Tunteiden vaikutus kaupankäyntiin
Tunteilla on suuri vaikutus siihen, millaisia tuloksia saat kaupankäynnistä. Ei ole väliä, miten hyvä analyysi on, jos et osaa hallita tunteitasi. Kaupankäynnissä voit kuitenkin myös hyötyä tunteista.
Kaksi voimakasta tunnetta ovat pelko ja ahneus. Tässä artikkelissa voit lukea kaiken tarvittavan tunteiden vaikutuksesta sijoituksiin.
(Liiallinen) pelko on vaarallista
Naiset ovat yleisesti vähemmän itsevarmoja, mikä näkyy myös heidän sijoituskäyttäytymisessään. He ovat yleensä varovaisempia ja tekevät vähemmän vuotuisia transaktioita. Tämä voi olla hyväkin asia, koska tässä tapauksessa transaktiokustannukset ovat alhaisemmat, mikä johtaa korkeampaan tuottoon. Liiallisella pelolla voi kuitenkin olla negatiivinen vaikutus.
Monien sijoittajien virhe on antaa tunteidensa vaikuttaa kaupankäyntikäyttäytymiseensä liiallisissa määrin. Tappion karttamisella tai pelolla on tässä rooli. Ihmisillä on luonnollinen vaisto välttää tappiota ja riskiä mahdollisimman paljon. Tätä näkyy kaikkialla: esimerkiksi hollantilaisilla on enemmän vakuutuksia kuin he tarvitsevat.
Vältä ahdistuneisuuden aiheuttamia negatiivisia tuloksia
Kun tarkastellaan yksilön sijoittamiskäyttäytymistä, tappion karttamisella on usein negatiivinen vaikutus tuloksiin. Tämä johtuu siitä, että treidaajat haluavat vältellä tappioita mahdollisimman paljon. Tämän seurauksena huonoja sijoituksia ei suljeta siinä toivossa, että niistä tulee tuottoisia tulevaisuudessa. Samaan aikaan sijoittajat sulkevat kannattavia sijoituksia liian nopeasti, koska he pelkäävät tuoton menettämistä.
Siksi on aina tärkeää laatia suunnitelma. Mieti etukäteen, milloin haluat avata tai sulkea sijoituksen. On tärkeää pystyä puolustamaan sijoitusta faktoilla. Jos näin ei ole, ei ole mitään järkevää syytä avata positiota. Laatimalla järkevän suunnitelman vältät väärien päätösten tekemistä. Tällä tavoin pelon tunne ei määrää elämääsi.
Viimeiseksi treidaajana on tärkeää hyväksyä se, että spekuloida on aina mahdotonta. Taloudellisia kriisejä ja taantumia tapahtuu aina. Älä anna pelon ja tunteiden määrätä sinua, ja tee päätös vain, kun olet siitä varma.
Ahdistuneisuuden välttäminen
Sijoittajana pelko on suurin vihollisesi. Tätä tunnetta on hyvä välttää mahdollisimman paljon. Teet tätä sijoittamalla vain rahaa, jonka voit menettää. Tunnetko olosi epämukavaksi uuden position avattuasi? Silloin olet luultavasti sijoittanut liikaa rahaa.
Itse avaan sijoituksia vain, jos en menetä yöuniani niiden vuoksi. Tällä tavoin se pysyy mielenkiintoisena.
Hyödynnä pelkoa
Sijoittajana voit myös hyötyä pelosta. Vuoden 2008 talouskriisin aikana useat ihmiset myivät osakkeensa erittäin alhaisilla hinnoilla. Syy tähän päätökseen oli harvoin järkevä. Median vaikutuksesta voit nähdä, että ihmiset ahdistuneesti myivät kaiken, koska he olettivat laivan uppoavan.
Tämänkaltainen joukkohysteria voi tarjota upeita mahdollisuuksia. Kun osakkeita myydään suuressa mittakaavassa, voit etsiä tarjouksia. Tutki, onko osakekurssien laskuun olemassa järkevä selitys. Kun järkevää selitystä ei löydy, voit joskus saada jopa 20 %:n tuoton lyhyessä ajassa.
Tämä toimii hyvin talouskriisin aikana, mutta se koskee myös tilanteita, joissa yrityksen suoriutuminen on tilapäisesti huonompi. Tätä voi tapahtua esimerkiksi skandaalin sattuessa. Esimerkiksi useita autovalmistajia on syytetty päästöjen peukaloinnista. Tämä johti auto-osakkeiden laskuihin, vaikka yritykset itse suoriutuivat edelleen hyvin. Pidemmällä aikavälillä oli siis noususuhdanne.
Volkswagenin osakekurssi sen jälkeen, kun yrityksen katsottiin peukaloivan päästöjä
Ahneudella on kaksi puolta
Tiesitkö, että kaupankäynti on edelleen pääosin mieslaji? Jokaista naissijoittajaa kohden on yhdeksän miestä, vaikka tilanne näyttää muuttuneen hieman. Miehet ovat usein ahneempia, ja ilman ahneutta olemassa ei ole pörssimarkkinaa. Onko ahneus kuitenkin ammattilaissijoittajan paras ystävä vai pahin vihollinen?
Sanotaan, että ahneus on välttämätön paha. Ilman ahneutta sijoittaja ei saa korkeinta mahdollista tuottoa, vaan sen sijaan aloittaisi turvallisen säästämisen. Ahneudesta tulee kuitenkin vaarallista silloin, kun sijoittaja ottaa tarpeettoman suuria riskejä.
Varsinkin, kun käyt kauppaa velkavivulla, on tärkeää pitää pää kylmänä ja ottaa sijoittamisen lisäriskit huomioon.
Liiallinen ahneus on vaarallista
Liiallinen ahneus on aina epäsuotuisaa ja voi jopa aiheuttaa niin sanotun kuplan. Hyvä esimerkki tästä on valtava Bitcoinin nousu vuonna 2017, jota seurasi vuoden 2018 romahdus. Kun ihmiset painostavat toisiaan sijoittamaan, ahneus voi johtaa voimakkaisiin markkinaliikkeisiin.
Kun näin tapahtuu, sijoituksen todellinen arvo voi olla paljon alempi kuin hinta. Silloin ihmiset yksinkertaisesti ostavat jotain vain siksi, että he odottavat sen jatkavan nousuaan suunnattomasti. Kun kohteena oleva sijoitus onkin arvoltaan mitätön, kupla puhkeaa. Edellä mainitun pelon tuloksena hinta voi yllättäen laskea huomattavasti.
Älä mene liian pitkälle
On hyvä olla menemättä liian pitkälle massan tunteiden takia. Kun postinkantaja ja maitomies painostavat tekemään uuden hyvän sijoituksen, on parasta olla kuuntelematta. Kysy aina itseltäsi, onko osakkeeseen sijoittamisella hyvä syy. Eikö hyvää syytä ole? Silloin on luultavasti kuplatalous.
Vinkki: Tavoittele korkeaa tuottoa, mutta pidä riskit mielessä!
Valtavaa ahneutta seuraa väistämätön romahdus. Kryptovaluutat vuosina 2017-2018.
Mihin muihin tunteisiin sinun tulisi kiinnittää huomiota?
Pelon ja ahneuden lisäksi on muita tunteita, joihin sinun tulisi kiinnittää huomiota kauppaa käydessä. Alla keskustelemme, miten voit käsitellä näitä tunteita.
Toivo
Joskus sanotaan, että toivo elää. Useat osakkeen ostaneet sijoittajat uskovat sen arvon nousevan. Yksinään toivo ei kuitenkaan riitä. Tarkista siis säännöllisesti, suoriutuuko yritys hyvin ja varmista, että voit tukea kaikkia sijoituksia konkreettisilla luvuilla.
Jopa aktiivisten treidaajien toivo voi johtaa huonoihin tuloksiin. He pitävät huonoa positiota avoinna liian pitkään, vaikka se olisi pitänyt sulkea jo kauan sitten. Tämän seurauksena pienikin tappio voi johtaa suuriin menetyksiin. Käytä siis aina stop-toimeksiantoa aktiivisena treidaajana, jotta positiot suljetaan automaattisesti.
Turhautuminen
Kun tunnet tekeväsi kaiken oikein, mutta tulokset ovat silti pettymys, voit tuntea turhautuneisuutta. Voi myös olla turhauttavaa, kun rikot omia sääntöjäsi jatkuvasti. Turhautuminen on aina vaarallinen tunne, joka voi saada sinut tekemään vastuuttomia päätöksiä ja avaamaan positioita, joita sinun ei pitäisi avata.
Kun olet turhautunut, on tärkeää etsiä häiriötekijöitä. Palaa tietokoneen ääreen vasta silloin, kun voit tarkastella kauppoja objektiivisesti.
Tylsyys
Elämme yhteisössä, joka on täynnä jatkuvaa stimulia ja viihdettä. Siksi osakkeiden arvon nousun odottaminen kuukausia tai jopa vuosia voi olla tylsää. Kärsivällisyys on kuitenkin valttia sijoitettaessa. On aina tärkeää seurata omaa suunnitelmaa. Etsitkö pientä jännitystä? Lähde huvipuistoon ja jätä kaupat rauhaan.
Eikö pitkäaikainen osakkeiden omistaminen tarpeeksi mielenkiintoista? Harkitse sitten päiväkauppaa. Päivätreidaajana voit toimia päivittäin. Tähän tarvitset paljon enemmän aikaa.
Miten käydä kauppaa tunteitta?
Tutkimus on osoittanut, että varsinkin aloittelevat sijoittajat usein ostavat arvon ollessa huipussaan ja myyvät sen laskiessa. Jos haluat saada hyviä tuloksia, sinun on toimittava päinvastoin. Mutta miten varmistat, että tunteilla on pienempi rooli kaupankäynnissä?
Automatisoi sijoituksia
Ensimmäinen tapa eliminoida tunteet sijoituksesta on automatisoida niitä mahdollisimman paljon. Joka tapauksessa on aina tärkeää laatia tehokas suunnitelma. Sitten voit määrittää, milloin ja miksi haluat ostaa tai myydä osakkeen. Näin voit välttää väärän päätöksen tekemistä poikkeuksellisten markkinaolosuhteiden tilanteessa.
Useille sijoittajille on sitten järkevää jättää sijoitustili rauhaan. Varmista, että olet asettanut arvon, jolla otat tappion tai voiton. Kun et kirjaudu sisään jatkuvasti, vältät stressiä markkinan romahtaessa ja suunnitelma toteutetaan automaattisesti.
Dollarikustannusten keskiarvo
Tietysti sijoittajana haluat välttää markkinoille astumista arvon ollessa huipussaan ja myymistä romahduksen aikana. Hyvä tapa välttää tätä on käyttää dollarikustannusten keskiarvoa. Tämä on sijoitusstrategia, jossa et sijoita kaikkea rahaa yhteen osakkeeseen kerralla. Et siis osta Apple-osakkeita 10 000 $:lla yhdellä kertaa. Esimerkiksi voit ostaa Apple-osakkeita 1 000 $:lla vuodessa.
Yhtenä vuonna voit saada viisi osaketta ja seuraavana kuusi. Tätä menetelmää käyttämällä ostat osakkeen keskihintaan ja täten saat keskimääräisen tuoton. Useimmille tämä on paras tapa sijoittaa: markkinan ajoittaminen on hyvin vaikeaa.
Hajauta sijoituksia
Viimeiseksi on järkevää sijoittaa mahdollisimman hajautetusti. Sijoittajat usein panikoivat, kun heidän sijoituksensa yhtäkkiä laskevat jyrkästi. Hajauttamalla sijoituksia eri sektoreihin voit vähentää kaikkien sijoitusten riskiä.
Sijoittajille, joilla on pienempi osakesalkku, voi olla järkevää käydä kauppaa indeksirahastolla tai ETF:llä. Näitä sijoitustuotteita käyttämällä voit helposti hajauttaa rahoja erilaisiin tuotteisiin. Tallettamalla rahaa kuukausittain käytät dollarikustannusten keskiarvon tekniikkaa.
Miten hallita tunteita?
Kaikki tekemämme päätökset ovat osittain tunteiden hallitsemia. Hyvin tunnetussa psykologiatutkimuksessa havaittiin, että kun tunteista vastuussa oleva aivojen osa ei enää toimi, päätöstenteko ei enää ole mahdollista. Itse asiassa aivomme on niin älykkäästi rakennettu, että ne usein rationalisoivat tunneperäiset päätöksemme.
Eroat esimerkiksi kumppanistasi, koska et enää tunne tarpeeksi positiivisia tunteita häntä kohtaan. Eron jälkeen järkeilet tätä päätöstä laatimalla listan kaikista hänen virheistään. Päivittäisessä elämässä tämä tietoisuus on tarpeetonta. Kaupankäynnissä tämä on kuitenkin tärkeää.
Sitten on suositeltavaa tuntea tunneperäiset mielijohteet. Mieti, mitä tunteita tunnet ja määritä, miten ne vaikuttavat sijoituskäyttäytymiseesi. Oletko esimerkiksi avannut kymmeniä kauppoja tylsyyden takia? Sitten on tärkeää tunnistaa tämän tunteen seuraus ja keksiä suunnitelma, jolla vältät tätä tulevaisuudessa.
Vain säännöllisen arvioinnin kautta voit ymmärtää tunteiden vaikutukset käyttäytymiseesi ja hallita niitä paremmin.
Ahneus on hyvä, pelko on…
Haluan lopettaa tämän artikkelin yhdellä suosikkilainauksellani: ‘ahneus on hyvästä’ Wall Street -elokuvasta. Terveen ahneuden ja pelon yhdistelmä tekee sinusta emotionaalisesti vahvan sijoittajan. Varmista kuitenkin, että molemmat tunteet ovat hyvässä tasapainossa, jotta voit sijoittaa vastuullisesti ja menestyksekkäästi.
Kaiken kaikkiaan liiallinen ahneus johtaa liian korkeisiin riskeihin ja täten alhaisempaan tai jopa negatiiviseen tulokseen. Toisaalta pelko johtaa epävarmuuteen, jolloin sijoituksia ei tehdä lainkaan. Säästämiseen verrattuna sijoittaminen tuottaa enemmän pitkällä aikavälillä. Haluatko oppia sijoittamaan itse? Vilkaise sitten kolmivaiheista kaupankäynnin aloittamisen ohjetta!
Tekijä
Over Alex Mostert
16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!