Mitä ovat osingot?

Osinko on osa yhtiön voitosta, joka maksetaan osakkeenomistajille. Tulojen tai osingon jakamisen tarkoituksena on houkutella uusia sijoittajia. Osinkoa voidaan pitää palkkiona ihmisille, jotka uskaltavat sijoittaa pitkällä aikavälillä pitämällä osakkeita. Tämä artikkeli sisältää kaiken siitä miten osinko vaikuttaa sijoituksiisi.

Mikä on osinko?

Pörssiin listatut yritykset voivat päättää antaa osan voitoistaan ​​osakkeenomistajille. Osinkoilmoitus johtaa usein suhteelliseen osakekurssin nousuun, kun taas varsinaiset osingonmaksut johtavat osakekurssin laskuun.

Artikkelin loppuosa antaa sinulle lisätietoja siitä, miten osinko vaikuttaa sijoituksiisi. Voit vapaasti käyttää alla olevaa yleiskatsausta siirtyäksesi suoraan sopivaan lukuun:

Kuinka osingonjako toimii?

Osingon jakaminen seuraa aina samaa kaavaa:ilmoitus, irtoamispäivä, täsmäytyspäivä ja maksupäivä. Katsotaanpa tarkemmin kutakin näistä vaiheista.

Ilmoitus

Kun yritys päättää jakaa osinkoa, se antaa ilmoituksen. Ilmoitus on hetki, jolloin yritys ilmoittaa osinkosuhteen ja sen minä päivänä osinko lasketaan liikkeeseen; maksupäivä. Osakkeen hinta nousee ilmoitetun osingon arvolla. Kun osakkeella käydään kauppaa 10 dollarilla ja jaetaan 1 dollarin osinko, osakekurssi nousee myös 1 dollarilla.

Irtoamispäivä

Seuraava tärkeä päivä on ns. irtoamispäivä eli ex-dividend date. Irtoamispäivä on hetki, jolloin määritetään kenellä on oikeus saada osinkoa. Kaikki ihmiset, jotka omistavat yhtiön osakkeita ennen osingon irtoamispäivää, saavat osingon. Sinulla ei ole oikeutta saada osinkoa, jos ostat osakkeen osingon irtoamispäivänä tai sen jälkeen.

Irtoamispäivänä osakkeen hinta laskee osingon arvolla. Osakkeen arvo laskee loogisesti: loppujen lopuksi et saa ylimääräisiä spekuloida maksuja. Kun esimerkiksi osakekurssi on 10 dollaria ja osinko 1 dollari, osakekurssi laskee 9 dollariin.

Täsmäytyspäivä

Täsmäytyspäivä on päivä, jona yhtiö määrittää kenellä on oikeus osinkoon. Osakkeet vaihtavat jatkuvasti omistajaa ja ovat vapaa kauppatuote. Siksi yrityksen on määritettävä, kuka voi saada osan voitosta. Täsmäytyspäivä on yleensä yhden työpäivän jälkeen irtoamispäivästä.

Haluatko saada osinkoa? Tällöin sinun on ostettava osake vähintään kaksi päivää ennen täsmäytyspäivää.

Maksupäivä

Maksupäivä on päivä, jolloin osingot maksetaan sijoittajille, jotka ovat oikeutettuja osinkoon. Kun olet ostanut osakkeen irtoamispäivänä tai jopa myöhemmin, et ole oikeutettu saamaan osinkoa. Voi kestää kuukauden, ennen kuin varsinainen maksu tapahtuu (=maksupäivä).

Voi olla mielenkiintoista pitää silmällä osakekurssia maksupäivänä. Osakkeen hinta voi laskea maksupäivänä, jos sijoittajat pelkäävät, että yrityksellä ei mene hyvin.

ex dividend

HeadFirst Source G -osakkeesta maksettiin 3 euron osinko. Irtoamispäivänä (24. joulukuuta) osakekurssi laski loogisesti 3 eurolla. 

Millaisia ​​osinkoja on olemassa?

Yritykset voivat päättää antaa osingon rahana (käteisosinko) ja osakkeina (osakekohtainen osinko). Tarkastellaan lähemmin käteisosingon ja osakekohtaisen osingon määritelmää.

Mikä on käteisosinko?

Käteisosingot ovat ylivoimaisesti yleisin osinko tyyppi. Yhtiö maksaa osan voitoista käteisenä. Katsotaanpa esimerkkiä.

Kuvittele, että sinulla on 1000 osaketta, joiden arvo on 10 dollaria per osake. Osakkeiden kokonaisarvo on siis 10 000 dollaria. Jos osinkoprosentti on 5%, sinulle maksetaan 500 dollarin käteisosinko.

Mikä on osakekohtainen osinko?

Joskus yritys voi päättää jakaa spekuloidansa laskemalla liikkeeseen osakkeita. Tämä maksuvaihtoehto tunnetaan myös osakekohtaisena osinkona. Katsotaanpa esimerkkiä.

Kuvittele, että sinulla on 1000 osaketta, joiden arvo on 10 dollaria per osake ja joiden kokonaisarvo on siis 10 000 dollaria. Jos osinkoprosentti on 5%, sinulle maksetaan 500 dollarin osakekohtainen osinko. Kun otetaan huomioon 10 dollarin osakekurssi, saat 50 uutta osaketta.

Miksi yritykset jakavat osinkoja?

Yrityksillä voi olla useita syitä jakaa osinkoja. Seuraavaksi käsitellään joitakin syitä, miksi yritykset voivat päättää jakaa osan voitoistaan ​​osinkoina.

Palkkio luottamuksesta

Osakkeenomistajat omistavat osan yrityksestä. Palkkiona sijoittajille, jotka ovat päättäneet sijoittaa osan rahoistaan ​​yhtiöön, yhtiö voi päättää jakaa osan voitoistaan ​​jakamalla osinkoa. Tällä tavoin he palkitsevat uskolliset osakkeenomistajansa luottamuksesta yritykseen.

Mielenkiintoisten vaihtoehtojen puute

Yritys voi tuottaa enemmän spekuloidaja tulevaisuudessa sijoittamalla tulonsa uusiin projekteihin. Kun yritys ei aio aloittaa uusia hankkeita, yritys voi jakaa osan voitoistaan ​​osakkeenomistajille.

Pelon ehkäiseminen

Liikkeelle lasketun osinkojen määrän eliminointi tai vähentäminen voi johtaa pelkoon. Kun osingon määrä pienenee, sijoittajat voivat yhtäkkiä alkaa myydä osakkeita massana, mikä johtaa osakekurssin laskuun. Täydellinen esimerkki on Shell-osinko. Shell leikkasi osinkojaan ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen vuonna 2020 tapahtuneen koronakriisin aikana.

Osingon alentaminen tai poistaminen kokonaan ei kuitenkaan automaattisesti ole huono merkki. Yritys on voinut myös käynnistää mielenkiintoisen uuden projektin tai investoinnin, joka voi tuottaa entistä enemmän spekuloidaa tulevaisuudessa. Siksi on ratkaisevan tärkeää tutkia perusteellisesti osingon laskun taustalla olevaa syytä.

Osakkeiden myynnin estäminen

Monille yrityksille on usein tärkeää jakaa osinkoa. Osingot houkuttelevat sijoittajia ja usein jopa pitkäaikaisia sellaisia. Kun osinkoja ei jaeta, sijoittajat voivat päättää myydä osakkeitaan, mikä johtaa osakekurssin laskuun.

dividend growth

Milloin yritykset jakavat osinkoja?

Yritys voi käyttää erilaisia ​​strategioita osinkoja maksettaessa. Seuraavaksi keskustellaan siitä, kuinka yrityksen johto voi määrittää, kuinka paljon osinkoa maksetaan:

Ei kiinteää politiikkaa

Kun yrityksellä ei ole kiinteää osinkopolitiikkaa, johto voi vapaasti päättää, milloin ja jos osinko jaetaan. Tämä strategia merkitsee vähemmän varmuutta osakkeenomistajalle. Osakkeet, joilla on vaihteleva osinkopolitiikka, saattavat siis vaihdella enemmän kuin osakkeet, joilla on kiinteä osinkopolitiikka.

Kiinteä prosenttiosuus voitonjaosta

Jotkut yritykset maksavat kiinteän prosenttiosuuden voitostaan ​​osinkona. Tämä lähestymistapa tarjoaa osakkeenomistajille enemmän vapautta. Toisaalta on aina olemassa riski, että yhtiö antaa enemmän osinkoja kuin on aiheellista. Prosenttiosuus voi olla myös osakkeenomistajalle matalalla puolella.

Kiinteä tai kasvava osinko

Valitsemalla kiinteän osinkopolitiikan, osinko ei kasva ja osakkeenomistajat saavat saman voiton kuukausittain ja vuosi toisensa jälkeen. Osingon kasvu tarkoittaa sitä, että osinko kasvaa säännöllisesti. Selkeä riski on se, ettei koskaan ole 100% varmuutta siitä, että yritys pystyy vastaamaan osakkeenomistajien odotuksiin. Kun yritys päättää antaa vähemmän osinkoja, osakekurssi voi laskea rajusti.

Ole varovainen osinkojen maksamisen suhteen

Älä anna osingon sokaista. Kun yritykset antavat osinkoa, sillä voi olla negatiivinen vaikutus yhtiön asemaan. Tee tausta tutkimuksesi esimerkiksi laskemalla tuotto [#laske-tuotto] selvittääksesi, pystyykö yritys jakamaan osinkoja.

Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon miten yhtiö jakaa osinkoja. Joskus yritykset laskevat liikkeeseen uusia osakkeita, joita sitten käytetään jakamaan osinkoja. Tämä alentaa yrityksen osakkeiden arvoa ja voi myös alentaa sijoituksesi tulevaa tuottoa.

Osinkojen jakaminen voi myös rajoittaa yrityksen kasvua. Yrityksellä on vähemmän rahaa tulevaisuuteen sijoittamiseen, joka voi vähentää sen kilpailukykyisyyttä.

Vaihtoehto osinkojen jakamiselle on osakkeiden ostaminen. Jotkut yritykset käyttävät spekuloidajaan ostaakseen omia julkisesti noteerattuja osakkeitaan. Se johtaa osakkeiden laskuun ja loogisesti myös osakkeenomistajan osakekohtaisen tuloksen kasvuun. Osakkeenomistajalle annetaan suotuisampi asema.

Mitkä yritykset antavat korkeita osinkoja?

Osinkojen määrä vaihtelee yhtiöittäin. Yritykset, joilla on matuuri asema (on ollut olemassa pitkään) ja jotka tuottavat suuria, ennakoitavia spekuloidaja, maksavat todennäköisemmin spekuloidaja. Esimerkkejä tämäntyyppisistä yrityksistä ovat:

  • Öljy- ja kaasuyhtiöt
  • Pankit ja rahoituslaitokset
  • Lääkeyhtiöt
  • Yleishyödylliset yritykset

Uudet aloittelevat yritykset ja yritykset, joiden kasvu on voimakasta, eivät usein jaa osinkoja ollenkaan tai jakavat niitä vain vähän. Nämä yritykset kohtaavat usein korkeita kustannuksia tai jopa tappioita. Ajattele yrityksiä, kuten Uber ja Google. Tämän tyyppiset yritykset sijoittavat mieluummin rahansa uusiin projekteihin ja kehitykseen saadakseen lisäarvoa osakkeenomistajilleen tulevaisuudessa.

Osakkeenomistajana on kaksi tapaa hyötyä osakkeista: osingolla ja osakekurssien nousulla. Kun yritys uudelleen investoi spekuloidansa viisaasti, se voi hyödyttää yrityksen kannattavuutta ja yleistä kasvua. Tässä tapauksessa on kuitenkin tärkeää, että uusien sijoitusten tuotto on korkeampi kuin tuotto, joka saavutetaan yksinkertaisesti ostamalla omat osakkeet.

dividend high yield

Yleishyödylliset yritykset antavat usein korkeita osinkoja

Jakaako yritys aina osinkoa?

On yrityksiä, jotka eivät koskaan jaa osinkoa. Jotkut suuret yritykset eivät näe osingon myöntämisen tarvetta, koska niiden osakekurssi nousee voimakkaasti vuodesta toiseen. Ajattele yrityksiä, kuten Apple ja Google. Siksi sijoittaminen osakkeeseen, joka ei jaa osinkoa, voi silti osoittautua kannattavaksi. Drastisesti nouseva osakekurssi lisää myös huomattavasti sijoitetun pääoman tuottoprosenttia!

Jopa säännöllisesti osinkoa jakavat yritykset voivat päättää ohittaa osingon kerran. Osingon tai osan osingosta ohittamiseen voi olla useita syitä; ajattele vaikka uusia sijoituksia tai esimerkiksi yritysostoa. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa vielä korkeampaan sijoitetun pääoman tuottoon.

Koska olet osakkeenomistaja, saamasi osinko määrä riippuu myös osake tyypistä: ensisijaisilla osakkeilla tai kantaosakkeilla voi olla erilaiset osinko prosentit.

Osinko sijoitukset

Pitämällä osakkeitasi, osinko on toinen vaihtoehto voiton saavuttamiseksi. Silloinkin kun osakekurssi laskee, osakesijoituksella voidaan silti saada positiivinen tuotto. Varsinkin kun sijoitat osakkeisiin pitkällä aikavälillä (useiden vuosien ajan), osinko auttaa sinua saavuttamaan positiivisen sijoitetun pääoman.

Osinkoihin sijoittaminen on usein melko vakaa ja vähemmän riskialtis sijoitus vaihtoehto. Osinko sijoituksia pidetään suhteellisen turvallisena, koska monilla osinkoa myöntävillä yrityksillä on vakaa perusta ja tausta. Kun keskityt osinkoihin, osakekurssilla on vähäinen merkitys. Täydellinen esimerkki vakaasta osakkeesta, joka on antanut osinkoa vuosia, on Shell-osake. Sijoittamalla osakkeisiin, joilla on kiinteä osinkomaksu voit saada vakaan osinkotulon.

Mistä tiedät milloin yritys maksaa osinkoja?

Yritykset ilmoittavat yleensä selvästi osingon jakamispäivän ja -ajan. Näiden ilmoitusten perusteella onlinevälittäjät voivat esittää selkeät yleiskatsaukset, jotka sisältävät kaikki osinkopäivät. Lisäksi on käteviä verkko kalentereita, jotka näyttävät kaikki päivämäärät, jolloin osingot jaetaan. Täydellinen esimerkki on thestreet.comin osinkokalenteri.

Dividend calendar

 Osinkokalenteri kertoo milloin osinko jaetaan.

Mikä on väliaikainen osinko?

Suurin osa yrityksistä jakaa osinkoa kerran vuodessa. On kuitenkin joitain yrityksiä, jotka maksavat myös väliaikaisia ​​osinkoja. Tämä on osa lopullista osinkoa koko tilikaudelta. Tilikauden lopussa määritetään sitten, kuinka paljon osinkoja on vielä maksettava. Yritykset voivat päättää jakaa osingon neljännesvuosittain tai puolivuosittain.

Interim dividend Shell

Voit tutustua väliaikaiseen osinkoon jaksoa kohden Shellin verkkosivustolla.

Miksi sijoittaminen osinkoon uudelleen on hyvä idea

Monet sijoittajat käyttävät osinkojaan lisätulona: he käyttävät niitä esimerkiksi ansaittuun lomaan. Tästä huolimatta osingon uudelleensijoittaminen voi johtaa paljon parempiin sijoitus tuloksiin pitkällä aikavälillä. Kaikki liittyy eksponentiaalisen kasvun upeaan mekanismiin. Einstein kutsui koronkorkoa maailman kahdeksaksi ihmeeksi.

Jos jatkat osingon uudelleensijoittamista, saat myös korkoa uudelleensijoitetusta summasta. Sitä kutsutaan myös yhdistetyksi koroksi tai koronkoroksi. Pitkällä aikavälillä yhdistetty korko voi johtaa suuriin spekuloidaihin. Otetaan seuraava esimerkki, jossa sijoitamme 10 000 dollaria vuodessa keskimääräisellä 8 prosentin korolla.

  • Kymmenen vuoden sijoittamisen jälkeen olemme sijoittaneet 100 000 dollaria ja meillä on 156 000 dollaria (X1,5).
  • 30 vuoden sijoittamisen jälkeen olemme sijoittaneet 300 000 dollaria ja saaneet 1,223,458 dollaria (X4).
  • 50 vuoden sijoittamisen jälkeen olemme sijoittaneet 500 000 dollaria ja saaneet 6,196,717 dollaria (X12).

Kuinka lasket osinkotuoton?

Osakkeen sijoitetun pääoman tuotto on melko helppo laskea. Otat vain kokonaismarkkina-arvon (liikkeeseen laskettujen osakkeiden kokonaisarvo) ja jaat sen osinkojen kokonaismäärällä.

Toinen tapa laskea osinkotuotto on jakamalla osakekohtainen osinko osake kohtaisella hinnalla. Kun osake maksaa esimerkiksi 10 dollaria ja sijoitetun pääoman tuotto on 1 dollari, saat yhden prosentin osinkotuoton.

Muut osinko kaavat

Osinkotuotto on kuitenkin vain osa tarinaa. Sinun tulisi myös harkita osinkojen maksu suhdetta. Osingon maksusuhde lasketaan jakamalla osinkotuotto voitolla. Näin voit määrittää, kuinka suuren voiton yritys maksaa osinkoina.

Voit myös yrittää selvittää, kuinka suuri osa vapaasta kassavirrasta maksetaan osinkona. Vapaa kassavirta on rahaa, jonka yritys tuottaa ja voi käyttää sen jälkeen. Suhde lasketaan jakamalla annettu osinko vapaalla kassavirralla.

Nämä kaavat voivat auttaa sinua määrittämään osingonmaksun vakauden. Kun yritykset ottavat vakavia riskejä osakkeenomistajien tyydyttämiseksi, sillä voi olla negatiivinen vaikutus yhtiön tulokseen pitkällä aikavälillä.

Osingon vaikutukset ajattelutapaan

Osingolla voi olla vakava vaikutus kunkin sijoittajan ajattelutapaan. Se antaa moraalisen boostin. Kun joku saa jatkuvasti osinkoja, se voi lisätä heidän luottamustaan ​​yritykseen. Lisäksi osinko on hyvä suoja inflaatiota vastaan.

Sinun tulisi kuitenkin ottaa huomioon se, että korkeat osingonmaksut vaarantavat osingon tulevan kasvun. Korkeat osingon maksut vähentävät investointiin käytettävissä olevaa rahaa, joka taas vähentää kasvua, laajentumista ja yrityksen innovaatioita.

mindset dividends

Kuinka rahastot jakavat osinkoja?

Sijoitusrahastot voivat myös jakaa osinkoa. Kun sijoitat rahastoon tai ETF:ään, osallistut rahastoon. Osallistuttuasi sinusta tulee osan rahaston sijoitusten omistaja. Rahasto sijoittaa kaikkien osallistujien rahat esimerkiksi osake- ja joukkovelkakirjoihin.

Jotkut rahastot jakavat sitten joukkovelkakirjojen korkomaksut ja osingot osakkeista rahastoon osallistuville ihmisille. Tämä summa maksetaan sitten osinkona. Muut rahastot voivat halutessaan sijoittaa osingon automaattisesti uudelleen. Siksi on erittäin tärkeää lukea huolellisesti rahaston yleiset käytännöt yllätysten välttämiseksi.

Mitkä ovat osinkoja koskevat säännöt ja määräykset?

Yritysten on noudatettava tiettyjä sääntöjä ja määräyksiä, kun ne päättävät jakaa osinkoa. Osingon tarkoituksena on jakaa spekuloidaa. Siksi osinkojen jakaminen on sallittua vain voitoista tai spekuloidavaroista. Yritys ei saa jakaa osinkoa pakollisista varannoista tai pääomastaan.

Tietyissä olosuhteissa yritys saa lainata rahaa jakaakseen osinkoa. Tämä prosessi on mahdollinen, kun yrityksellä on riittävät varat, mutta käteistä ei ole riittävästi. Pidä tämä kuitenkin mielessä: yrityksen on maksettava rahoituskustannukset, jotka saattavat vaikuttaa negatiivisesti yrityksen kannattavuuteen.

Osakkeenomistajilla on ratkaiseva valta osingon määrittämisessä. Osakkeenomistajat voivat äänestää osakekokouksessa osinkopolitiikasta.

Mitä vaikutusta on yritysostolla?

On joitakin erityistilanteita, joissa osingolla voi olla tärkeä rooli. Yritys voi esimerkiksi päättää myydä osan yrityksestä. Tässä tapauksessa yhtiö vastaanottaa hankintahinnan. Tämä summa maksetaan sitten osinkoina osakkeenomistajille. Riippuen siitä, mistä on sovittu, osakkeenomistajat saavat osinkonsa käteisosinkona tai osakekohtaisena osinkona.

Osinkojen historia

Osinko on hollantilainen keksintö. Ensimmäiset pörssit perustettiin Alankomaissa; ne perustettiin vuonna 1602 yhdessä VOC:n (hollantilaisen Itä-Intian yhtiön) perustamisen yhteydessä. VOC tarvitsi valtavia määriä rahaa kalliisiin tutkimus matkoihinsa ympäri maailmaa. Siksi he antoivat lupauksen sijoittajilleen: sijoittajat saivat osakkeita vastineeksi, ja heille luvattiin voitonjako näille osakkeille. He maksoivat yli 18% osakkeiden arvosta. He noudattivat tätä ”osinkopolitiikkaa” vuoteen 1800 asti. Näinä aikoina olisit saavuttanut upeita tuloksia sijoittamalla VOC-osakkeisiin!

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *