Korkojen vaikutus osakemarkkinaan

Vaikka monet säästötilien haltijat odottavat korkeita korkoja, ne eivät yleensä ole ilonaihe sijoittajille. Kun Euroopan keskuspankki ilmoittaa korkojen korotuksesta, osakekurssit putoavat välittömästi. Mutta miten tämä on mahdollista?

Miten korko vaikuttaa osakemarkkinaan?

  • Korkojen nousu tekee lainaamisesta kalliimpaa.
  • Yritykset ja kuluttajat kuluttavat vähemmän rahaa.
  • Yritysten kannattavuus heikkenee.
  • Mitä korkeampi korko, sitä alhaisempi osakekurssi.
  • Useat sijoittajat siirtyvät osakkeista joukkovelkakirjoihin.

Korkojen noustessa rahan lainaamisesta tulee kalliimpaa

Korkojen noustessa sekä kuluttajien että yritysten on maksettava enemmän lainatakseen rahaa. Lähes kaikki yritykset lainaavat rahaa ajoittain sijoittaakseen tai saadakseen parempaa tuottoa. Kuluttajat taas lainaavat rahaa säännöllisesti ostoksiin.

Yritykset sijoittavat vähemmän

Suuret yritykset lainaavat rahaa säännöllisesti: he uskovat voivansa tehdä spekuloidaa. Kun yritys maksaa viiden prosenttia korkoa lainastaan ja saavuttaa seitsemän prosentin tuoton, tämä tarkoittaa, että se on saanut lainastaan tuottoa.

Korkojen noustessa spekuloidamarginaali kuitenkin laskee. Tässä tapauksessa yritykset lainaavat vähemmän rahaa, mikä vähentää sijoituksia. Tämä voi puolestaan vähentää yrityksen kannattavuutta.

sijoitusten korot

Sijoitukset vähenevät korkeimmilla koroilla

Nykyiset rahoituskulut

Korkojen nousu ei vaikuta ainoastaan yrityksen tuleviin sijoituksiin, vaan voi myös nostaa yrityksen nykyisiä rahoituskuluja. Kun yritys yhtäkkiä kohtaa korkeammat korot, sen kannattavuus voi joutua paineen alaiseksi.

Kun tuotot osaketta kohden laskevat, osakkeenomistajat todennäköisesti myyvät osakkeet, mikä johtaa hinnan laskuun.

Sijoittajat ja lainattu raha

Useat sijoittajat hyödyntävät lainattua rahaa osakesalkuissaan. Tämä tapahtuu käyttämällä velkavipua. Kun sijoittajat käyttävät velkavipua, he sijoittavat marginaalilla. Tässä tapauksessa välittäjä tallettaa osan sijoituksesta. Sijoittajan on maksettava korkoa velkavipua käytettäessä.

Korkojen noustessa myös marginaalin käyttömaksut nousevat. Tämä vähentää vivutuksen houkuttelevuutta. Kun korot nousevat jyrkästi, sijoittajat voivat jopa päättää myydä osakkeensa paniikissa. Tämä voi aiheuttaa osakekurssin jyrkän laskun.

Kokonaiskulutuksen väheneminen

Edellisessä kappaleessa keskustelimme lyhyesti siitä, että korkojen noustessa yritysten investoinnit vähenevät. Rahaa tarvitaan suuriin laajennuksiin ja innovaatioihin.

Kun näiden sijoitusten korko nousee, yritykset lykkäävät tai jopa peruuttavat tarpeettomat sijoitukset.

Työllistymisen lasku

Suora seuraus investointien vähenemisestä on se, että yritykset kuluttavat vähemmän. Kun yritykset sijoittavat vähemmän, työllisyys vähenee, koska yrityksillä on vähemmän työvoimaa vaativia projekteja. Alhaisempi työllisyysaste taas johtaa myyntien laskuun. Tämän tuloksena yrityksen kannattavuus laskee entisestään, mikä johtaa osakekurssien laskemiseen.

Kalliimpi kulutusluotto

Samaan aikaan kuluttajat käyttävät vähemmän rahaa, koska he voivat ostaa kulutustavaroita luotolla halvemmalla. Tämä vähentää myös rahankäyttöä. Tämän seurauksena yritysten myyntivolyymi laskee ja tulos heikkenee. Tämä voi myös aiheuttaa laskevia osakekursseja.

Sijoittajat nostavat rahansa pörssistä

Sijoittajat etsivät jatkuvasti sijoitustuotetta, jonka avulla he voivat saada korkeampaa tuottoa. Kun korot ovat korkeammat, säästötilien ja joukkovelkakirjalainojen tuotot ovat korkeammat. Samaan aikaan sijoittajat tietävät, että osakkeiden kehitys voi olla huonompi.

Osakkeet ovat aina olleet korkean riskin sijoitustuotteita. Sijoittajat haluavat saada niistä riittävän korvauksen. Kun rahasto tai jopa tavallinen säästötili on houkuttelevampi, yhä useampi sijoittaja myy osakkeensa. Tämän tuloksena osakekurssit voivat laskea entistä enemmän.

Mitä tehdä koron noustessa?

Korkojen noustessa osakekurssit usein laskevat. Samaan aikaan säästötilien ja joukkovelkakirjalainojen tuotot nousevat. Tällöin voi olla viisasta nostaa rahat pörssistä ja valita vähemmän riskialttiimpi vaihtoehto.

On myös täysin mahdollista hyötyä koron nousemista. Voit esimerkiksi myydä osakkeita lyhyeksi hinnanerosopimuksilla. Saat rahaa, kun pörssikurssi laskee.

Voit myös etsiä tarjouksia. Korkeammat korot eivät välttämättä ole pysyvää ja yritykset voivat saada parempia tuloksia tulevaisuudessa. Kun haluat osaa osakkeita, on tärkeää tutkia huolellisesti, onko yrityksellä suuria velkoja, josta ne nyt maksavat korkeampaa korkoa.

Miten korkoa voidaan käyttää ennustamaan taloudellista taantumaa?

Korkoja voidaan käyttää ennustamaan tulevia taantumia. Normaalisti lyhytaikaisten lainojen korko on alhaisempi kuin pitkäaikaisten lainojen korko. Inflaatiolla on pitkällä aikavälillä negatiivinen vaikutus lainanantajien kannattavuuteen. Inflaation tuloksena saman rahasumman arvo laskee tulevaisuudessa, minkä seurauksena lainanantaja perii takaisin pienemmän rahasumman. Joskus saattaa kuitenkin olla käänteinen korkokäyrä.

Käänteinen korko on tilanne, jossa lyhyt korko on korkeampi kuin pitkä korko. Menneisyydessä tämä merkitsi uuden laskusuhdanteen alkua. Kun näin tapahtuu, voi olla mielenkiintoista sijoittaa lyhytaikaisiin joukkovelkakirjoihin, koska niiden korot ovat korkeammat. Tässä tilanteessa on hyvä jättää osakkeet tilapäisesti taka-alalle.

käänteinen korkokäyrä

Y-käyrästä näkyy korko ja X-käyrästä vuosien lukumäärä.

Ota huomioon reaalikorko

Markkinatilannetta analysoitaessa on tärkeää kiinnittää huomiota reaalikorkoon, koska sen nousu riippuu inflaatiosta. Inflaatio on se, missä määrin keskimääräinen hintataso nousee. Kun inflaatio kiihtyy, saman rahasumman arvo laskee. Kun inflaatio on korkea, reaalikorko nousee vähemmän. Jos korko nousee 1 %:lla inflaation ollessa 1 %, on se voimakkaampi kuin 1 %:n koron nousu inflaation ollessa 3 %.

Korkeamman koron ei välttämättä tarvitse olla huono uutinen osakemarkkinoilla. Kun talous suoriutuu hyvin, korot voivat nousta hieman vaikuttamatta haitallisesti talouteen.

Entä joukkovelkakirjat?

Joukkovelkakirjan kurssi laskee korkojen noustessa. Loppujen lopuksi 2 %:n kiinteäkorkoinen joukkovelkakirja on houkuttelevampi säästötilin koron ollessa 1 % kuin silloin, kun korko on 3 %.

Uusien joukkovelkakirjojen korot ovat kuitenkin korkeammat. Jos luulet koron laskevan jälleen tulevaisuudessa, joukkovelkakirjojen ostaminen voi olla mielenkiintoista.

Kiinteistöihin sijoittaminen

Korkojen noustessa kiinteistöihin sijoittaminen voi olla vähemmän mielenkiintoista, koska tässä tilanteessa myös asuntolainamaksut nousevat. Samalla yhä harvempi pystyy ottamaan asuntolainoja. Tämä myös vähentää ihmisten halua ostaa asuntoa. Tämän tuloksena asuntojen hinnat voivat laskea.

Miten korko määräytyy?

Keskuspankit vaikuttavat voimakkaasti talousvyöhykkeiden korkoihin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Yhdysvaltojen keskuspankki tai Fed asettaa korot. Se muuttaa korkoja säännöllisesti ehkäistäkseen liiallista inflaatiota.

Korkoa muuttamalla rahan saamisesta tulee joko edullisempaa tai kalliimpaa. Tämä vaikuttaa talouden rahankäyttöön.

Korkojen vaikutus näkyy yleensä suoraan pörssissä. Todelliset vaikutukset talouteen näkyvät yleensä vasta vuotta myöhemmin.

FED-keskuspankin korko

Yllä olevasta kaaviosta voit nähdä, millaisia korkoja Fed on laskenut ajan myötä

Mitkä yritykset hyötyvät eniten alhaisista koroista?

Kun korot ovat erittäin alhaiset, voit nähdä, että korkeita osinkoja maksavat yritykset usein hyötyvät eniten: esimerkiksi Shell. Myös yritykset, joiden on rahoitettava suuri osa toiminnastaan, voivat hyötyä alhaisista koroista: esimerkiksi kiinteistöyhtiöt.

Mitkä yritykset hyötyvät eniten korkeista koroista?

Korkojen noustessa osa osakkeista kehittyy paremmin. Nämä ovat usein rahoitussektorin osakkeita. Esimerkiksi pankit voivat veloittaa korkeampia korkoja rahan lainaamisesta. Näin ne voivat saada parempaa tuottoa, mikä luonnollisesti vaikuttaa positiivisesti osakekurssiin.

Odotukset ovat avainasemassa

Viime kädessä odotukset määrittävät korkojen vaikutuksen osakekurssiin. Osakekurssi määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Miljoonien sijoittajien odotukset määräävät, miten pörssikurssit kehittyvät.

Jos enemmistö odottaa Fedin laskevan korkoja puolella prosentilla, mutta tosiasiassa se onkin 0,25 prosenttia, osakekurssit voivat silti laskea. Ihmiset ovat jo ostaneet osakkeita tämän odotuksen perusteella. He ovat sitten pettyneitä rajoitetumpaan laskuun ja päättävät myydä osakkeensa.

Siksi on aina tärkeää kiinnittää huomiota mielipiteisiin osakkeisiin sijoittaessa.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *