Mitkä ovat sijoittamisen kustannukset?

Sijoittaminen ei ole koskaan täysin ilmaista! Kaikista investoinneista aiheutuu kuluja, ja useat sijoittajat aliarvioivat sijoituskustannusten tärkeyden. Korkeampi kustannusprosentti alentaa merkittävästi sijoitetun pääoman tuottoa. Mutta mitä kustannuksia sijoituksista veloitetaan ja miten ne voidaan pitää mahdollisimman alhaisina?

Säästä kustannuksissa ja vertaile ensin!

Ennen sijoittamista on järkevää vertailla kustannuksia ensin. Yhden prosentin korkeampi kustannusprosentti vuodessa voi helposti pienentää tuottoja kymmenillä tuhansilla. Siksi on tärkeää tarkastella välittäjien veloittamia kustannuksia. Näin voit välttää ikäviä yllätyksiä.

Haluatko tietää, missä voit sijoittaa edullisimmin? Napsauta alla olevaa painiketta vertaillaksesi, millä välittäjällä maksat alhaisimpia kustannuksia:

Miten vähentää sijoituskustannuksia?

Välittäjät voivat veloittaa useita eri kustannuksia, mutta tietysti haluat saada korkeita tuottoja. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää minimoida kustannuksia mahdollisimman hyvin. Mutta miten tämä tapahtuu?

On tärkeää laatia ensin hyvä suunnitelma. Vasta sen jälkeen voit määrittää, millä välittäjällä voit sijoittaa taloudellisimmin. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

 • Miten usein haluat sijoittaa?
 • Millä rahasummalla haluat sijoittaa?
 • Minkä tyyppiseen sijoitustuotteeseen aiot sijoittaa?

Kun olet saanut vastaukset näihin kysymyksiin, voit määrittää fiksuimman tavan vähentää investointikustannuksia.

Miten usein haluat sijoittaa?

Kun haluat tehdä useita sijoituksia, alhaiset komissiot ovat ensiarvoisen tärkeitä. Kun teet vain satunnaisia sijoituksia, voi olla parempi keskittyä alhaisiin hallintokustannuksiin ja olemattomiin toimettomuusmaksuihin.

Millä rahasummalla aiot sijoittaa?

Kun sijoitat pienellä rahasummalla, on tärkeää valita välittäjä, joka tarjoaa alhaisen komission. Kiinteä 2 $:n kustannus transaktiota kohden on edullista 10 000 $:n sijoituksesta, mutta saattaa olla ongelmallista 100 $:n sijoituksesta.

Samaan aikaan korkeita palvelukustannuksia veloittavat välittäjät eivät ole houkuttelevia, jos sijoitat suuria summia. Maksat kiinteän prosenttiosuuden sijoittamastasi pääomasta.

Tiedätkö, mihin aiot sijoittaa?

On myös tärkeää harkita, mihin sijoitat. Esimerkiksi yksi välittäjä voi olla edullinen osakkeisiin sijoittaessa, kun taas toinen voi olla hyvä vaihtoehto sijoitusrahastoihin sijoittamiseen.

Pidä silmät auki sijoittaessasi ulkomaisiin osakkeisiin. Jotkut välittäjät veloittavat korkeita transaktiokustannuksia eri valuutalla tehdyistä sijoituksista.

Eri välittäjien kustannukset vaihtelevat suuresti. Siksi sinun tulisi valita välittäjä huolellisesti, jotta et joudu ärsyttävien ja odottamattomien kustannusten kohteeksi!

kustannukset sijoittaminen

Miksi kustannukset ovat niin tärkeitä?

Monet sijoittajat eivät kiinnitä huomiota investointikustannuksiin, mikä on sääli. Kustannuksilla voi olla merkittävä vaikutus pitkäaikaiseen tuottoon. Selitämme asiaa seuraavassa esimerkissä. Molemmissa esimerkeissä sijoitamme 25 vuoden ajan 80 000 $ 7 %:n vuosituotolla.

 • 0,5 %:n vuotuisella kustannuksella saisit 380 000 $.
 • 2 %:n vuotuisella kustannuksella saisit 260 000 $

Minimaalisesta 1,5 %:n erosta voit menettää jopa 100 000 $:n tuoton! Ole siis huolellinen valitessasi välittäjää tai sijoitustuotetta.

Mitkä ovat sijoittamisen kustannukset?

Sijoittamasi summa riippuu tilanteestasi. Välittäjä voi laskea erilaisia ​​kustannuseriä. Alla tutkimme yleisimpiä kustannuksia:

 • Kiinteät transaktiokustannukset esimerkiksi osakkeesta
 • Spread tai ero ostohinnan ja myyntihinnan välillä
 • Valuuttakustannukset ulkomaanvaluuttaan muutettaessa
 • Palvelukustannukset sijoitetusta pääomasta
 • Toimettomuusmaksut tilisi käyttämättömyydestä
 • Hallintokustannukset sijoitusten hallinnasta
 • Tulosperusteinen palkkio sijoitusrahaston tuloksesta
 • Kustannukset lisäpalveluista, kuten reaaliaikaisista kursseista
 • Rahan nostamisen kustannukset

Transaktiokustannukset tai komissiokustannukset

Usealla välittäjällä maksat komission jokaisesta sijoituksesta. Tämä komissio koostuu usein sijoituksen kokonaissumman prosenttimäärästä. Useimmat välittäjät veloittavat myös vähimmäiskustannuksia.

Kun sijoitat osakkeisiin, eToro on usein edullisin välittäjä. Lue lisää tästä välittäjästä.

Kaikki välittäjät eivät veloita suoria transaktiokustannuksia. Esimerkiksi kun käyt kauppaa CFD:stä sitä tarjoavalla välittäjällä, et maksa suoraa komissiota. Lue täältä, miten transaktiokustannukset lasketaan tämäntyyppiselle sijoitukselle.

Sijoitusten spread

Kaikilla välittäjillä maksat niin sanotun spreadin. Spread on esimerkiksi osakkeen osto- ja myyntihinnan välinen ero. Spread on aina suhteellinen maksu. Maksat tietyn summan osakkeesta, jonka päätät ostaa.

Kiinteät kustannukset tai komissiot ilmaistaan usein selvästi. Esimerkiksi maksat 2 $ jokaisesta transaktiosta. Spreadiä on kuitenkin vaikeampi vertailla, ja eri osakkeiden kustannukset voivat olla erilaiset. Yhdestä osakkeesta saada maksaa kaksi senttiä, kun taas toisesta yhden dollarin. Haluatko tietää, missä voit sijoittaa osakkeeseen minimaalisin kustannuksin? Sitten sinun on tutkittava, mikä on osakkeen spread eri välittäjillä.

Usein on mahdollista saada alennus spreadistä, kun sijoitat suuria summia. Aiotko sijoittaa suuria summia? Silloin on järkevää ottaa yhteyttä välittäjään saadaksesi alennuksen.

Haluatko lukea lisää spreadistä? Lue artikkeli mikä on sijoittamisen spread saadaksesi lisätietoa spreadistä!?

Valuuttakustannukset

Kun teet ulkomaisia sijoituksia, usein maksat valuuttamuunnoksista aiheutuvia kustannuksia. Näin tapahtuu, kun sijoitat ulkomaiseen osakkeeseen, jota noteerataan eri valuutalla kuin paikallisella valuutallasi. Muutat esimerkiksi euroja dollareiksi, jolloin välittäjien veloittamat kustannukset voivat nousta merkittävästi. Joskus saatat maksaa jopa muutaman prosentin. Tämä tietenkin vähentää kansainvälisten sijoitusten tuottoa. Siksi on tärkeää ensin tutkia, kuinka paljon ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen maksaa.

Jos haluat välttää valuuttakustannuksia aktiivisessa kaupankäynnissä, voit sijoittaa hinnanerosopimuksiin. Lisäksi on aina olemassa vaihtokurssin riski, kun sijoitat eri valuuttaan. Osakkeen arvo voi lisääntyä. Kun ulkomaan valuutta kuitenkin nousee arvoltaan, voit silti menettää rahaa, koska tällöin saat vähemmän takaisin omalla valuutallasi. Haluatko tietää, miten vaihtokurssi toimii? Lue sitten tämä artikkeli.

Säilytysmaksut tai palvelumaksut

Erityisesti perinteiset pankit perivät edelleen niin kutsutun säilytysmaksun. Nämä ovat vuosittaisia kustannuksia, jotka veloitetaan etuoikeutettujen osakkeiden hallussapidosta. Onneksi näitä kustannuksia voidaan kuitenkin helposti välttää. Voit avata erillisen sijoitustilin, josta ei veloiteta säilytysmaksua. Välittäjien yleiskatsauksesta voit löytää useita välittäjiä, joiden kautta voit sijoittaa maksamatta näistä palveluista.

Toimettomuuskustannukset

Joillakin välittäjillä saatat joutua maksamaan rahaa, jos kaupankäynnin määrä ei riitä. Voit välttää nämä kulut vain tekemällä vähimmäissijoituksen. Nämä kustannukset ovat erityisen ärsyttäviä sijoittajille, joilla on pitkäaikainen visio. Kaiken kaikkiaan osakkeiden ostaminen ja omistaminen maksaa vuosittain. Tutki siis aina, veloittaako välittäjä toimettomuusmaksuja.

Sijoituksen hallintokustannukset

Sijoitusrahastot veloittavat usein hallintokustannuksia. Nämä ovat osakesalkun ylläpitokustannuksia. Tähän sisältyvät myös muut jatkuvaluonteiset kustannukset, kuten rahaston hallinto- ja markkinointikustannukset. Muista aina, että kalliimpi rahasto ei aina ole parempi! Indeksirahastolla usein on alhaisemmat kustannukset ja usein se saavuttaa vastaavia tai jopa parempia tuloksia kuin aktiivinen sijoitusrahasto.

Tulosperusteinen palkkio

Jotkut rahastot veloittavat tulosperusteisia palkkioita. Kun rahasto suoriutuu hyvin, sinun on luovuttava osasta tuottoa. Tämä tapahtuu kuitenkin vain aktiivisesti hoidettujen sijoitusrahastojen kohdalla. Indeksirahastoista ja trackereista ei peritä tulosperusteista palkkiota.

Palvelumaksut

Useat välittäjät veloittavat myös tietyistä palveluista. Ajattele esimerkiksi reaaliaikaisten kurssien suoratoiston tai ohjelmistopakettien käytön kustannuksia. Siksi on aina järkevää lukea pikkuprintti ensin. Näin estät sijoitusten äkillisen kallistumisen.

Osakesalkun siirtokulut

Viimeinen sijoitusten kustannuserä on siirtomaksut. Useat välittäjät veloittavat maksuja, kun haluat siirtää osakesalkkusi toiselle tarjoajalle. Jotkut välittäjät jopa maksavat nämä puolestasi. Toiselle tarjoajalle siirtyminen on usein hässäkkää, joten on hyvä valita tarpeisiisi sopiva tarjoaja alun perin.

Rahan nostamisen kustannukset

Jotkut välittäjät veloittavat myös salaa nostomaksuja. Tämä on ärsyttävää, koska myös se vähentää tuottoasi. Tarkista siis aina, veloittaako välittäjä rahan nostamisesta.

Kustannuksien vähentäminen sijoittamalla ilmaiseksi?

Joillakin välittäjillä on mahdollista sijoittaa “ilmaiseksi”. Ota huomioon, että ilmaista sijoittamista tarjoavalla välittäjällä on aina taka-ajatuksia. Jotkut välittäjät tarjoavat ilmaisia sijoituksia, koska ne toivovat asiakkaiden ostavan kalliimpia sijoitustuotteita. Muut välittäjät yrittävät ansaita rahaa vaivihkaa esimerkiksi veloittamalla muita maksuja.

Haluatko tietää lisää sijoittamisesta ilman kustannuksia? Alla olevasta artikkelista voit lukea lisää, miten sijoittaminen ilman kustannuksia toimii:

Edulliset vs. kalliit sijoitustuotteet

Psykologisen puolueellisuuden vuoksi monet ihmiset ajattelevat usein virheellisesti, että kalliit tuotteet ovat parempia. Tämä ei kuitenkaan usein ole totta sijoitustuotteiden kohdalla. Esimerkiksi kun tarkastelet passiivisten ja aktiivisten rahastojen tuottoja, voit nähdä, että passiiviset rahastot usein suoriutuvat paremmin. Aktiiviset sijoitusrahastot valitsevat osakkeita tavoitteenaan voittaa markkina. Passiiviset rahastot seuraavat markkinaa esimerkiksi indeksillä.

Aktiivisen rahaston kustannukset ovat korkeammat. Siitä huolimatta voit nähdä, että usein tuotto ei ole korkeampi. Jopa samanarvoisella tuotolla saat korkeamman tuoton indeksirahastolla. 99 % tapauksista on parasta valita edullisin sijoitustuote.

Sama sääntö pätee myös välittäjän valitsemiseen. Edulliset välittäjät tarjoavat samankaltaisia vaihtoehtoja kuin kalliimmatkin. Siksi ei ole hyvä sijoittaa kalliilla pankilla tai välittäjällä. Ellet etsi jotain erityistä, on lähes aina parempi valita edullisin osapuoli.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *