Mikä on tekninen analyysi?

Sijoittajana tai treidaajana voit käyttää teknistä analyysiä hintamuutosten ennustamiseen. Tekninen analyysi on erityisen hyödyllinen lyhytaikaisille sijoituksille. Tällä kurssilla opit kaiken mitä sinun tarvitsee tietää osakkeiden hintojen ennustamiseksi teknisen analyysin avulla.

Mikä on tekninen analyysi?

Teknisessä analyysissä tutkitaan kaavioita ja yritetään tunnistaa niissä olevat kuviot. Käytät tietoja menneisyydestä ja sen perusteella yrität tehdä ennusteen tulevaisuudesta. Teknisillä indikaattoreilla löydät hyviä hetkiä ostaa ja myydä osakkeita.

Tekninen analyysi eroaa suuresti fundamenttianalyysistä. Fundamenttianalyysissä yrität tehdä ennusteen tulevaisuudesta käyttämällä yrityksen nykyisiä taloudellisia lukuja. Fundamenttianalyysi on hyödyllisempi pitkäaikaisille sijoituksille, kun taas teknistä analyysiä voidaan käyttää lyhytaikaisiin spekulaatioihin. Täältä voit lukea lisää fundamenttianalyysistä.

Kuinka tekninen analyysi toimii?

Kun ihmiset näkevät tekniset indikaattorit ensimmäisen kerran, he usein luulevat, että tekninen analyysi on jonkinlaista matematiikkaa. Onneksi tekninen analyysi ei ole niin monimutkaista. Tekninen analyysi ei ole missään nimessä tarkka tiede, ja sitä voidaan käyttää vain kaupankäynnin ajoitukseen. Kun sovellat analyysiä, sinun tulisi aina etsiä tiettyä tekijöiden yhdistelmää.

Kun useita teknisiä indikaattoreita kootaan yhteen, ennakointi teho kasvaa. Tällöin on todennäköisempää, että osakekurssi liikkuu ennustettuun suuntaan. Kun käytät teknistä analyysiä, yrität selvittää, milloin sinulla on parhaat mahdollisuudet menestyvään sijoitukseen tai treidiin.

Vinkki: Avaa ilmainen (demo)tili, jotta voit harjoitella teknistä analyysiä.

Teknisen analyysin kurssi

Haluatko oppia käyttämään teknistä analyysiä? Tällä lyhyellä kurssilla voit oppia käyttämään tärkeimpiä tekniikoita itse.

Trendin tunnistaminen

Teknistä analyysiä sovellettaessa on suositeltavaa tutkia ensin nykyinen trendi. Voit tunnistaa kolme pääsuuntausta:

Nousutrendi: hinta nousee pääasiassa.

uptrend

Laskutrendi: hinta lähinnä laskee.

downtrend

Konsolidaatio: hinta liikkuu pääasiassa sivuttain.

consolidation

Kun olet vasta-alkaja, on parasta käydä kauppaa trendin mukaisesti. Jotkut ihmiset valitsevat kaupan trendiä vastaan. Kun käydään kauppaa trendiä vastaan, ajoitus on vieläkin tärkeämpää.

Kun käydään kauppaa trendin mukaisesti, on parasta ottaa positio, kun hinta tekee pienen liikkeen vastakkaiseen suuntaan. Esimerkiksi, nousutrendissä hinta nousee ensin (impulssi) ja sitä seuraa lasku (pudotus).

impuls retracement forex

Haluatko oppia lisää trendin tunnistamisesta? Tätä aihetta käsittelevässä artikkelissamme selitetään, kuinka voit tunnistaa trendin:

Horisontaalisten tasojen tunnistaminen

Analyysisi toinen vaihe on etsiä vahva horisontaalinen taso. Horisontaaliset tasot eli vaakatasot ovat hintatasoja, joita hinnan olisi vaikea ylittää. Tasoja on kahden tyyppisiä:

  • Tukitaso: taso, jonka alle hinta ei putoa (pohja).
  • Vastustaso: taso, jota hinta ei ylitä (katto)

Näillä tasoilla voi usein olla mielenkiintoista avata kauppa. Vastakkaiseen suuntaan suuntautuvan liikkeen todennäköisyys on suurin vaakatasossa. Haluatko oppia lisää vaakatasoista? Tästä aiheesta kerrotaan kaikki artikkelissamme vaakatasojen käytöstä:

horizontal levels technical analysis

Kynttilänjalkojen käyttäminen

Teknistä analyysiä käytettäessä on viisasta käyttää kynttilänjalkoja. Tavallinen viivakaavio antaa sinulle vähän tietoa hintakehityksestä tietyllä ajanjaksolla. Kynttilänjalalla voit tehdä parempia sijoituspäätöksiä.

Kynttilänjalka koostuu aina rungosta ja hännästä. Häntä osoittaa hintaluokan päivän sisällä ja runko osoittaa, mihin hintaan osakkeet avattiin ja suljettiin kyseisenä päivänä. Kynttilänjalat antavat paljon tietoa ja voivat auttaa sinua tekemään treidaus päätöksen. Haluatko oppia lisää kynttilänjaloista? Lue artikkelimme aiheesta:

candlestick explanation

Liukuva keskiarvo

Voit käyttää teknisiä indikaattoreita päättääksesi, onko viisasta ostaa tai myydä osaketta. Liukuva keskiarvo osoittaa, kuinka osakkeen keskihinta on kehittynyt tietyn ajanjakson aikana. On suositeltavaa käyttää liukuvaa keskiarvoa 50 ja 200. Voit käyttää liikkuvia keskiarvoja selvittääksesi, onko viisasta sijoittaa kyseisenä aikana.

Liukuva keskiarvo antaa myös paljon tietoa nykyisestä trendistä. Kun liikkuvan keskiarvon kulma on terävä, trendi vahvistuu. Kun kahden liikkuvan keskiarvon välinen etäisyys kasvaa, tämä on myös osoitus trendin vahvistumisesta. Haluatko tietää enemmän liikkuvan keskiarvon käytöstä? Tästä artikkelista voit lukea kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää liukuvista keskiarvoista:

moving average

RSI tai suhteellinen vahvuus indeksi

Suhteellinen vahvuus indeksi on toinen hyödyllinen tekninen indikaattori, jota voit käyttää aloittaessasi kaupankäynnin. RSI:n avulla voit selvittää, onko tilaisuus hyvä tulla markkinoille. Indikaattori osoittaa, onko osake ylimyyty vai yliostettu tietyn ajanjakson aikana.

Lisäksi voit käyttää RSI:tä selvittääksesi onko mahdollisuudet hyvät liikkua vielä pidemmälle samaan suuntaan. Jos RSI liikkuu samaan suuntaan kuin osakekurssi, trendi todennäköisesti jatkuu. Kuitenkin, jos RSI liikkuu vastakkaiseen suuntaan, on todennäköistä, että trendi kääntyy. Haluatko tietää, miten voit käyttää RSI:tä treidauksessa? Tätä aihetta koskevasta opetusohjelmastamme opit kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää RSI:stä:

RSI convergence

Fibonacci indikaattorina

Viimeinen tekninen indikaattori, josta keskustelemme tässä artikkelissa, on Fibonacci-indikaattori. Fibonacci-numerosarja on maaginen sekvenssi, jonka löydät mistä tahansa luonnosta. Huvittavaa on se, että löydät myös samat numerosarjat rahoitusmarkkinoilta.

Fibonacci-numeroilla voidaan ennustaa, milloin osakekurssi jatkaa nousemista tai laskemista. Haluatko tietää, miten voit käyttää Fibonacci-numeroita treidaukseen? Tästä artikkelista löydät kaikki tarvitsemasi tiedot:

Fibonacci extentsion

Mihin tekninen analyysi perustuu?

Teknisessä analyysissä oletetaan, että kaikki julkisesti saatavilla olevat tiedot on jo sisällytetty hintaan. Tämän vuoksi tämän tyyppinen analyysi keskittyy hintamuutosten tilastolliseen analyysiin. Teknisen analyysin perustajan Charles Dow’n mukaan markkinat liikkuvat ennustettavien ja tunnistettavissa olevien mallien mukaan.

Tekninen analyysi perustuu uskomukseen, että historia toistaa itseään. Tämä näkyy usein käytännössä: osakkeen hinta liikkuu usein kiinteän vaihteluvälin mukaan. Kun alin tai korkein taso saavutetaan, näet, että hinta sen jälkeen liikkuu usein toiseen suuntaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tekninen analyysi ei ole pyhä graali: se on subjektiivinen ennuste, joka ei aina toteudu. Siksi on tärkeää soveltaa teknistä analyysiä oikealla tavalla.

Kuinka voit parhaiten soveltaa teknistä analyysiä?

Kun haluat käydä kauppaa onnistuneesti teknisen analyysin avulla, on tärkeää kehittää hyvä järjestelmä. Hyvän järjestelmän luomiseksi sinun on ensin tehtävä tarvittavat päätökset.

Minkä välittäjän valitset?

On tärkeää valita sinulle sopiva välittäjä. Kaikki välittäjät eivät ole yhtä sopivia teknisen analyysin suorittamiseen. Kun haluat käyttää teknistä analyysiä, sinun on valittava välittäjä, jonka avulla voit käyttää indikaattoreita kaaviossa. On myös tärkeää valita osapuoli, jolla on alhaiset transaktiokustannukset. Tällöin saat korkeimman mahdollisen tuoton kaupankäynnilläsi.

Haluatko tietää, millä välittäjällä voit käydä kauppaa teknisen analyysin avulla? Painamalla alla olevaa painiketta näet suoraan yleiskatsauksen parhaista välittäjistä, joiden kanssa käydä kauppaa:

Mihin haluat sijoittaa?

On myös tärkeää määrittää, mihin haluat sijoittaa. Älä ryhdy villiin kaupankäyntiin satunnaisilla osakkeilla. Aluksi on viisasta rajoittaa itsesi muutamaan osakkeeseen, joita seuraat tarkasti.

Sääntöjen asettaminen

On tärkeää asettaa selkeät säännöt. Määritä tekniset indikaattorit, joita käytät strategian luomiseen. Sinun on aina mietittävä, mihin hintaan haluat avata kaupan. Tämän lisäksi on viisasta määrittää tasot, joilla lunastat spekuloidasi tai tappiosi.

On myös tärkeää määrittää, miten käsittelet riskisi. Hyvät kaupat varmistavat, että sijoituksen mahdollinen spekuloida on aina suurempi kuin mahdollinen tappio. Artikkelista päiväkauppiaaksi tulemisesta voit lukea lisää riskien hallinnasta.

Testaaminen

Seuraavaksi on tärkeää testata analyysiä mahdollisimman paljon. Voit tehdä tämän soveltamalla strategiaasi vanhaan dataan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että aiemmat tulokset eivät takaa positiivisia tuloksia tulevaisuudessa.

Siksi on suositeltavaa kokeilla strategiaasi demolla. Demoa käyttämällä voit simuloida sijoitus tuloksia todellisten tietojen perusteella. Haluatko tietää, missä voit avata ilmaisen esittelytilin? Painamalla alla olevaa painiketta voit avata ilmaisen demotilin:

Mitkä ovat teknisen analyysin rajoitukset?

Käytännössä historia ei aina toistu. Tekninen analyysi perustuu kuitenkin tähän periaatteeseen. Siksi on suositeltavaa käyttää stop lossia. Stop lossin avulla vältät suuren summan menettämisen sijoituksellasi.

Teknisestä analyysistä tulee myös usein ’itsensä toteuttava ennuste’. Esimerkiksi monet sijoittajat asettavat pysäytys tilauksen vahvan vaakasuoran tason alapuolelle. Kun tarpeeksi monta ihmistä tekee tämän, se voi todella vaikuttaa osakekurssiin. Loppujen lopuksi kysynnän ja tarjonnan peli kuitenkin määrittää osakkeen hinnan.

Analyysien yhdistäminen

Sekä teknisellä että fundamenttianalyysillä on rajoituksensa. Ammattisijoittajat päättävät usein yhdistää molemmat tekniikat. Hankkimalla tietoja useista lähteistä saat usein parhaan treidaus tuloksen.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *