Mikä on indeksirahasto?

Indeksirahastoon sijoittaminen on suhteellisen yksinkertaista: yhä useampi henkilö sijoittaa tähän sijoitustuotteeseen. Mutta miten voit sijoittaa indeksirahastoihin? Ja mitä indeksejä on olemassa?

Mikä on indeksirahasto?

Indeksirahasto on sijoitusrahasto, jonka tavoitteena on saada sama tuotto ja riski kuin tietty yleisindeksi. Rahasto tekee niin passiivisesti ottamalla indeksin sisällön haltuunsa. Koska rahastonhoitajan ei tarvitse tehdä analyysejä itse, transaktiokustannukset ovat usein alhaisemmat kuin normaalissa sijoitusrahastossa.

Miten sijoittaa indeksirahastoon?

Sijoitusrahastoon on melko helppoa sijoittaa. Voit myös ostaa indeksirahaston suoraan tai keinotella hintaeroilla johdannaisia käyttämällä.

Indeksirahastoon osallistuminen

Helpoin tapa sijoittaa indeksirahastoon on ostaa ETF. ETF on pörssinoteerattu rahasto, jonka voit ostaa ja myydä pörssissä kuten osaketta. ETF:n hinta muuttuu automaattisesti indeksin hinnan mukaan.

ETF:n suuri etu on, että transaktiokustannukset ovat alhaiset. Esimerkiksi DEGIRO:lla voit sijoittaa monenlaisiin indeksirahastoihin erittäin alhaisin transaktiokustannuksin. Haluatko kokeilla tätä treidausta? Napsauta alla olevaa painiketta avataksesi tilin:

Keinottelu valuuttakurssien vaihteluilla

Voit myös keinotella vaihtokurssin vaihteluilla lyhyellä aikavälillä. Tämä voi olla mielenkiintoista, kun markkinoilla on paljon epävakautta ja odotat voimakkaita muutoksia. Sitten voit esimerkiksi keinotella hinnannousulla tai -laskulla AEX-indeksissä. Jos haluat keinotella nopeilla hintamuutoksilla, on parasta käyttää johdannaista.

Hyvä osapuoli käydä kauppaa indeksirahaston CFD:llä on eToro. eTorolla voit kokeilla mahdollisuuksia täysin ilmaiseksi demotilin avulla. Napsauta alla olevaa painiketta avataksesi tilin suoraan eTorolle:

Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/

Mihin kiinnittää huomiota indeksirahastoa valittaessa?

Nykypäivänä on satoja erilaisia indeksirahastoja. On järkevää vertailla eri vaihtoehtoja: tällä tavoin voit määrittää, mikä rahasto sopii sinulle parhaiten.

Sijoitustuotteiden tyypit

Indeksirahastoilla voi olla kaikenlaisia kokoonpanoja. Olemassa on tietysti indeksirahastoja, jotka kopioivat yleisindeksiä. On kuitenkin myös eksoottisempia rahastoja, jotka seuraavat esimerkiksi kannabisosakkeita tai kuvastavat kryptovaluuttamarkkinaa.

Kun sijoitat indeksirahastoon, on tärkeää miettiä, millaisia riskejä haluat ottaa. Haluatko sijoittaa vain turvallisiin etuoikeutettuihin osakkeisiin, kuten joukkovelkakirjoihin, vai haluatko ottaa enemmän riskejä? Harkitse ensin halukkuuttasi ottaa riskejä ja määritä, miten suuren riskin olet valmis ottamaan: tämän perusteella voit sitten päättää, mikä indeksirahasto sopii sinulle parhaiten.

Alue

Indeksirahastot voivat olla sidoksissa eri alueisiin. Jotkut indeksit sisältävät koko maailman osakkeita, kun taas toiset seuraavat vain tiettyjen maiden hintaa. Sijoittamalla eri alueisiin voit hajauttaa sijoitusriskejä mahdollisimman paljon. Usein on suositeltavaa sijoittaa useisiin indeksirahastoihin: tällä tavoin voit lisätä positiivisen tuoton mahdollisuutta.

Sijoituspolitiikka

Kaikkien rahastojen sijoituspolitiikka ei ole sama: jotkut indeksit sisältävät osinkoja, kun taas toiset eivät. Kun indeksi maksaa osinkoja, se voidaan sijoittaa uudelleen tai jakaa. Täysin imitoivan rahaston (jossa kaikkia indeksin osakkeita seurataan), osittain imitoivan rahaston (jossa valittuja osakkeita seurataan) ja synteettisen rahaston (jossa käytetään johdannaisia) välillä on myös eroja.

Kustannukset

Indeksirahastojen kustannukset voivat myös vaihdella suuresti. Indeksirahastot ovat yleisesti edullisempia kuin perinteiset sijoitusrahastot: tämä johtuu siitä, että hallintokustannukset ovat paljon alhaisemmat. Siitä huolimatta on tärkeää olla tarkkana: jotkut rahastot piilottavat kaikenlaisia lisäkustannuksia, joita tietenkin haluat välttää. Siksi sinun tulisi tutkia tarkasti, veloitetaanko ylimääräisiä transaktiokustannuksia ja sisältyykö lisämaksu hintaan.

Osinkovero

Toinen ongelma joidenkin rahastojen kanssa on, että osinkovero on maksettava. Esimerkiksi MSCI World Index -rahastossa menetät noin 0,5 % vuosittain veromaksuihin. Kaikki rahastot eivät voi periä näitä summia takaisin puolestasi: ole siis varovainen, kun haluat sijoittaa indeksirahastoon.

Osakkeiden lainaaminen

Jotkut rahastot lainaavat osan osakkeista muille osapuolille. Tästä voi olla hyötyä, koska se antaa rahastolle lisätuottoa. Osakkeiden lainaamiseen liittyy myös kuitenkin riskejä: toinen osapuoli voi esimerkiksi mennä konkurssiin. Tutki siis tarkasti, kuinka suuren prosenttiosuuden rahasto lainaa muille osapuolille.

indeksirahaston merkitys

Mikä on ETF?

ETF oikeastaan on sama kuin indeksirahasto, mutta sillä on yksi selkeä ero: ETF on treidattavissa pörssissä aivan kuten osakkeetkin. Tämä helpottaa osallistumisien ostoa ja myyntiä, mikä on tietenkin edullista. Indeksirahastoa treidataan usein vain kerran päivässä, ja sinun on avattava erillinen tili tarjoajalle.

Mikä on tracker?

Tracker on oikeastaan ETF:n (ja indeksirahaston) synonyymi. Tracker on sijoitusväline, jonka tavoitteena on seurata yleisindeksin suoriutumista ja riskiä.

Mikä on aktiivisesti hallinnoitu sijoitusrahasto?

Aktiivisesti hallinnoitu sijoitusrahasto ostaa ja myy osakkeita aktiivisesti viimeisimpien markkinakehitysten perusteella. Vastaava rahasto työllistää useita analyytikkoja, joille täytyy tietenkin maksaa palkkaa. Seurauksena kustannukset ovat korkeammat kuin indeksirahaston: keskimäärän yhdestä kahteen prosenttia. Jotta rahasto olisi houkutteleva, sen on siis suoriuduttava markkinaa paremmin, mutta näin ei usein ole. Ole siis varovainen sijoittaessasi aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin.

Tämä heijastuu myös näiden rahastojen toiminnassa. Useat rahastot vaihtavat nimeään säännöllisesti, mikä tarkoittaa, että niiden maine pysyy positiivisena myös silloin, kun niiden suoriutuminen olisi pettymys. On myös vaikeaa ennustaa, milloin osakemarkkinat suoriutuvat hyvin: vuosina 1996-2010 suurin osa tuotoista saatiin 10 tiettynä päivänä. Jos et omistanut osakkeita näinä päivinä, tuotto oli paljon alhaisempi.

Mitkä ovat hyviä indeksirahastoja?

Kun sijoitat indeksirahastoon, tietenkin haluat saada parhaita mahdollisia tuloksia. Tämän saavuttamiseksi on tärkeää, että rahastolla on vähintäänkin seuraavat kuusi ominaisuutta. Eikö rahasto täytä näitä vaatimuksia? Silloin on parasta etsiä eri indeksirahastoa.

Alhaiset kustannukset

Joka tapauksessa on tärkeää valita alhaisia kustannuksia tarjoava rahasto: jopa 0,1 %:n kustannusero voi olla suuri. Tämä johtuu siitä, että kun sijoitat, saat myös tuoton tuotostasi. Tämän tuloksena 30 vuoden aikana voit nopeasti menettää 20 % tuotoistasi pienen kustannuseron vuoksi. Siksi saattaa olla hyvä sijoittaa indeksirahastoihin edullisella välittäjällä.

Riskien hajauttaminen

Voi myös olla älykästä hajauttaa riskit riittävästi. Tällä tavoin voit välttää huonot sijoitustulokset, jos tietty sektori tai alue suoriutuu huonosti. Sijoittamalla maailmanlaajuiseen rahastoon voit hyötyä suoraan eri alueiden kehityksistä. Tietenkin voit myös sijoittaa eri maiden rahastoihin.

Fyysinen replikointi

On myös suositeltavaa valita indeksirahasto, jossa on fyysinen replikointi. Tämä tarkoittaa, että rahasto oikeastaan ostaa kohde-etuutena olevia osakkeita ja joukkovelkakirjoja. Imitoinnit johdannaisilla (tunnetaan myös nimeltä synteettinen replikointi) ovat usein monimutkaisempia, ja siksi riskien tunnistaminen on vaikeaa.

Minimaalinen osinkovuoto

Minimaalisen osinkovuodon rahasto on myös suositeltava vaihtoehto. Useat rahastot menettävät 0,1-0,2 prosenttia osingoista, koska et voi saada takaisin veroilmoituksessasi maksamiasi veroja. Tutki rahaston osinkovuodon määrää.

Suuri ja tehokas indeksirahasto

On myös suositeltavaa sijoittaa indeksirahastoon, joka on tarpeeksi suuri: pienemmillä rahastoilla on usein korkeammat kustannukset, mikä johtaa tuoton menetykseen. Lisäksi suuremmalla rahastolla on korkeampi likvidiys, jonka tuloksena transaktion spread on alhaisempi. Etsi siis ETF-rahastoja, joilla on miljardin tai korkeamman summan sijoitettu pääoma.

Tarkka seuranta

Viimeiseksi on tärkeää, että sijoitettava indeksirahasto seuraa indeksiä tarkasti. Kaikki indeksit eivät ole yhtä tarkkoja: joillakin rahastoilla on niin sanottu tracking-virhe, joka voi johtaa siihen, että saamasi tulokset vaihtelevat indeksin saamista tuloksista.

indeksirahastoon sijoittaminen

Miksi on älykästä sijoittaa indeksirahastoon?

Indeksirahastolla voit rakentaa hyvän ja vakaan tuoton pitkällä aikavälillä. Indeksirahaston kustannukset ovat usein alhaisia, ja sinun täytyy käyttää hyvin vähän aikaa varojen rakentamiseen. Lisäksi indeksirahaston avulla voit hyötyä riskin hajauttamisesta, mikä tarkoittaa, että riski on alhaisempi kuin jos ostaisit osakkeita itse.

Mitä haittapuolia indeksirahastoihin liittyy?

Indeksirahasto tarjoaa hyvin vähän joustavuutta; manageri ei vastaa markkinakehityksiin. Indeksirahastolla on myös mahdotonta saavuttaa suurta tuottoa lyhyessä ajassa, koska indeksi on laajemman markkinan keskiarvo. Koska sinulla ei ole sanavaltaa yksittäisiin ostoksiin, et myöskään voi hallita rahastonhoitajan tekemiä sijoituspäätöksiä.

Indeksirahastojen kritiikki

Indeksirahastoihin liittyy kritiikkiä. Kun yhä useampi sijoittaja siirtyy indeksirahastoihin, sokeita sijoituksia tehdään useammin. Tämän tuloksena yrityksessä tehdyt väärinkäytökset ovat huomaamattomampia ja siksi ne voivat jatkua pidempään. Kun väärinkäyttö paljastuu, pörssin romahdus voi olla suurempi.

Indeksirahastot voivat myös lisätä pörssin epävakautta. Kun ihmiset ostavat osakkeita ja yritys suoriutuu hyvin, he myyvät vain sen yrityksen osakkeita. Kun markkinan arvo laskee ja ihmiset myyvät rahaston omistajuuttaan joukoittain, markkinat ovat vaarassa laskea jyrkästi.

Indeksirahastojen treidaamisessa on myös se riski, että indeksirahastot sijoittavat epälikvideihin osakkeisiin. Kun useat ihmiset haluat myydä omistajuutensa rahastossa samanaikaisesti, voi olla vaikeaa myydä kohde-etuuksia.

Kritiikistä huolimatta indeksirahastoja suositellaan aloittelijoille ja kokemattomille sijoittajille. Esimerkiksi Warren Buffett selitti, että useimmille sijoittajille on järkevää ostaa ETF S&P500-indeksistä yksittäisten osakkeiden valitsemisen ja ostamisen sijaan.

Mikä on indeksisijoitusten tuotto?

Parhaiten suoriutuvien indeksien keskimääräinen tuotto on noin 8 %. Tämän jälkeen on huomioitava lisäkustannukset. Myös markkinoille astumisen ajoituksella on väliä: siksi on tärkeää ostaa indeksirahaston osakkeita säännöllisesti.

Miten ostaa ETF?

ETF:n ostaminen indeksirahastosta on suoraviivaista useimmilla välittäjillä. Välittäjän alustalta voit helposti käyttää hakukenttää löytääksesi rahaston, johon haluat sijoittaa. Kun olet löytänyt rahaston, sinun täytyy vain syöttää ostettava yksikkömäärä. Jos esimerkiksi yksi ETF maksaa 80 $ ja haluat sijoittaa 800 $, voit ostaa kahdeksan yksikköä.

Voit myös rekisteröityä yritykselle sijoittaaksesi indeksirahastoon. Kun valitset tämän vaihtoehdon, usein määrität kiinteän määräaikaisen talletuksen. Tämä summa veloitetaan sitten suoraan tililtäsi kuukausittain.

Miten indeksirahasto toimii?

Indeksirahasto matkii todellista indeksiä mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi AEX muodostuu määrästä X Univeler-osakkeita ja määrästä X Shell-osakkeita. On useita tekniikoita, joita rahastot käyttävät imitoimaan indeksiä.

Monet rahastot käyttävät täyttä imitointia. Jos kopio on identtinen, jokaisella indeksin osakkeella on sama painoarvo indeksirahastossa. Tällä tavoin indeksin ja indeksirahaston tulokset ovat lähes identtiset.

Jotkut rahastot valitsevat osittaisen matkimisen. Tässä tilanteessa valitaan edustettavat osakkeet. Indeksirahaston hinta voi siis vaihdella hieman indeksistä.

Viimeiseksi on indeksirahasto, joka toimii johdannaisilla. Tässä tapauksessa pankki lupaa maksaa tietyn tuoton. Tämä on kuitenkin riskialttiimpaa, koska jos pankki menee konkurssiin, sijoituksesta tulee mitätön.

Sijoitusrahaston erot

  • Indeksirahasto seuraa indeksiä, sijoitusrahasto ei.
  • Indeksirahaston kustannukset ovat alhaisemmat kuin sijoitusrahaston.
  • Indeksirahasto on passiivinen, kun taas sijoitusrahastoa hallitaan aktiivisesti.

Miksi sijoittaa indeksirahastoihin?

Indeksirahastot ovat erinomainen tapa sijoittaa tasapainoisesti tiettyihin markkinoihin tai alueisiin. Esimerkiksi AEX-indeksin avulla voit sijoittaa 25 tunnetuimpiin ja maineikkaimpiin Alankomaiden osakkeisiin. Tällä tavoin hajautat riskejä automaattisesti: jos ostat yhden tietyn osakkeen, kyseisen yrityksen huonot tulokset voivat vaikuttaa koko sijoitustulokseen.

Indeksirahastot ovat suhteellisen turvallinen sijoitustapa. Kun sijoitat rahaa sijoitusrahastoon tai osakkeeseen, alhaisemman tai korkeamman tuoton mahdollisuudet ovat suuremmat. Hinta liikkuu vähemmän, koska se koskee usean osakkeen keskiarvoa.

Indeksirahaston valitseminen

Olemassa on useita indeksirahastoja, ja oikean valinnan tekeminen on tärkeää. Myös kustannukset on tärkeä ottaa huomioon, koska korkeammat kustannukset voivat merkittävästi vähentää tuottoja. Suuret rahastot ovat usein tehokkaampia ja siksi ne voivat tarjota palvelujaan edullisemmin.

Tarkista myös, seuraako rahasto indeksiä oikein. Voit nähdä, vastaako indeksirahaston tuotto todellisen rahaston hintakehitystä. Tarkista myös rahaston sijainti tutkiaksesi, onko olemassa osinkovuoto.

Jos haluat sijoittaa turvallisesti, voit sijoittaa mahdollisimman maailmanlaajuisesti. Globaalit osakkeet seuraavat kaikkia osakemarkkinoita, joskus jopa yhdistettynä joukkovelkakirjoihin tai kiinteistöön. Tällä tavoin voit tasapainottaa sijoitustuloksia.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *