasvaa, kun kohde-etuuden hinta laskee.
 • Laskee, kun kohde-etuuden hinta nousee.

Kohde-etuuden volatiliteetti

Kohde-etuuden volatiliteetilla on voimakas vaikutus option hintaan. Seuraava pätee:

 • Vaihteleeko kohde-etuus paljon? Option hinta nousee.
 • Onko kohde-etuus vakaa? Option hinta laskee.

Volatiliteetti lisää todennäköisyyttä, että optiosta tulee in the money. Siksi tällaisilla optioilla on suurempi arvo. Jos tavoitteenasi on ansaita rahaa optioiden treidauksella, sinun on otettava huomioon markkinoiden vaihtelut. Suuret taloustapahtumat voivat aiheuttaa suurta markkina hässäkkää ja johtaa huomattavasti korkeampiin optio hintoihin.

Optioiden lukeminen

Optioita ei ole kirjoitettu kokonaan. Siitä tulisi myös aika sotku, jos sinun täytyisi syöttää kokonaisia lauseita välittäjä tilillesi. Mutta kuinka voit lukea option ennen sen ostamista? Tältä optio näyttää:

Nimivaihtoehto C/P päivämäärä toteutushinta ostohinta

Joten se näyttää seuraavalta esimerkiltä:

Philips C 8/6 10 € 1 €

Tämä on Philipsin osakkeen osto-optio, jonka toteutushinta on 10£/$/€ ja viimeinen voimassaolopäivä 8/6. Tämän esimerkin option voi ostaa hintaan 1£/$/€. Koska osakeoptiot edustavat 100 osaketta kohde-etuuden osakkeista, joudut maksamaan 100€/$/€ yhdestä Philipsin optio sopimuksesta.

Options examples

Optio esimerkkejä

Optioiden valinta ja niiden myynti

Ennen kuin voit ostaa option, sinun on päätettävä, minkä option valitset. Jos haluat saavuttaa parhaan mahdollisen sijoitetun pääoman tuoton optiollasi, älä anna pelon määrittää sijoitustasi. Kunnollinen ensi askel olisi valita kohde-etuus, jolla haluat käydä kauppaa. Tämä voi olla esimerkiksi Heinekenin osake. Seuraavaksi on tärkeää ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Odotatko hinnanlaskua tai nousua?
 • Luuletko hinnan olevan hyvin epävakaa tai vain hieman epävakaa?
 • Luuletko, että epävakaus kestää jonkin aikaa vai uskotko mieluummin, että se on lyhytaikaista?

Kun odotat hinnankorotusta, sinun on ostettava optio. Jos taas odotat osakekurssin laskua, myyntioptio on ensisijainen valinta. Osto-optio ostetaan hinnannousua spekuloitaessa ja myyntioptio otetaan spekuloitaessa hinnanlaskua.

Luuletko, että hinta ei tule paljon liikkumaan? Osta in the money optio. Odotatko voimakasta hinnan nousua tai laskua? Osta at the money optio. Muista, että maksat enemmän rahaa turvallisuuden nostamisesta. Joten jos odotat voimakasta nousua tai laskua, on viisaampaa ostaa out of the money optio. Tuottosi on paljon suurempi.

Seuraavaksi sinun on määritettävä, onko tulossa äkillinen kasvu tai lasku ja onko se pitkäaikaista. Kun odotetaan räjähtävää nousua tai laskua, parasta on valita lyhytaikainen optio. Uskotko, että nousuun tai laskuun menee jonkin aikaa? Siinä tapauksessa sinun pitää ostaa pitkäaikainen optio. Mitä enemmän turvallisuutta, sitä enemmän maksat. Jos odotat lyhyttä ja voimakasta hinta liikettä, on parasta ostaa lyhytaikainen optio.

Option ostaminen on helppoa kuin heinänteko. Valitset vain option, jolla on oikea toteutushinta ja eräpäivä. Seuraavaksi päätät kuinka monta osto- tai myyntioptiota haluat ostaa. Muista, että yksi optiosopimus sisältää 100 osaketta. Valitse ennusteellesi parhaiten sopiva vaihtoehto ja maksimoi potentiaaliset tulosi!

Optioiden kirjoittaminen

Voit myös saada ylimääräistä rahaa kirjoittamalla optioita. Kun kirjoitat option, olet optiota ostavan henkilön vastapuoli. Kun kirjoitat optiota, sinulla on velvollisuus toimittaa optio. Kun vastapuoli laittaa option käytäntöön, sinun on toimitettava kohde-etuus. Tämä voi olla osake, esimerkiksi Heinekenin tai Applen.

Kun kirjoitat option ei ole väliä kuinka paljon rahaa menetät: sinun on silti aina toimitettava. Optioiden kirjoittaminen on siis riskialtista toimintaa. Vastineeksi optioiden kirjoittamiseen liittyvästä riskistä saat palkkion.

Kirjoitus vaihtoehtoja on kaksi:

 • Kirjoitat osto-option, kun odotat hinnan laskua.
 • Kirjoitat myyntioption, kun odotat hinnankorotusta.

Osto-option kirjoittaminen

Kun kirjoitat osto-option, lupaat myydä kohde-etuuden tiettyyn hintaan. Tämä voi olla esimerkiksi osake. Hintojen korotukset ovat tässä tapauksessa epäedullisia, koska joudut myymään osakkeesi paljon alhaisempaan hintaan kuin mitä niiden todellinen arvo on.

Toisaalta, kun hinta laskee, ansaitset mukavan voiton osto-optiolla. Saat palkkion etkä menetä rahaa.

Myyntioption kirjoittaminen

Myyntioptio toimii päinvastoin. Kun kirjoitat myyntioption, lupaat ostaa kohde-etuuden tietyllä hinnalla. Osake on jälleen yksi mahdollinen esimerkki. Hinnanalennukset ovat tässä tapauksessa epäedullisia, koska olet luvannut ostaa osakkeet tietyllä hinnalla ja menetät rahaa ostamalla niitä.

Toisaalta, kun hinta nousee, ansaitset mukavan voiton myyntioptiolla. Saat palkkion etkä menetä rahaa.

Kuinka paljon ansaitset kirjoittamalla optioita?

Ansaitset rahaa kirjoittamalla optioita, koska saat palkkion. Premiumi nousee, kun riski kasvaa. Saat korkeamman palkkion, kun:

 • Option optio-aika on pidempi.
 • Toteutushinta on lähempänä nykyistä hintaa.

Optioiden kirjoittamiseen liittyvät vaatimukset

Välittäjän päätavoitteena on rajoittaa kirjoitusoptioihin liittyviä riskejä mahdollisimman paljon. Sinulta vaaditaan vakuus varmistamaan, että pystyt kattamaan optiosi. Vakuus voi olla katteeton tai katettu.

Katettu kirjoitus

Kun kirjoitat katettua osto-optiota, omistat osakkeet, kun osto-optiota käytetään. Voit ansaita mukavan lisävoiton osake portfoliollasi. Jos asiat menevät pieleen, on kuitenkin olemassa riski, että joudut myymään osakkeesi epäedulliseen hintaan. Myyntioptiot voidaan kattaa ostamalla edullisempia myyntioptioita.

Kattamaton kirjoitus

Voit myös tehdä rahatalletuksen vakuudeksi. Tämä raha talletetaan marginaali tilille. Rahat palautetaan vasta position sulkemisen jälkeen. Mitä korkeampi positio riski, sitä korkeampi marginaali välittäjällä voi olla. Etkö enää noudata marginaali vaatimuksia? Siinä tapauksessa välittäjällä on oikeus sulkea positiosi ja menetät koko sijoituksesi.

Yhteenveto optioiden ostamisesta ja kirjoittamisesta

Ennen kuin jatkamme, tiivistämme vielä lyhyesti, mitä eroja on optioiden ostamisella ja kirjoittamisella:

 • Osto-optio antaa sinulle oikeuden ostaa. Maksat palkkion.
 • Myyntioptio antaa sinulle oikeuden myydä. Maksat palkkion.
 • Osto-optioiden kirjoittaminen velvoittaa sinut myymään. Saat palkkion.
 • Myyntioptioiden kirjoittaminen velvoittaa ostamaan. Saat palkkion.

Optioiden myynti ennen viimeistä eräpäivää

Monet sijoittajat päättävät myydä optiot ennen eräpäivää. Kirjallinen optio voidaan sulkea myös ennen eräpäivää. Tässä tapauksessa saat sopimuksen nykyisen arvon verran pankkitilillesi. Pörssin hintojen tapaan optio hinnat liikkuvat jatkuvasti. Hyvä spekuloida voidaan saada myymällä tai ostamalla optioita oikeaan aikaan.

Option toteuttaminen

Voit myös toteuttaa option. Osto-optioiden tapauksessa saat osakkeet edullisempaan hintaan. Useimmissa tapauksissa tämä ei kuitenkaan ole viisainta. Monet välittäjät veloittavat lisäkustannuksia optioiden toteuttamisesta. Lisäksi osakkeiden myyminen maksaa ylimääräistä.

Optioiden toteuttaminen voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto, jos odotit jo innolla osakkeiden ostamista. Se voi olla myös mielenkiintoinen vaihtoehto, kun osingot maksetaan nopeasti, koska optioiden omistajat eivät saa osinkoa. Toisaalta osakkeenomistajat saavat osinkoa.

Oletko juuri kirjoittanut optioita? Siinä tapauksessa sinut voidaan pakottaa täyttämään velvollisuutesi, kun eräpäivä on saavutettu. Velvollisuutesi voi olla: osakkeiden myynti, kun puhutaan kirjallisesta osto-optiosta, tai osakkeiden ostaminen, kun puhutaan kirjallisesta myyntioptiosta.

Optio strategiat: optioiden älykäs käyttäminen

Luonnollisesti optioilla on tärkeä rooli treidauksessa. Käyttämällä niitä älykkäästi voit saavuttaa korkeamman sijoitetun pääoman tuoton pörssissä.

Lisää sijoitetun pääoman tuottoprosenttia vivulla

Optiot ovat niin sanottuja vipuvaikutus tuotteita. Ostat option pienemmällä rahamäärällä, ja teoreettisesti tämä antaa sinulle mahdollisuuden saavuttaa paljon korkeamman sijoitetun pääoman tuoton. Voit sijoittaa 1000€ ostaaksesi tietyn osakkeen, mutta voit myös ostaa osto-option samaan hintaan. Vaikka sijoitus on molemmissa tapauksissa sama, suotuisa hinta liike antaa sinulle mahdollisuuden saavuttaa paljon korkeamman sijoitetun pääoman tuoton osto-optiolla. Jos tämä menee pieleen, haittapuolena on, että menetät koko sijoituksesi.

Tavoitteena korkein sijoitetun pääoman tuotto? Siinä tapauksessa sinun on ostettava out of the money optio. Ota huomioon, että riski menettää koko sijoituksesi on suurin tällöin.

Hintojen laskun ennakointi

Myyntioptioiden avulla voit ennakoida hinnan laskua ja investoida siihen. Odotatko siirtymistä alaspäin? Myyntioptiot antavat sinulle mahdollisuuden muuttaa tämä liike mukavaksi voitoksi. Voit lisätä potentiaalista sijoitetun pääoman tuottoprosenttiasi huomattavasti ostamalla option, jolla on alhainen toteutushinta. Nämä optiot ovat erittäin halpoja. Ota kuitenkin huomioon, että kun kohde yrityksellä menee hyvin, menetät koko sijoituksesi.

Myyntioptiot vakuutuksena

Myyntioptioita voidaan käyttää myös vakuutuksena. Kun odotat (vakavaa) hinnan laskua, voi olla erittäin mielenkiintoista ostaa myyntioptio. Loppujen lopuksi myyntioptiot tuottavat rahaa, kun hinnat laskevat. Myyntioption ostaminen AEX:stä on paljon halvempaa kuin kaikkien osakkeiden myynti ja ostaminen uudelleen. Jokainen tapahtuma kulkee käsi kädessä transaktiokustannusten kanssa.

Älä käytä myyntioptiota vakuutuksena liian usein, koska vakuutukset ovat melko kalliita! Maksat palkkion tästä lisätystä arvopaperista ja sijoittajille maksetaan siitä, että he ottavat riskejä. Siksi on suositeltavaa ostaa myyntioptioita vain silloin, kun haluat kattaa suuren riskin.

Voiton lisäys osaketta myydessä

Voit kirjoittaa osto-option, jos haluat saada enemmän rahaa myydessäsi osakkeesi. Jos osakkeen arvo on tällä hetkellä 10£/$/€ ja haluat myydä sen, kun osakkeen hinta saavuttaa 12£/$/€, voit kirjoittaa osto-option. Saat palkkion joka tapauksessa. Kun hinta nousee myöhemmin 12£/$/€:n, myyt osakkeet hintaan, jonka halusit saada. Näin kuitenkin saat ylimääräisen palkkion ja siten myös ylimääräisen sijoitetun pääoman tuoton!

Nouseeko hinta jatkuvasti? Sillä ei ole enää väliä! Aiot myydä osuutesi hintaan 12£/$/€ ja olet ansainnut ylimääräistä rahaa. Vasta kun hinnat laskevat nousun sijaan, olet vaikeuksissa. Menetät rahaa. Odotatko vakavaa hinnan laskua? Älä kirjoita osto-optioita, mutta myy osakkeesi.

Osakkeen ostaminen halvemmalla myyntioptiolla

Myyntioptioita voidaan käyttää fiksusti alennusten saamiseksi osakkeistasi. Pidätkö osaketta tällä hetkellä liian kalliina? Ja haluaisit ostaa osakkeen, kun hinta laskee esimerkiksi 2£/$/€? Voit kirjoittaa myyntioptiota halvempaan hintaan. Saat palkkion joka tapauksessa. Kun hinnan lasku on 2£/$/€, ostat osakkeet hintaan, johon olet jo pyrkinyt.

Kun hinta laskee jatkuvasti, menetät todennäköisesti rahaa. Kuitenkin, jos olisit ostanut osakkeet nykyiseen hintaan, olisit menettänyt vielä enemmän rahaa. Vahva hinnankorotus? Silloinkaan et ole todella menettänyt paljoa. Olet saanut palkkiosi, etkä ollut suunnitellut ostavasi osakkeita nykyiseen hintaan.

Hyödynnä epävakautta

Tietyt tapahtumat voivat vakavasti vaikuttaa pörssin hinta liikkeeseen. Otetaan esimerkiksi Brexit-kansanäänestyksen tulokset. Vaikutusten ennustaminen ei kuitenkaan aina ole yhtä helppoa. Jos arvelet osakkeen liikkuvan roimasti, mutta et ole vielä varma suunnasta, voit ostaa sekä osto- että myyntioptiota.

Tässä tapauksessa valitset toteutushinnan, joka poikkeaa voimakkaasti kohde-etuuden nykyisestä hinnasta. Joten se tarkoittaa sitä, että ansaitset rahaa sekä silloin, kun hinta ylittää tietyn arvon, että kun se laskee saman arvon alle.

Hyödynnä vakaa pörssi

Voit myös hyödyntää vakautta. Odotatko vähäisiä liikkeitä pörssissä? Tässä tapauksessa voit kirjoittaa myynti- ja osto-optioita, jotka poikkeavat riittävästi kohde-etuuden nykyisestä vaihto hinnasta. Molemmat optiot takaavat palkkion. Tämä optio voi kuitenkin aiheuttaa sinulle valtavan menetyksen, kun hinta yhtäkkiä päättää nousta ja/tai laskea.

Optio sijoittamisen riskit

Sijoittaminen ja riskit kulkevat käsi kädessä. Optiot eivät ole poikkeus tästä säännöstä. Ennen sijoittamista optioihin on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää optioiden puutteet. Luettuasi oppaamme saat hyvän käsityksen optio kaupan perustekijöistä. On kuitenkin erittäin tärkeää olla sijoittamatta kaikkia rahojasi välittömästi optioihin. On aina olemassa riski menettää koko sijoitus, kun teet väärän päätöksen.

Parempi lähestymistapa on kokeilla ensin erilaisia mahdollisuuksia. Tämä voisi olla esimerkiksi fiktiivisiin optioihin sijoittamista ja vaihto kehityksen seuraamista. Sen jälkeen arvioit, mikä meni pieleen ja mikä meni hyvin optimoidaksesi strategiaa pidemmälle. Jotkut välittäjät tarjoavat ilmaisen demon, jolla voit kokeilla sijoittamista. Haluatko tietää, mitkä välittäjät tarjoavat ilmaisen demon? Klikkaa alla olevaa painiketta nähdäksesi yleiskatsauksen:

Kuinka paljon optioihin sijoittaminen maksaa?

Normaalisti maksat kiinteän summan sopimusta kohden, kun sijoitat optioihin. Tässä tapauksessa ei ole väliä mitä arvoa sopimuksella on. Jokaisen transaktion yhteydessä on siis ensiarvoisen tärkeää laskea ensin, ovatko tulot edelleen kannattavia transaktiokustannusten vähentämisen jälkeen. On tärkeää valita halpa välittäjä, jotta vältetään rahan tuhlaaminen maksamalla tarpeettoman korkeita kustannuksia. Halpa sijoittaminen - sivultamme näet heti, missä voit sijoittaa halvimmin, muun muassa optioihin.

Oletko valmis sijoittamaan optioihin?

Kun olet lukenut tämän oppaan, sinulla on kaikki tiedot käden ulottuvilla ja tiedät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ostaaksesi ja myydäksesi ensimmäiset optiosi! Onko sinulla vielä kysyttävää optioiden treidauksesta?

Älä epäröi jättää kommenttiasi alle. Yritämme auttaa sinua mahdollisimman pian. Onnea!

Lyhyt kurssi optio treidaukseen

Strategia ja optiot