Mikä on lohkoketju?

Blockchain, olet saattanut kuulla siitä. Internetin lisäksi lohkoketju on yksi suurimmista keksinnöistä. Mutta mikä lohkoketju tarkalleen on? Tässä artikkelissa selitämme, mikä lohkoketju on ja mitä voit odottaa siltä!

Mikä on lohkoketju?

Blockchainia voidaan parhaiten kuvailla uutena digitaalisena järjestelmänä, jota voidaan käyttää tallentamaan tietoja. Lohkoketjujärjestelmä on osallistujien verkosto, jotka hallitsevat toisiaan. Tässä verkossa ei ole keskusosapuolta tai välikättä. Verkkoja on kahdenlaisia: keskusverkot ja hajautetut verkot. Alla on yksinkertainen esimerkki keskusverkosta:

Kuvittele näin: Jani haluaa siirtää 50 $ tyttöystävälleen Liisalle ja tekee niin pankin kautta. Tässä esimerkissä pankki on keskusosapuoli, joka tarkistaa Janin tilin (onko tilillä tarpeeksi varoja?) ja lähettää rahan sitten Liisalle. Jani ja Liisa luottavat, että keskusosapuoli (pankki) siirtää 50 $ ja kirjaa transaktion.

Verkkoa, josta puuttuu keskusosapuoli, kutsutaan myös nimellä vertaisverkko tai hajautettu verkko. Tällaisessa hajautetussa verkossa kaikki hallitsevat toisiaan ja ovat vastuussa verkon transaktioista. Hajautetussa verkossa ei ole pankin kaltaista keskusosapuolta. Se, että kaikki verkon osallistujat rekisteröivät ja hyväksyvät transaktion, tekee lohkoketjuverkosta ainutlaatuisen ja tehokkaan. Alta löytyy esimerkki hajautetusta verkosta:

Jani haluaa siirtää 50 $ tyttöystävälleen Liisalle. Tämä pyyntö lähetetään verkkoon, jotta kaikki muut hajautetun verkon osallistujat voivat tarkistaa, onko Janilla 50 $ käytettävänään. Kun kaikki verkon osallistujat ovat tarkistaneet, onko Janilla 50 $, transaktio hyväksytään ja voidaan toteuttaa.

images_blockchain

Miten lohkoketju toimii?

Lohkoketju on siis hajautettu verkko. Tarkastukset edellyttävät aina vähintään kolmea osallistujaa lohkoketjuverkon turvallisuuden varmistamiseksi. Siirtojen vahvistaminen on blockchain-verkon tärkein tehtävä. Mutta miten tarkalleen lohkoketjuverkko toimii? Selitämme asiaa esimerkillä:

Kuvittele näin: Jani, Liisa, Pietari ja Klaus asuvat yhdessä. Valitettavasti Pietari muuttaa pois ja huone jää tyhjilleen. Lohkoketjun avulla sopimukset ja maksuvelvoitteet voidaan helposti siirtää toiselle asukkaalle. Lisäksi kukaan asukkaista ei ole vastuussa, jos uusi asukas ei maksa vuokraa ajallaan.

Lohkoketjuun voidaan tallentaa myös muita tietoja. Varoja voidaan vapauttaa, kun kaikki talon kotityöt on tehty ja tarkistettu kaikkien blockchainin osallistujien toimesta. Lohkoketjua voidaan käyttää useaan eri tarkoitukseen, kuten tietyn rahasumman siirtämiseen tai henkilötietojen tallentamiseen.

Solmut, lohko & ketju

Kuten juuri luit, lohkoketjuverkko on digitaalinen hajautettu verkko tai ihmisten vertaisverkko, jotka ovat yhteydessä. Yksinkertaisesti sanottuna lohkoketjuverkossa olevalla henkilöllä on muistikirja ja kansio. Myöhemmin tässä artikkelissa selvennämme tämän ”muistikirjan” ja ”kansion” merkitystä.

Lohkoketjuverkkomme koostuu neljästä henkilöstä: Janista, Liisasta, Pietarista ja Kallesta. Jani haluaa siirtää 100 $ Pietarille. Jani kertoo kaikille haluavansa siirtää 100 $ Pietarille. Ensin kaikki tarkistavat, onko Janilla tarpeeksi rahaa siirtää 100 $ Pietarille. Ovatko kaikki päässeet sopimukseen? Sitten Janilla on lupa siirtää 100 $. Sen jälkeen jokainen verkon jäsen kirjoittaa transaktion ”muistikirjaansa”.

Onko jokainen verkon jäsen kirjannut transaktion muistikirjaan? Sen jälkeen seuraava siirto voidaan suorittaa. Tämä prosessi jatkuu, kunnes muistikirjan sivu on täynnä. Tämä sivu tallennetaan sitten ”kansioon”. Keskitytään nyt blockchainin teknisiin puoliin.

Lohkoketjuslangissa ”kansiota” kutsutaan lohkoksi. Tämä lohko sisältää paljon tietoa. Ensimmäinen ketjun lohko (josta tulee nimi lohkoketju tai blockchain) on nimeltään genesis-lohko.

Jania, Liisaa, Pietaria ja Kallea kutsutaan solmuksi virallisessa lohkoketjuterminologiassa. Nämä ihmiset (tai oikeastaan ihmisten tietokoneet) tarkistavat ja vahvistavat kaikki siirrot algoritmeilla. Kaikki tiedot tarkistetaan ja ne päätyvät lopulta lohkoon.

images_blockchain_definitie

Blockchainin turvallisuus

Saatat miettiä, mitä tapahtuu, kun muistikirja on täynnä. Tietojen tai rahan siirto lohkoketjuverkossa voi jatkua pitkän aikaa. Tämä tarkistus- ja hyväksyntäprosessi jatkuu, kunnes muistikirjan sivu on täynnä. Tämä sivu kirjataan sitten lohkoon ja seuraava sivu otetaan käyttöön. Tämä prosessi jatkuu ikuisesti.

Kun muistikirjan sivu on täynnä, se tallennetaan turvallisesti lohkoon ja lohko sijoitetaan ketjuun. Nämä sivut suojataan avaimella, jonka kaikki verkon käyttäjät hyväksyvät. Tämä avain yhdessä toisen turvallisen avaimen kanssa on sivun ja kansion sähköinen allekirjoitus. Tämä takaa, ettei kukaan voi muuttaa, muuntaa tai poistaa lohkossa olevia tietoja.

Lohkoketjuterminologiassa sivun sulkemista kutsutaan nimellä louhinta. Tätä tekevät louhijat verkossa. Kuka tahansa verkossa voi olla louhija. Sivu suljetaan ainutlaatuisella avaimella. Tätä avainta kutsutaan nimellä julkinen avain ja se on kaikkien tiedossa. Tämä avain on muun muassa tärkeä tunnistamaan sinut. Viimeiseksi on olemassa myös niin kutsutut salausavaimet. Nämä avaimet ovat ehdottoman luottamuksellisia, ja niitä käytetään muun muassa aitouden tarkistamiseen.

Aiemmin keskusvastapuolet, kuten pankit, varmistivat, ettei rekisteröityjä tietoja voi muuttaa. Hajautetussa verkossa luottamus syntyy siitä, että louhinnan ja julkisten/salausavaimien kautta tietoja ei voida koskaan muuttaa sen jälkeen, kun ne on tallennettu.

Haluatko tietää lisää louhinnasta? Lue sitten erityinen artikkelimme louhinnasta:

Hajautusalgoritmi ja Hash

Olemme nyt keskustelleet lohkoketjun perusasioista ja toiminnasta. Nyt keskitymme siihen, miten blockchain-lohko lukitaan.

Lohkon lukitsemiseksi ja ketjuun laittamiseksi tarvitaan erityiskoodi. Verkon käyttäjä luo tämän koodin käyttämällä niin kutsuttua mustan laatikon mallia. Kirjaimellisesti: tämä on jotain, jonka sisältö tai toiminta on tuntematon. Musta laatikko käyttää erilaista tietoa ja se toimii seuraavasti: laitat tiettyä tietoa (syöte) niin sanottuun mustaan laatikkoon ja tämä tieto tulee ulos erilaisena, mutta sillä on sama sisältö (tuloste).

Mustaan laatikkoon sijoitetut tiedot vaihtelevat. Nämä voivat olla transaktioita tai henkilötietoja. Ulos tuleva tieto on kuitenkin ainutlaatuista. Musta laatikko toimii kuitenkin vain yhteen suuntaan. Ajattele esimerkiksi kananmunaa: paistettua kananmunaa ei voida paistaa uudelleen. Tämä koskee myös mustaa laatikkoa: jos tiedät vain tulosteen, on mahdotonta määrittää alkuperäisen tiedon merkitystä.

Hajautustoiminto: mustan laatikon virallinen termi. hash, hajautuskoodi tai hajautusarvo on hajautustoiminnon (mustan laatikon) syöte.

Työtodistus

Viimeiseksi haluamme kertoa työtodistuksesta: kansioiden (lohkot) ketjua kutsutaan pääketjuksi. Jokainen pääketjuun lisätty uusi lohko tekee ketjusta luotettavamman. On erittäin tärkeää laajentaa tätä pääketjua jatkuvasti uusilla lohkoilla luotettavuuden ylläpitämiseksi. Jokainen verkon louhija haluaa lisätä oman lohkonsa luottamuksen lisäämiseksi.

Henkilölle, joka saa lisätä lohkonsa pääketjuun, maksetaan. Kuten luit aikaisemmin, tätä prosessia kutsutaan nimellä louhinta. Nyt saatat ihmetellä: miten tätä lohkoa laajennetaan? Mikä on seuraava ketjuun lisättävä lohko ja ovatko kaikki samaa mieltä? Tähän tarkoitukseen luotiin työtodistus, joka on erittäin tärkeä asia lohkoketjuverkossa.

Kun verkon osallistuja on laskenut syötteen (hajautuskoodin), tämä tieto välitetään muille verkon ihmisille ja louhijat tarkastavat lohkon. Ensimmäinen verkkoon lähettävä lohko saa tästä maksun. Tämä korvaus takaa, että verkon osallistujat jatkavat pyrkimyksiään verkossa.

Siinä se. Nyt tiedät kaiken lohkoketjusta. Mutta mitä hyötyä tällainen blockchain tuo mukanaan? Miksi sitä kannattaa käyttää?

crypto_minen

Mitä etuja lohkoketju tarjoaa?

Niin pitkään kuin muistamme, olemme olleet riippuvaisia keskusverkosta tai välikädestä. Ajattele esimerkiksi pankkia tai kaupungintaloa. Tietenkin voit viedä rahasi pankkiin tai rekisteröidä tietosi kaupungintalolle, mutta lohkoketjuverkko on yhä suositumpi. Saatat siis ajatella: onko ongelma, että me olemme edelleen riippuvaisia pankin kaltaisesta keskusosapuolesta?

Mielenkiintoista on, että olemassa on vain yksi keskusjärjestelmä, organisaatio tai välikäsi. Jos jokin menee pieleen tai joku tekee virheen, olipa se tahallista tai tahatonta, se voi aiheuttaa kaaosta yhden järjestelmän, organisaation tai välikäden vuoksi. Kuvittele seuraava:

Suuri katastrofi tuhoaa pankin koko maksurekisterin ja tekee siitä käyttökelvottoman. Muistatko tarkalleen, miten paljon rahaa pankkitililläsi oli kaksi kuukautta sitten?

Entä jos teit sopimuksen välikäden kanssa nostaa 50 $ tililtäsi? Tämän sijaan tämä henkilö nostaa 500 $ tililtäsi. Miten tämä tilanne ratkaistaan? Olisiko sinun pitänyt solmia selkeämpi sopimus vai oliko se vahinko?

Entä jos kaikki yllä olevat esimerkit olivat tahallisia?

Sitten voit kysyä itseltäsi: onko mahdollista luoda alusta, jossa tallennamme transaktiot itse sen sijaan, että joku tekisi sen puolestamme? Tiedätkö mitä? Lohkoketjuverkko on täydellinen tähän tarkoitukseen!

Erilaiset blockchainit

Lohkoketjuverkko on jokaisen käytettävissä ja sitä voidaan käyttää useaan eri tarkoitukseen. Tämä tarkoittaa, että jokainen asiasta tietävä voi määrittää lohkoketjuverkkonsa. Sinun täytyy kuitenkin noudattaa tiettyjä sääntöjä. Nämä säännöt vaihtelevat verkoittain, mikä johtaa uusien lohkoketjuverkkojen syntymiseen. Annamme muutaman esimerkin (hyvin tunnetuista) lohkoketjuverkoista:

Bitcoin

Bitcoin on digitaalinen valuutta, joka tunnetaan myös kryptovaluuttana, ja se on erityisesti suunniteltu internetin rahaksi. Uusia bitcoineja saadaan louhintaprosessista, ja ilman keskusosapuolen (kuten pankin) väliintuloa tämä voi johtaa lopulta inflaatioon. Bitcoineja voidaan ostaa oikealla rahalla tai siitä voidaan käydä kauppaa erityisissä pörsseissä. Bitcoin on verrattavissa dollariin, euroon tai paunaan, mutta sillä on yksi suuri ero: bitcoin on täysin digitaalinen.

Olemassa on myös lohkoketjuverkkoja uusien projektien osakkeiden vapauttamiseen. Tämä tapahtuu ICO:lla, mikä tarkoittaa termiä Initial Coin Offering. Tämän järjestelmän avulla yritykset tai start-upit voivat julkaista omat kryptovaluuttansa (kuten bitcoin) markkinoille, ja kukin niin sanottu kolikko esittää tietyn yrityksen osaketta.

Hoito

Sairausvakuutusyhtiöiden ja asiakkaiden kanssa voidaan tehdä sopimuksia erityisillä sopimuksilla. Tulevaisuudessa lohkoketjuverkko on hyvä tilaisuus sairausvakuutuksen myöntäjille ja asiakkaille. Jos tarvitset hoitoa, voit hyödyntää sopimusta. Tämä sopimus voi sitten määrittää, onko sinulla vakuutus tarvitsemasi hoidon kattamiseen.

Oletko vakuutettu? Sitten tarvitsemasi hoito korvataan automaattisesti. Tunnetuin lohkoketju, joka käyttää näitä erityissopimuksia, on Ethereum. Tällä blockchainilla on oma koodikieli näiden sopimusten ohjelmointiin. Tämä koodikieli auttaa kirjaamaan tietyt päätökset sopimukseen.

Potilastiedot

Sama koskee myös sairaalalaboratorioiden tietoja. Nämä tiedot lähetetään edelleen postitse muille sairaaloille, jotka sitten syötetään tietokoneelle manuaalisesti. Tämä prosessi voi kestää kauan, ja aina on virheiden vaara. Lohkoketjuverkkoa käytettäessä samat tiedot voidaan tallentaa nopeammin ja virheettömästi!

Kirjailijan oikeudet ja tekijänoikeus

Jopa tuottajat, säveltäjät ja kirjailijat voivat hyötyä lohkoketjuverkosta. Esimerkiksi on mahdollista pyytää/vastaanottaa korvausta joka kerta, kun joku käyttää heidän tekijänoikeuksiaan.

Mutta entä blockchainin turvallisuus, ja miltä verkon tulevaisuus näyttää?

Lohkoketjun turvallisuus

Kuten olet jo kuullut, kaikki lohkoketjun tiedot kopioidaan automaattisesti kaikille tietokoneille. Siksi blockchain-verkko ei ole riippuvainen yhdestä suuresta tietokannasta. Jos yksi tietokoneista kaatuu, siitä ei aiheudu välittömiä seurauksia, koska aina on muita ”solmuja”, jotka ovat tallentaneet tiedot turvallisesti. Lisäksi lohkoketjuverkko korvaa paperiset sopimukset. Älykkäitä sopimuksia luodaan ja suojataan asianmukaisesti, mikä tekee lohkoketjuverkosta erittäin turvallisen.

Valitettavasti on kuitenkin mahdotonta määrittää järjestelmä, joka on 100 % turvallinen. Sama koskee myös lohkoketjuja. Koska teknologia muuttuu älykkäämmäksi päivittäin, on mahdollista, että muutaman vuoden päästä voi olla mahdollista muuttaa tai jopa poistaa lohkon sisältöä. Lohkoketjuverkossa on aiemmin löytynyt useita heikkouksia. Hyvin tunnettu esimerkki on 51 prosentin hyökkäys:

Lohko hyväksytään, jos vähintään 51 % louhijoista ovat samaa mieltä. Jos alle 50 % louhijoista ovat samaa mieltä, lohkoa ei hyväksytä. Pointtimme on se, että jos verkon henkilö omistaa 51 % lohkoketjuverkosta, hänellä on suurin osuus. Tämä tarkoittaa, että hän voi tehdä mitä hän itse haluaa. Tällä voi sitten olla suuria seurauksia. Esimerkiksi tärkeitä tietoja voidaan muuttaa tai epäluotettavia lohkoja hyväksyä. Tietenkin tällaisen hyökkäyksen toteuttaminen vaatii paljon aikaa ja energiaa, koska siihen tarvitaan useita palvelimia ja tietokoneita, mutta teoriassa se on mahdollista.

Lohkoketjuverkko voi siis olla altis, mutta tämä unohtuu nopeasti, kun mietit, miten turvallinen lohkoketjuverkko todellisuudessa on. Nämä alttiudet voidaan toteuttaa vain erityisolosuhteissa. Viimeiseksi lähes jokainen blockchain suojaa tunnetuilta alttiuksilta.

Tällä hetkellä lohkoketjun harppaus näyttää jatkuvan ja useat pankit ja suuret yritykset suunnittelevat käyttävänsä teknologiaa. Bitcoinia pidettiin blockchainina, joka ei kuitenkaan enää ole totta. On totta, että bitcoin oli lohkoketjun perusta. Lohkoketjulla on kuitenkin loputtomia mahdollisuuksia, joita voidaan käyttää tulevaisuudessa.

Odotetaan, että lohkoketjulla on rooli sekä liiketoiminnassa että yksityiselämässä. Tämän ajankohta ei kuitenkaan ole vielä tiedossa. On kuitenkin odotettavissa, että menee aikaa, kunnes jokainen käyttää blockchain-teknologiaa. Kaiken kaikkiaan on selvää, että lohkoketjuteknologia voi tuoda monia muutoksia jokapäiväiseen elämäämme. Odotatko sitä innolla?

Lohkoketjun kritiikki

Tällaiseen teknologiaan liittyy aika kritiikkiä. Ensinnäkin lohkoketjuteknologiaa käytetään usein ”lääkkeenä kaikkiin sairauksiin”. Varsinkin mediassa on useita raportteja siitä, miten blockchain on ihmelääke kaikkeen.

Toiseksi on kritiikkiä, ettei lohkoketjua voida muuttaa. Useimmissa tapauksissa lohkoketju on myös julkinen. Lohkoketjuun sinusta tallennettuja virheellisiä tietoja ei voi koskaan muuttaa.

Myös lohkoketjuteknologian nimettömyyttä kritisoidaan paljon. Nimettömyys voi mahdollistaa rahan tai rikollisen toiminnan salaamisen. Bitcoinien ostamiseksi joudut kuitenkin käyttämään pankkitililläsi olevaa saldoa. Bitcoinilla tehdyt transaktiot ovat siis harvoin täysin nimettömiä.

Myös lohkoketjun mahdollistavaa tekniikkaa ympäröi kritiikki. Ihmiset valittavat usein, että joskus tekniikka on hyvin hidas ja sitä on vaikea parantaa. Louhijoiden työ vaatii paljon työtä ja raaka-aineita, mikä ei auta blockchain-teknologian ympäristöystävällisyyttä.

Viimeiseksi lohkoketjun käyttämisen aloittaminen on vaikeaa ilman tietoa, ja se vaatii paljon teknistä tietämystä.

Onneksi ryhdytään toimenpiteisiin näiden kriittisten näkemysten parantamiseksi. Esimerkiksi lohkoketjua vertaillaan internetin luomiseen. Eikä tämäkään tapahtunut täysin ongelmitta. Lohkoketjuteknologian odotetaan kehittyvän vastaavanlaisesti.

Energia

Jokaisen lohkon lisäämisprosessi ketjuun vaatii paljon energiaa ja sähköä. Viimeiseksi koko lohkoketjuverkko koostuu tuhansista tietokoneista. Tiesitkö, että kaikki Bitcoin-transaktiot ja aktiviteetit kuluttavat enemmän sähköä kuin esimerkiksi Itävalta? Siksi etsitään uusia tekniikoita tämän prosessin ympäristöystävällisyyden parantamiseksi.

Lohkoketju pähkinänkuoressa

Lyhyesti sanottuna lohkoketju on uusi hajautettu järjestelmä transaktioiden toteuttamiseen. Järjestelmä ei käytä välikäsiä, kuten pankkia, mikä tekee lohkoketjuteknologiasta hyvin turvallisen. Lohkoketjuteknologian odotetaan saavuttavan suuria kehityksiä lähivuosina, ja sitä tullaan käyttämään sekä liiketoiminnassa että yksityiselämässä. Mitä ajattelet lohkoketjuteknologiasta? Käyttäisitkö sitä itse? Kerro meille.

Tekijä

 Avatar
Over Alex

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *