Miksi osakekurssit nousevat & laskevat?

Jos osaat ennakoida, milloin osakkeet nousevat tai laskevat, voit saada hyvän tuoton osakemarkkinoilla. Osakkeen arvon nousemisella tai laskemisella voi olla useita syitä. Tässä artikkelissa keskustelemme eri syistä, jotka voivat vaikuttaa arvon nousuun tai laskuun.

Miksi osakkeiden arvo muuttuu?

Osakekurssit nousevat ja laskevat jatkuvasti: tämä johtuu kysynnän ja tarjonnan jatkuvasta vuorovaikutuksesta. Kun useammat sijoittajat haluavat osakkeen, hinta nousee. Samaan aikaan voit nähdä, että osakkeen hinta laskee, kun useat myyvät sitä. Jos haluat saada hyviä tuloksia sijoittaessasi osakkeisiin, on tärkeää tehdä ennustuksia tietyn osakkeen tulevasta kysynnästä.

Tuoton ennuste ja neljännesvuosittaiset tulokset

Odotukset yrityksen tuottaman voiton määrästä vaikuttavat osakekurssiin. Jos tuotto-odotus on hyvin positiivinen, tämä antaa yritykselle hyvän tulevaisuuden näkymän. Tuloksena useammat sijoittajat haluavat ostaa osakkeen. Toisaalta negatiivisella tuotto-odotuksella on tietenkin vastakkainen vaikutus.

Yritystietojen odotukset ovat mielenkiintoisia, koska niiden avulla voit ennustaa tulevaa kasvua ja laskua. Se selviää kuitenkin vasta, kun neljännesvuosittaiset luvut julkaistaan. Sillä hetkellä osakkeenomistajat tietävät varmaksi, mitä on saavutettu, ja toimivat sen mukaisesti.

Voimakkaimpia liikkeitä nähdään, kun toteutuneet luvut poikkeavat merkittävästi odotuksista. Pörssissä huomaat, että odotukset näkyvät yleensä jo hinnassa. Jos luvut tuottavat pettymyksen, osakekurssi voi yhtäkkiä laskea jyrkästi, kun taas myönteinen tulos voi johtaa voimakkaaseen nousuun.

Sosiaaliset ja taloudelliset kehitykset

Maailman kehitykset vaikuttavat myös osakemarkkinoihin. Jos esimerkiksi jossain osassa maailmaa vallitsee epävarma poliittinen ilmapiiri tai sodan uhka, alueen yritysten osakkeiden hinnat putoavat. Luonnonkatastrofit ovat myös vastuussa osakekurssien äkillisistä muutoksista.

Negatiiviset kehitykset maailmassa eivät aina välttämättä vaikuta negatiivisesti osakkeiden arvoihin. Esimerkiksi sodan uhka yhdessä osassa maailmaa voi nostaa osakkeiden arvoa toisessa. Tällöin yhtiön kilpailuasema ”turvallisilla alueilla” kasvaa. Kun epävarmuus osakemarkkinoilla kasvaa, näet turvallisiksi katsottujen sijoitusten arvon nousun: esimerkiksi kulta ja hopea.

Hyvä esimerkki poliittisesta tilanteesta, jolla voi olla suuri vaikutus osakekursseihin, on Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota vuonna 2020. Kun maat nostivat tuotteiden hintoja, niiden välinen kauppa väheni, mikä vaikutti negatiivisesti liiketoiminnan suorituskykyyn. Esimerkiksi Huaweita vastaan ​​tehdyt lisätoimenpiteet ovat painaneet merkittävästi yhtiön tulosta.

Jos siis aiot sijoittaa tietyille alueille, suosittelemme ehdottomasti tutkimaan, mitä siellä tapahtuu. Näin voit paremmin ennustaa, nousevatko vai laskevatko osakekurssit tulevaisuudessa.

osakkeiden lasku

 

Inflaatio ja korot

Myös inflaatio ja keskuspankin asettamat korot vaikuttavat osakekurssiin. Inflaatio on tuotteiden hintatason nousu tietyllä alueella. Inflaatio on huono uutinen joukkovelkakirjoille: tulevat maksut ovat vähemmän arvokkaita. Inflaatio vaikuttaa osakkeisiin vähemmän: yritykset voivat nostaa tuotteidensa hintoja. Ostettavat materiaalit kuitenkin myös maksavat enemmän. Tästä johtuen yritykset eivät todella hyödy inflaatiosta: vain todellisilla spekuloidajen kasvulla on positiivinen vaikutus osakekurssiin.

Korolla on huomattava vaikutus osakkeiden hintoihin. Matala korkotaso luo suotuisan ympäristön yrityksille, koska ne voivat järjestää rahoituksen matalaan hintaan. Samalla voit nähdä kuluttajien ostavan enemmän tuotteita: rahan säästäminen on loppujen lopuksi vähemmän houkuttelevaa ja kulutusluottojen ottaminen on edullisempaa. Nämä kehitykset edistävät yhtiön (tulevaa) kannattavuutta, mikä mahdollistaa osakekurssin nousemisen edelleen.

Lisäksi kun korot laskevat, näet enemmän rahaa virtaavan osakemarkkinoille. Tämä johtuu siitä, että positiivista tuottoa ei voida saavuttaa muualla. Pankkien on myös helpompi sijoittaa, kun käytettävissä on suuria varoja. Kun ostat lisää osakkeita, näet osakekurssin nousevan.

Nouseeko korko? Silloin on tärkeää pysyä valppaana! Koron nousu voi painaa osakkeiden hintoja, koska se vaikuttaa haitallisesti yritysten tuloksiin.

Osinkokäytäntö

Osinkokäytännön muuttuminen voi myös aiheuttaa osakekurssien merkittävää nousua tai laskua. Kun yritys maksaa enemmän osinkoa, usein osakekurssi nousee. Osingon lasku voi kuitenkin aiheuttaa painetta osakekurssiin. Tämä pätee varmasti osakkeisiin, jotka on pitkään tunnettu vakaina osinko-osakkeina.

Hyvä esimerkki tästä on Shellin osakekurssi vuonna 2020. Tämän yrityksen tiedetään maksavan tasaista osinkoa. Covid-19-pandemian jälkeen se ei kyennyt maksamaan toistuvia osinkoa, mikä tarkoitti, että sitä jouduttiin pienentämään merkittävästi: tämän seurauksena monet sijoittajat myivät osakkeensa, mikä sai osakekurssin putoamaan merkittävästi.

Sinun on kuitenkin oltava varovainen, kun yritys lisää osinkomaksuja. Kun yritys maksaa osinkoa, rahaa ei voida sijoittaa uusiin hankkeisiin tulevaisuudessa. Toisaalta kannattavat projektit voivat vaikuttaa osakekurssin nousuun tulevaisuudessa. Kun yritys maksaa liikaa osinkoa, se voi painostaa tulevaisuuden kannattavuutta ja osakekurssia.

On myös tärkeää muistaa, että osakekurssi laskee väliaikaisesti osingon maksamisen jälkeen. Jos yhtiö maksaa yhden euron osakkeelta, osakekurssi laskee yhdellä eurolla. Tämä kuulostaa järkevältä: osingon maksamisen jälkeen yhtiö menettää 1 euron osakkeelta.

Yritysostohuhut

Haltuunottohuhut ovat lähes aina hyvä uutinen osakkeenomistajille. Kun yritys ilmaisee kiinnostuksensa, osakekurssi nousee jyrkästi. Kun yritysosto toteutuu, toinen yritys maksaa yleensä palkkion. Kun haltuunotto lopulta perutaan, osakekurssi laskee takaisin entiselleen.

Osakemarkkinatrendi

Osakkeisiin sijoittaessa on viisasta tunnistaa yleinen trendi. Joskus osakemarkkina on selvästi nousu– tai laskutrendissä. Laskevassa trendissä näet osakkeen arvon pääasiassa laskevan ja sen myötä myös sijoittajien luottamuksen. Tämän ääripäät näkyvät kriisin aikana: ajattele esimerkiksi luottokriisiä tai velkakriisiä. Laskevan trendin aikana voit etsiä hyviä aikoja ostaa osakkeita takaisin.

Nousutrendissä osakekurssi liikkuu pääasiassa ylöspäin. Tämä on tietysti hyvä asia, kun omistat paljon osakkeita. Jyrkkä nousu voi olla hyvä aika myydä osa osakkeista.

Osakkeiden splittaus

Osakkeiden splittaus aiheuttaa myös osakekurssien laskua. Osakkeiden splittaus ei kuitenkaan vähennä osakkeen arvoa: osakkeen hintaa lasketaan tarkoituksella. Yritykset voivat tehdä tämän parantaakseen osakkeiden saatavuutta yksityissijoittajille. Jos enemmän yksityissijoittajia ostavat osakkeita, osakkeen hinta voi nousta ajan myötä.

Osakkeiden splittaus pienentää osakkeen arvoa: jos esimerkiksi osakkeen arvo on 5 euroa 10 euron sijaan. Jokaisesta omistamastasi osakkeesta saat kaksi osaketta, joten kaiken kaikkiaan mikään ei muutu.

Shorttaajat & short squeeze

Sijoittajana voit lyödä vetoa osakekurssin laskusta shorting. Lyhyellä positiolla lupaat toimittaa osakkeet tietyllä hinnalla tulevaisuudessa. Jos osakkeen hinta myöhemmin laskee, voit ostaa osakkeen halvemmalla ja myydä sen korkeammalla hinnalla.

Lyhyt positio on riskialtis: kun hinta nousee jyrkästi, sijoittajat haluavat ostaa osakkeet nopeasti takaisin. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun yritys julkaisee odottamattoman hyviä lukuja. Lyhyeksi myyjät yrittävät sitten ostaa osakkeet nopeasti takaisin täyttääkseen toimitusvelvoitteensa. Jos shorttaajat ostavat paljon osakkeita, osakekurssi voi nousta edelleen. Kutsumme tätä myös nimellä short squeeze.

Harvinaisissa tapauksissa voi jopa esiintyä ilmiö nimeltä cornering. Älykkäät rahastot voivat käyttää tätä strategiaa, kun yrityksellä on rajoitettu määrä liikkeeseen laskettuja osakkeita. Jos osakkeita on esimerkiksi miljoona ja sijoittaja avaa lyhyen position 1,1 miljoonalle osakkeelle, kaikkia osakkeita ei yksinkertaisesti voida toimittaa. Rahasto voi sitten päättää ostaa kaikki osakkeet. Tällä tavalla sijoittajat, joilla on lyhyitä positioita, ovat jumissa, koska heidän on kamppailtava toisiaan vastaan toimittaakseen osakkeet. Tämän seurauksena osakekurssi voi yhtäkkiä nousta voimakkaasti.

Vaihtokurssit

Myös vaihtokurssit vaikuttavat osakekursseihin. Globalisaation myötä yritykset myyvät tuotteitaan yhä enemmän muille alueille. Kun eurooppalainen yritys myy tuotteita Yhdysvalloissa, se saa tuotteistaan ​​dollareita. Kun euron arvo nousee jyrkästi, eurooppalaisten yritysten kilpailuasema heikkenee, koska tuotteet ovat suhteellisen kalliita muille maille. Siksi vaihtokurssien vaihtelut voivat vaikuttaa kansainvälisesti toimivien yritysten tulokseen.

Valuuttakurssit vaikuttavat myös suoraan sijoitustuloksiisi. Kun ostat Yhdysvaltain osakkeita punnilla, voit menettää rahaa, kun dollarin arvo on enemmän kuin punnan arvo. Kun päädyt myymään sijoituksesi, saat vähemmän vastinetta.

Nousevatko osakkeet?

Monet sijoittajat haluavat tietää, nousevatko osakkeet tulevina päivinä, viikkoina tai jopa kuukausina. Valitettavasti tähän kysymykseen on harvoin selkeä vastaus: osakemarkkinat ovat arvaamattomia, ja hinnan nousu voi yksinkertaisesti muuttua hinnan laskuksi.

Voit tehdä parempia ennusteita pitkällä aikavälillä. Osakkeiden hinnat todennäköisesti nousevat 30 vuoden aikana. Aiemmin osakekurssit ovat nousseet pitkään. Tämä on loogista, kun otetaan huomioon pitkän aikavälin tuottavuuden kasvu.

On kuitenkin vaikea sanoa varmaksi, nouseeko osakekurssi huomenna. Siksi on viisasta omaksua porrastettu lähestymistapa: ostamalla osakkeita säännöllisesti voit välttää astumisen markkinoille väärään aikaan.

Haluatko tietää parhaan tavan sijoittaa osakkeisiin? Osakkeen osto-oppaastamme löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää:

Mitä tehdä, kun osakekurssi laskee?

Tämä on neuvomme: älä panikoi. On sääli, että monet kokemattomat sijoittajat myyvät osakkeita hintojen laskiessa. Pitkällä aikavälillä näet osakekurssin elpyvän.

Ennen kaikkea on viisasta pysyä kylmäkiskoisena. Muista, että motto ”ilman kipua ei ole spekuloidaa” pätee myös sijoittamiseen: joskus sinun on annettava vähän saadaksesi korkeamman pitkän aikavälin tuoton. Loppujen lopuksi kun laitat rahaa säästötilille, tiedät varmaksi, että rahasi menettävät arvoa.

Voit myös etsiä upeita mahdollisuuksia ja löytöjä, varsinkin hintojen laskiessa. Kun osakkeet laskevat tarpeeksi, voit usein ostaa niitä hyvällä hinnalla. Sitten voit saada korkean tuoton lyhyellä aikavälillä.

Mitä teet uutisilla?

Uutisissa kuulet yleensä vain otsikoita, jotka liittyvät lyhyeen aikaväliin: osakemarkkinat romahtavat tai tekevät uusia ennätyksiä. Sijoittaaksesi hyvin vältä tätä valtamediaa mahdollisimman paljon. Median tarkoitus on kiinnittää huomiosi. Älä siis keskity liikaa lyhyeen aikaväliin.

Tekijä

 Avatar
Over Alex

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *