Mitä on lyhyeksi myynti ja miten se toimii?

Lyhyeksi myynti tai shorttaus tarjoaa mahdollisuuden spekuloida laskevasta osakekurssista. Mutta mitä on lyhyeksi myynti? Ja miten lyhyeksi myynti toimii? Tässä artikkelissa selitämme osakkeen shorttauksen yksinkertaisilla termeillä.

Mitä on lyhyeksi myynti?

Kun myyt lyhyeksi osaketta, ansaitset rahaa, kun hinta laskee. Toisaalta menetät rahaa, kun osakkeen hinta nousee.

Voit shortata melkein millä tahansa. On mahdollista myydä lyhyeksi osakkeita, hyödykkeitä, valuuttoja ja jopa kryptovaluuttoja. Varsinkin taloudellisesti huonoina aikoina lyhyeksi myynti voi olla erittäin kannattavaa.

Kuinka voit myydä lyhyeksi osakkeen?

Haluatko spekuloida laskevasta osakekurssista? Myymällä lyhyeksi osakkeen voit hyötyä alaspäin suuntautuvista liikkeistä. Tästä osiosta voit lukea, kuinka voit myydä osakkeen itse.

Tapa 1: lyhyeksi myynti myyntioptiolla

Voit shortata osakkeen myös käyttämällä optioita. Myyntioptiolla voit myydä osakkeen nykyiseen hintaan. Kun hinta laskee, voit ostaa osakkeen halvemmalla. Tämän avulla on mahdollista saada spekuloidaa laskevasta osakekurssista.

Myyntioptio on aina voimassa rajoitetun ajan. Maksat ns. palkkion ostaaksesi myyntioption. Kun hinta nousee, tappiosi ei koskaan ylitä tätä palkkiota. Tämä tekee optioista houkuttelevan tavan lyhyeksi myyntiin. Haluatko oppia, miten optiot toimivat? Napsauta tästä saadaksesi lisätietoja!

eToro on hyvä välittäjä optioiden myyntiin ja ostamiseen. Voit luoda tilin tälle osapuolelle ilmaiseksi alla olevalla painikkeella:

Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/

Tapa 2: CFD:t tai hinnanerosopimus

Ensimmäinen tapa, jolla voit myydä lyhyeksi, on käyttää CFD:tä, toiselta nimeltään hinnanerosopimusta. CFD:n avulla voit spekuloida osakkeen hinnan laskusta. Sinusta ei koskaan tule sen tuotteen omistajaa, johon sijoitat. CFD:n avulla käydään kauppaa vain taustalla olevan vaikutuksen hintaeroilla. Tulos näytetään tilillesi (spekuloida tai tappio). Haluatko tietää enemmän CFD:stä? Napsauta tätä saadaksesi lisätietoa CFD:stä.

On olemassa useita online-välittäjiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden lyhyeksi myyntiin CFD:n avulla. Hyvä välittäjä tähän on eToro. Tällä välittäjällä voit käydä kauppaa kaikilla suosituilla CFD-osakkeilla. eToro:n suuri etu on se, että voit kokeilla mahdollisuuksia ilmaisella, rajoittamattomalla demolla. Tämä antaa mahdollisuuden selvittää, kuinka osakkeen shorttaus toimii ilman riskejä. Napsauta alla olevaa painiketta luoda ilmainen (demo)tilin:

Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/

Vipuvaikutettu ja spekulatiivinen tuote. Ei sovellu kaikille sijoittajille. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. Pääoma on vaarassa.

Mitkä ovat lyhyeksi myynnin suurimmat edut?

Lyhyeksi myynti voi olla erittäin hyödyllistä. Seuraavassa osiossa keskustellaan lyhyeksi myynnin suurimmista eduista.

Lisää joustavuutta

Jos sinulla on mahdollisuus shortata osakkeita, se lisää joustavuutta. Kun ostat osakkeita, voit saavuttaa positiivisen tuloksen vain kasvavilla markkinoilla. Kun sinulla on myös mahdollisuus myydä lyhyeksi, voit myös hyötyä laskevista markkinoista.

Riskien pienentäminen

Voit suojautua myös riskeiltä lyhyeksi myynnillä. Suojaamalla voit välttää tietyt riskit. Uskotko osakekurssien laskevan? Tällöin voi olla kallista myydä kaikki osakkeet ja ostaa ne myöhemmin takaisin. Voit kattaa riskisi ottamalla lyhyen position ETF:llä, joka seuraa koko markkinoita.

Korkeampi tuotto

Kun sijoittajat joutuvat paniikkiin, osakekurssit voivat pudota nopeasti. Lyhyeksi myynnillä voit saavuttaa huomattavan tuoton lyhyessä ajassa. Esimerkiksi alla on Shellin hintamuutokset korona kriisin aikana vuonna 2020:

shell shorting stock

Mitkä ovat lyhyeksi myynnin haitat?

Lyhytaikaiseen myyntiin liittyy myös joitakin haittoja. Seuraavaksi käsitellään lyhyeksi myynnin mahdollisia riskejä.

Rajoittamaton tappio

Kun ostat osakkeen, et voi menettää enemmän kuin mitä osakkeen arvo on. Kun osakkeen hinta on 10 dollaria, et voi menettää enempää kuin 10 dollaria. Lyhyellä positiolla jokainen lisäys maksaa sinulle rahaa. Osakkeen arvo voisi teoriassa nousta 100 dollariin tai ehkä jopa 1000 dollariin. Mahdollinen menetys on siis rajoittamaton.

Maksat osinkoja

Kun myyt lyhyeksi osaketta, sinun on maksettava osingot. Onneksi tämä ei ole iso ongelma: osakkeen hinta laskee yhtä paljon kuin maksettavan osingon arvo. Tällä ei siis ole suurta vaikutusta.

Short squeeze

Suuri lyhyeksi myynnin riski on short squeeze. Short squeeze on tilanne, jossa osakkeen hinta nousee huomattavasti, koska avoimia lyhyitä positioita on paljon. Kun hinta nousee, useiden noiden lyhyiden positioiden stop lossit astuvat voimaan. Siten näiden lyhyiden positioiden haltijat ovat velvollisia ostamaan osakkeet, mikä nostaa hintaa entisestään.

Trendiä vastaan

Pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden arvo nousee. Kun shorttaat, teet tilauksen yleistä trendiä vastaan. Siksi on tärkeää ajoittaa lyhyt positio hyvin.

Rahoituskustannukset

Monilla rahoitus tuotteilla maksat rahoituskustannuksia lyhyestä positiosta. Esimerkiksi CFD:llä maksat päivittäisen palkkion. Kun avaat lyhyen position optioilla, et maksa mitään rahoituskustannuksia. Optioihin liittyy kuitenkin riski, että optio muuttuu täysin arvottomaksi voimassaoloajan päättyessä.

Kuinka lyhyeksi myynti toimii?

Lyhyeksi myynti tarkoittaa kirjaimellisesti sellaisten osakkeiden myyntiä, joita et omista. Ymmärrän täysin, että tämä kuulostaa hämmentävältä. Siksi tarkastelemme, kuinka lyhyeksi myynti todella toimii. Varoitan kuitenkin, että taustalla oleva teoria ei ole yksinkertainen ja itseasiassa melko abstrakti! Jos sinulla on kysyttävää, voit kysyä kysymyksesi tämän artikkelin kommentti osuudessa.

Yksinkertainen selitys siitä, miten lyhyeksi myynti toimii

Myyt osakkeita, joita sinulla tosiasiallisesti ei ole

Kun myyt lyhyeksi osakkeita, myyt osakkeita, joita et omista. Jotta voit myydä näitä osakkeita, sinun on lainattava ne. Nämä osakkeet lainataan yleensä osapuolelta, joka omistaa useita osakkeita pitkällä aikavälillä. Tällaisia osapuolia ovat pankit, vakuutusyhtiöt tai eläkerahastot.

Sijoittajan on katettava osakkeiden kohde-etuudet. Tällä tavoin osakkeita voidaan ostaa takaisin milloin tahansa. Lainanmyöntäjä haluaa takuun, että sijoittaja voi maksaa lainatut osakkeet takaisin tarvittaessa. Siksi sijoitus tililläsi tulisi olla aina tarpeeksi rahaa. Jos tililläsi ei ole tarpeeksi rahaa, voit saada marginaalipuhelun. Marginaalipuhelun seurauksesta voit menettää kaupankäynti tilisi koko saldon.

Short selling stocks

Kuinka teet spekuloidaa lyhyellä positiolla?

Kun hinnat laskevat, sijoittaja voi ostaa osakkeita halvemmalla ja palauttaa ne osapuolille, jotka lainasivat osakkeet. Tämä mahdollistaa voiton tekemisen laskevalla osakekurssilla. Nykyisen hinnan ja osakkeiden takaisinosto hetken välinen ero määrittää tuloksen.

Lainanmyöntäjä saa prosenttiosuuden osakkeen arvosta. Kutsumme tätä prosenttiosuutta myös rahoituskustannuksiksi. Sinun on vähennettävä rahoituskustannukset voitostasi. Määrä vaihtelee osakekohtaisesti.

Onneksi pankki tai välittäjä huolehtii tästä monimutkaisesta prosessista. Meille yksityishenkilöille lyhyeksi myynti on usein vain nappien painallusta. Tulokset päivitetään siten automaattisesti tilillesi!

Laajempi selitys siitä, miten lyhyeksi myynti toimii.

Miten lyhyeksi myynti toimii käytännössä?

Osakkeen lyhyeksi myynti voidaan tehdä käyttäjäystävällisillä ohjelmistoilla. Useimmat osakevälittäjät tarjoavat sinulle mahdollisuuden myydä lyhyeksi napin painalluksella. Ohjelmisto seuraa tarkasti, ansaitsetko spekuloidaa vai tappiota positiollasi. Hyvä välittäjä CFD-osakkeiden lyhyeksi myyntiin on eToro. Käyttäjäystävällisen ohjelmiston avulla voit valita sekunneissa haluatko ostaa vai myydä arvopaperin .

Kun ostat arvopaperin, spekuloit hinnankorotusta ja kun shorttaat arvopaperin olet spekuloit hinnanlaskua. Lyhyeksi myynnin suurin etu on se, että voit aina reagoida tehokkaasti markkinatilanteeseen. Haluatko ottaa lyhyen position? Käytä alla olevaa painiketta avataksesi ilmaisen demotilin:

Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/

Kuinka toimia lyhyen myynnin kanssa?

Lyhyeksi myynti voi olla taloudellisesti kannattavaa, koska osakemarkkinoilla lasku on usein voimakkaampaa kuin nousu, mikä saattaa mahdollistaa suuremmat tuotot laskumarkkinassa. Lisäksi laskun ennustaminen voi olla helpompaa, koska negatiiviset uutiset voivat johtaa hintojen massiiviseen laskuun päivän aikana, ja tämän tilanteen hyödyntäminen voi olla mahdollista!

eToro-sivustolla voit saavuttaa menestystä lyhyen myynnin avulla, mikäli sinulla on hyvä markkinatuntemus. Esimerkiksi kaikkien suosittujen CFD-osakkeiden kaupankäynti on mahdollista eToro-sivustolla. Negatiiviset uutiset pudottavat hintaa, kun taas positiiviset uutiset nostavat hintaa. eToro ohjelmiston hieno puoli on se, että voit kokeilla kaupankäyntiä ilmaiseksi käyttämällä demotiliä. Katsotaanpa, kuinka lyhyeksi myynti toimii käytännössä.

Lyhyeksi myyvät osakkeet

Voit halutessasi myydä lyhyeksi osakkeeksi. Tämä voi olla houkuttelevaa laskevilla markkinoilla. Esimerkiksi korona kriisi johti merkittäviin laskuihin osakemarkkinoilla. Kymmenien prosenttiosuuksien tappiot voivat johtaa kymmenien prosenttien spekuloidaihin.

Lyhyeksi myyvät bitcoinit

Jos olet henkilö, joka ei pelkää pientä jännitystä, sinulle saattaa olla mielenkiintoista myydä lyhyeksi bitcoineja. Kryptovaluutta on romahtanut useita kertoja. Negatiiviset uutiset voivat saada bitcoinin hinnan romahtamaan tuhansien dollarien verran. Voit hyödyntää tätä tekemällä lyhyitä tilauksia.

Shorting Bitcoin

Bitcoinin shorttaaminen voi osoittautua erittäin kannattavaksi

Kolme strategiaa onnistuneelle lyhyeksi myynnille

Sijoittajat käyttävät lyhyeksi myyntiin kolmea strategiaa.

Spekuloi hinnalla

Päiväkauppiaat yrittävät jatkuvasti hyödyntää pieniä ylös- ja alaspäin suuntautuvia hinta liikkeitä. Lyhyeksi myynnillä voit saavuttaa myös positiivisen tuloksen, kun hinta laskee.

Riskien kattaminen

Luuletko, että osakkeidesi hinnat tulevat laskemaan merkittävästi? Sitten voit kattaa tämän riskin myymällä lyhyeksi käyttämällä myyntioptiota. Maksat tästä pienen palkkion. Ovatko hinnat laskussa? Sitten et menetä rahaa. Nousevatko hinnat? Sitten menetät vain premiumin.

Välimiesmenettely

Joillakin osakkeilla käydään kauppaa eri pörsseissä. Esimerkiksi Unileverin osakkeet noteerataan Hollannin ja Englannin pörsseissä. Joskus pörssien välillä on pieni ero osakkeen hinnassa. Positiivinen tulos voidaan saavuttaa, jos myyt lyhyeksi osakkeen, jolla on korkeampi hinta. Yksityisenä sijoittajana tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, koska tähän tarvitsee nopean tietokoneen.

Kuinka paljon shorttaaminen maksaa?

Maksat transaktiokustannukset lyhyestä positiosta. Transaktiokustannusten määrä riippuu välittäjästä. Suurin osa välittäjistä veloittaa spreadin verran. Tämä on ero osto- ja myyntihinnan välillä.

Maksat rahoituskulut myös lyhyestä positiosta. Tämä on päivittäinen maksu sijoituksesi kokonaissummasta.

Milloin kannattaa avata lyhyt tilaus?

Ajoitus on tärkeää sijoitettaessa. Mutta milloin on paras aika soveltaa lyhyeksi myyntiä koskevaa strategiaa? Keskustelemme alla kolmesta hetkestä, jolloin lyhyeksi myynti voi olla houkutteleva vaihtoehto.

Lyhyeksi myynti talouskriisin aikana

Lyhyeksi myynti voi osoittautua kannattavaksi talouskriisin aikana. Kun sijoittajat joutuvat paniikkiin, osakekurssit laskevat usein jyrkästi. Ottamalla lyhyen position olet yksi harvoista sijoittajista, jotka hyödyntävät tilannetta.

Shorttaaminen huonojen liiketoiminta lukujen julkaisun jälkeen

Huonojen liiketoiminta lukujen julkaiseminen voi myös olla hyvä aika tehdä lyhyt tilaus. Sijoittajat odottavat tiettyä spekuloidaa. Kun yhtiö saavuttaa huomattavasti huonompia tuloksia, osakekurssi voi laskea jyrkästi. Tämä voi olla hyvä hetki avata lyhyt positio osakkeella.

Shorttaaminen huonojen uutisten aikaan

Huonot uutiset ovat myös hyvä syy myydä lyhyeksi. Esimerkiksi päästö skandaalit saivat eri autovalmistajien osakekurssit laskemaan voimakkaasti. Älykkäänä sijoittajana voit hyötyä tästä!

Volkswagen buying share

Päästö skandaalin seurauksesta Volkswagenin hinta laski voimakkaasti vuosien 2015 ja 2016 välillä.

Mitkä ovat lyhyeksi myynnin riskit?

On tärkeää olla varovainen kun myyt lyhyeksi. Tavallisen sijoituksen tappio on rajoitettu osakkeen arvoon. Kun osake maksaa 100 dollaria ostohetkellä, et voi koskaan menettää yli 100 dollaria. Lyhyen position mahdollinen tappio on kuitenkin rajaton. Osakkeen hinta voi teoriassa jatkaa nousua loputtomiin.

Negatiivinen saldo lyhyeksi myynnissä

Onneksi useimmat online-välittäjät tarjoavat negatiivisen saldon suojan. Tämä pätee sekä eToro. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi menettää enempää kuin sijoituksesi. Silti sinun on oltava varovainen lyhyen position suhteen. Jos teet väärän päätöksen, voit menettää kaikki sijoitustilisi rahat yhdellä kertaa.

Mikä on short squeeze?

Kun osakekanta nousee jyrkästi, voi tapahtua short squeeze. Osapuolten, jotka ottivat lyhyen position on toimitettava osakkeensa. Tämän seurauksena osakkeita ostetaan enemmän, mikä nostaa osakkeen hintaa entisestään. Lyhyet positiot voivat siten vaikuttaa osakekurssin nousuun.

Lainaavatko osapuolet aina osakkeita?

Lyhyesti sanottuna olet riippuvainen muiden osapuolten halusta lainata osakkeita. Kun kaikki suuret osapuolet päättävät lopettaa osakelainan myöntämisen, on mahdotonta myydä lyhyeksi. Onneksi yksityisenä sijoittajana et yleensä kärsi tästä. Kun näin tapahtuu, online-välittäjä kantaa taakan usein.

Esimerkki lyhyeksi myynnistä

Yksinkertaisella esimerkillä näytämme kuinka lyhyeksi myynti tapahtuu käytännössä. Kuvittele, että osaketta on saatavana 100 dollarilla. Päätät ottaa lyhyen position tällä osakkeen CFD:llä. Kun olet avannut position, osakkeen hinta laskee 10 dollarilla. Päätät sulkea position. Ansaitset näin ollen 10 dollaria osaketta kohti.

Soveltamalla velkavipua voit kasvattaa tulosta pienemmällä summalla. Jos käytät edellä mainitussa esimerkissä yhden tai kymmenen korkuista vipua, ansaitset 100 dollarin voiton samalla sijoituksella. Haluatko tietää enemmän velkavivun käyttämisestä sijoituksessasi? Tästä artikkelista opit kuinka velkavipu toimii!

Mitä on alaston lyhyeksi myynti?

Alaston lyhyeksi myynti lyhyen positioon siirtymistä kykenemättä toimittamaan kohde-etuuden osakkeita. Tämä ei ole mahdollista useimpien välittäjien kanssa. Joudut kuitenkin aina kattamaan osan positiosta rahalla.

Etiikka ja lyhyeksi myynti

Jotkut viranomaiset pitävät lyhyeksi myyntiä huonona asiana. Yritykset, joilla on jo paineita huonojen tulosten takia, voivat joutua lisäongelmiin ihmisten vuoksi, jotka päättävät myydä lyhyeksi. Esimerkiksi valtava määrä pankin asiakkaita voi nostaa saldonsa pankkitililtään nähdessään osakekurssin laskevan. Tämän seurauksena pankki voi lopulta mennä konkurssiin.

Mahdollisuus osakkeen lyhyeksi myyntiin ei kuitenkaan yleensä ole ensisijainen syy osakekurssin laskuun. Useimmat hallitukset valvovat tiukasti lyhyeksi myyntiä. Kun osakemarkkinat kaatuvat, usein väliaikaisesti kielletään uusien lyhyiden tilausten tekeminen.

Esimerkiksi Alankomaissa SNS:n, AEGON:n ja BinckBankin tarjoama mahdollisuus myydä lyhyeksi kiellettiin väliaikaisesti, jotta pörssi saisi tarpeeksi aikaa toipua. Lisäksi osakkeiden lyhyeksi myynti voi vaikuttaa arvopapereiden hintakehitykseen ja edistää markkinoiden likviditeettiä.

Shorttaaminen voi myös pitää yritykset rehellisinä. Kun jokin on vialla, yrityksiä rangaistaan ​​tästä ankarasti. Esimerkiksi Luckin kahvi osake laski voimakkaasti sen jälkeen, kun julkisuuteen oli vuotanut, että yritys oli tehnyt petoksia kirjanpidollaan. Shorttaava yritys sai selville heidän petoksensa.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *