Mikä on fundamenttianalyysi?

Fundamenttianalyysi on analyyttinen menetelmä, joka keskittyy osakkeen sisäiseen tai todelliseen arvoon. Fundamenttianalyysi teorian mukaan osakekurssi siirtyy pitkällä aikavälillä aina kohti tätä arvoa. Fundamenttianalyysissä otetaan huomioon tuotot, tulokset, spekuloidamarginaalit ja muu faktuaalinen data osakkeiden hinta kurssin ennustamiseksi. Kuinka voit käyttää fundamenttianalyysiä parempien sijoitus tulosten saavuttamiseksi?

Mikä on fundamenttianalyysi?

Fundamenttianalyysi on tekniikka, jonka avulla voit määrittää, kannattaako sinun ostaa tietty osake. Fundamenttianalyysin tavoitteena on selvittää, onko osake aliarvostettu vai yliarvostettu. Osakkeen sisäinen tai todellinen käypä arvo määritetään tarkastelemalla yrityksen näkymiä. Päinvastaisesti tekninen analyysi jättää huomiotta tilinpäätöksen, ja perustuu nykyisiin osakekurssi muutoksiin.

Kuinka voit soveltaa fundamenttianalyysiä?

Fundamenttianalyysi voidaan suorittaa eri tasoilla. Ennen osakkeen ostamista on suositeltavaa tarkastella eri tasoja.

Laajin taso, johon keskitytään, on talous kokonaisuudessaan. Kun käytät tätä analyysitasoa, tarkastelet koko maan taloutta. Maan taloudellisella tilanteella on merkittävä vaikutus osakkeen hinta vaihteluun. Kun maan taloudella menee hyvin, kysyntä erilaisille tuotteille ja palveluille kasvaa. Yritykset voivat myöhemmin lisätä kannattavuuttaan, mikä aiheuttaa osakekurssien nousun.

Toinen painopiste taso on tietty sektori tai niche. Tällä tasolla keskityt toimialaan, jolla yritys toimii. Joillakin aloilla on paremmat näkymät ja kannattavampaa kuin muilla aloilla. Esimerkiksi vähittäiskaupat menettävät asiakkaita jatkuvasti verkkokaupoille. Tämän tyyppisellä kehityksellä voi olla positiivinen tai negatiivinen vaikutus tällä alalla toimivien yritysten osakekursseihin.

Kun sovellat fundamenttianalyysiä, keskität ponnistelusi yksittäiseen osakkeeseen suurelta määrin. Artikkelin loppuosassa selitämme, kuinka voit selvittää, pärjääkö yritys hyvin perustavanlaatuisesta näkökulmasta.

Vinkki: Fundamenttianalyysiä käytetään pääasiassa osakkeisiin. Fundamenttianalyysiä voidaan kuitenkin käyttää myös muihin arvopapereihin, kuten joukkovelkakirjoihin ja johdannaisiin.

Perusta: onko yhtiöllä kilpailuetu?

Fundamenttianalyysin perustana on selvittää, onko yrityksellä kilpailuetua. Suoriutuuko yritys kilpailijoitaan paremmin? Jos haluat selvittää, onko näin, sinun on analysoitava yrityksen toimintaa ja vertailtava tuloksia saman alan yritysten kanssa.

Tutki, onko yrityksellä ainutlaatuinen etu muihin yrityksiin verrattuna. Jos yrityksellä on vahva kilpailuetu, osakekurssin positiivinen kehitys on todennäköistä tulevaisuudessa.

Kvalitatiivinen vs kvantitatiivinen analyysi

Fundamenttianalyysi voidaan jakaa kvalitatiiviseen ja kvantitatiiviseen analyysiin. Kvantitatiivinen analyysi keskittyy puhtaasti numeroihin. Kun käytät tämän tyyppisiä analyyseja, voit esimerkiksi tutkia spekuloida- ja liikevaihto lukuja.

Kvalitatiivisessa analyysissä keskitytään vähemmän konkreettisiin asioihin. Ajattele johdon laatua tai yrityksen tulevaisuuden suunnitelmia.

Tutki kaikkien sidosryhmien mielipiteitä

Kun teet fundamenttianalyysin, on myös viisasta tutkia muiden osapuolten odotuksia. Voit esimerkiksi keskittyä yrityksen odotuksiin tulevasta kasvusta. Yritykset julkaisevat säännöllisesti spekuloidansa ja tulos odotuksensa.

Muut ammattisijoittajat

Voit myös tutustua ammattisijoittajien analyyseihin. Varsinkin jos tällä ammattisijoittajalla on suuri joukko uskollisia seuraajia, hänen mielipiteensä voi saada osakkeet liikkumaan tiettyyn suuntaan. Lisäksi ammattimaisilla sijoittajilla on usein perusteellinen tietämys tietyistä osakkeista. Heillä on aina mahdollisuus nähdä tai löytää jotain mitä olet unohtanut analyysisi aikana. Kaksi silmäparia on parempi kuin yksi. Käytä heidän analyysejä hienosäätääksesi ennusteesi. Ole kuitenkin varovainen… jopa parhaat tekevät virheitä!

fundamental analysis opinions

Asiantuntijat julkaisevat säännöllisesti arvosteluja ja mielipiteitä osakkeista. Lähde: stockchase.com

Yleinen mielipide

Voi myös olla avuksi tulkita yleistä mielipidettä. Saadaksesi käsityksen yleisestä mielipiteestä, voit selata uutissivustoja ja foorumeita. Yleinen näkemys vaikuttaa voimakkaasti osakekurssien vaihteluihin. Sijoittajien paniikki voi aiheuttaa dramaattisen osakekurssin kaatumisen. Kun osakekurssi kaatuu, on tärkeää selvittää, johtuuko se heikosta yrityksestä. Kun yrityksellä menee vielä hyvin ja sillä on suotuisat näkymät, paniikki ajat voivat olla ihanteellinen hetki ostaa uusia osakkeita.

Erilaiset pienet uutiset saattavat aiheuttaa rajuja reaktiota osakekaupan maailmassa. Kun yrityksen toimitusjohtaja on poissa sairauden takia esimerkiksi viikon ajan, tällä voi olla negatiivinen vaikutus osakkeen hintaan. Usein tapahtuu niin, että huhu (joka myöhemmin paljastuu väärennetyksi uutiseksi) vaikuttaa voimakkaasti osakekurssiin. Esimerkki huhusta, joka voi vaikuttaa voimakkaasti osakkeen hintaan, on huhu mahdollisesta haltuunotosta.

Mitä raportteja yritys julkaisee?

Julkisesti noteerattujen yritysten on jaettava säännöllisesti taloudelliset tietonsa. Näiden taloudellisten tietojen perusteella voit määrittää yrityksen terveyden ja vakauden. Voit käyttää tasetta, tuloslaskelmaa ja kassavirtalaskelmaa.

Tase

Tase on selvitys, jossa ilmoitetaan yrityksen varat ja velat tiettynä ajankohtana. Vasemmalla puolella voit tarkastella yrityksen varoja, käteistä ja inventaariota.

Taseen oikealta puolelta löydät velat ja oman pääoman. Oma pääoma osoittaa rahamäärän, jonka osakkeenomistajat ovat sijoittaneet. Voit myös määrittää yrityksen hallussa olevien velkojen koon ja selvittää, onko yritys jättänyt osan voitosta sivuun.

Tase voi tarjota mielenkiintoisia oivalluksia yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Voit esimerkiksi selvittää, onko yrityksellä paljon velkoja. Tase ei kuitenkaan näytä yrityksen nykyistä kannattavuutta.

balance sheet

Esimerkki taseesta

Tuloslaskelma

Tuloslaskelma on tilinpäätös, joka näyttää yrityksen pitkän aikavälin taloudelliset luvut. Taloudelliset luvut ovat yleensä neljännesvuosittaisia tai vuosittaisia. Tämä lausunto sisältää yleensä seuraavat tiedot:

  • Nettoliikevaihto: yrityksen kaikki tuotot tänä ajanjaksona.
  • Bruttospekuloida: tulot, joista on vähennetty menot, jotka liittyvät kausaalisesti liikevaihtoon.
  • Operatiivinen tulos: spekuloida miinus yleiset toimintakustannukset.
  • Normaalin toiminnan tulos ennen korkojen maksamista: määrä, joka jää jäljelle kun epätavalliset tuotot ja kulut vähennetään siitä.
  • Normaalin toiminnan tulos ennen verojen maksamista: yrityksen spekuloida ennen verojen maksamista.
  • Tulos verojen jälkeen: spekuloida, joka jää verojen maksamisen jälkeen.

profit and loss statement

Esimerkki tuloslaskelmasta

Kassavirtalaskelma

Kassavirtalaskelma osoittaa yrityksen maksuvalmiuden. Joskus yritys voi olla kannattava, mutta silti sillä on rahapula. Näin tapahtuu pääasiassa silloin, kun yrityksellä on ns. paperispekuloidaja, jotka näkyvät kirjanpidossa, mutta joita yritys ei ole vielä saanut. On ratkaisevan tärkeää tutkia, onko yrityksellä vielä riittävästi rahaa velvoitteidensa täyttämiseen. Rahan lähteet erotetaan toisistaan:

  • Investointi rahat (CFI): rahat, joita käytetään investointeihin.
  • Rahoitus rahat (CFF): raha, joka on käytetty tai saatu rahan lainaamisen tai ottamisen jälkeen.
  • Operatiivinen kassavirta (OCF): raha, joka kertyy yrityksen päivittäisestä operatiivisesta toiminnasta.

Monet sijoittajat arvostavat suuresti yrityksen kassavirtalaskelmaa. Älykkäät kirjanpitäjät voivat esimerkiksi manipuloida yrityksen kannattavuutta manipuloimalla poistokustannuksia. Saapuvan kassavirran manipulointi on kuitenkin paljon hankalampaa:

cash flow statement

Esimerkki kassavirtalaskelmasta

Mitkä ovat tärkeitä fundamentaalisia indikaattoreita?

Vuosikertomuksella on tärkeä rooli fundamenttianalyysissä. Siksi on suositeltavaa tutustua yrityksen vuosikertomukseen ennen osakkeen ostamista. Vuosiraportin tietojen perusteella voit helposti selvittää, onko yritys taloudellisesti terve vai ei.

Tutkimalla yrityksen taloudellista tilannetta voit selvittää, onko viisasta ostaa osake juuri nyt. Artikkelin tässä osassa käsitellään tärkeitä perus indikaattoreita, joiden avulla voidaan tehdä sijoituspäätöksiä.

Osakekohtainen tulos

Osakekohtaisen tuloksen laskeminen on lasten leikkiä. Osakekohtaisen tuloksen määrittämiseksi jaamme nettotuloksen liikkeellä olevien osakkeiden määrällä. Voit käyttää osakekohtaista tulosta selvittääksesi, onko suuntaus ollut positiivinen. Kun osakekohtainen tulos on vähitellen kasvanut viime vuosina, se on positiivinen merkki.

Hinta-spekuloida suhde

Toinen tärkeä indikaattori on hinta-spekuloida suhde. Tämä suhde osoittaa kuinka monta vuotta tarvitaan nykyisen osakekurssin takaisin ansaitsemiseksi. Tämän suhteen laskemiseksi jaat osakekohtaisen voiton liikkeellä olevien osakkeiden määrällä. Pienet suhdeluvut voivat olla osoitus osakkeen aliarvostuksesta. Tämä voi olla mielenkiintoinen hetki ostaa osakkeita.

Toisaalta, kun suhde on korkea, tämä voi olla syy olla ostamatta osaketta. Tällaiset osakkeet ovat usein hyvin spekulatiivisia. Osakkeet, joilla on erittäin korkea hinta-spekuloida suhde, ovat usein start uppeja.

Yleensä osakesalkut, joiden hinta-spekuloida suhde on alhainen, toimivat paremmin kuin korkeamman hinta-spekuloida suhteen yritykset. Tämän indikaattorin etuna on se, että voit nopeasti selvittää, onko osake yliarvostettu vai aliarvostettu. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon myös muut tekijät ja indikaattorit.

Osakekohtainen osinko

Jotkut yritykset jakavat osan voitostaan maksamalla osinkoa. Lisätietoja löytyy artikkelistamme: ‘mikä on osinko’. Osakekohtainen osinko osoittaa, kuinka paljon osinkoa saat osakkeestasi. Tämä voidaan helposti laskea jakamalla osinko liikkeellä olevien osakkeiden määrällä. Kasvava osinko / osake voi tehdä osakkeeseen sijoittamisesta houkuttelevampaa.

Osakekohtainen osinko tunnetaan myös osinkotuottona tai osinko-hinta suhteena. Tämä on prosenttiosuus osakkeen arvosta, joka maksetaan osinkona. Kun käytät osinkotuottoa osingon laskemiseen, tulosta on helpompi verrata muihin osakkeisiin.

Pääoman kirjanpitoarvo osaketta kohti

Yhtiön oma pääoma koostuu osakkeiden arvosta ja jäljellä olevista varoista. Jos jaat tämän arvon osakkeiden kokonaismäärällä, saat tulokseksi pääoman osaketta kohti. Tätä kutsutaan myös osakkeen sisäiseksi arvoksi. Kun osakekurssi on alempi kuin osakekohtainen pääoma, saattaa olla mielenkiintoista ostaa osake.

Edistyneemmät fundamentti indikaattorit

Kun teet fundamenttianalyysin, voit käyttää erilaisia perusindikaattoreita. Kun haluat tehdä täydellisen analyysin, voit käyttää myös näitä edistyneitä fundamentti indikaattoreita.

RORC tai tutkimus pääoman tuotto

Tämä on mielenkiintoinen numero, kun etsit sijoitusta yrityksestä, joille tutkimus on ensiarvoisen tärkeää. Tämän luvun laskemiseksi sinun on jaettava nykyinen brutto liikevaihto tutkimus- ja kehitys menoilla. Tuloksen avulla voit selvittää, onko sijoitettu raha lisännyt liikevaihtoa.

Ota huomioon, että tutkimuksen ja tuottojen välillä ei ole aina vahvaa suhdetta. Tutkimuksen tuottamat lisävoitot voidaan saavuttaa vasta vuosia tutkimuksen päättymisen jälkeen.

Mikä on tuottokustannus (YOC)?

Tuottokustannus on alkuinvestoinnin osinkotuotto. Tuottokustannus ei ole kovin hyödyllinen väline ennustettaessa osakekurssia. Loppujen lopuksi osakkeen hinta on alempi tai korkeampi riippuen siitä, milloin olet tehnyt sijoituksesi. Osakekurssien vaihteluja ei oteta huomioon tässä indikaattorissa. Siksi YOC osoittautuu pääasiassa hyödylliseksi sijoitetun pääoman tuottoprosentin laskemisessa.

Volatiliteetti

Sijoituksia harkittaessa voit myös tarkastella osakkeen volatiliteettia. Kun osakekurssi on hyvin epävakaa, se on usein huono merkki … todiste epävarmuudesta. Analyysisi pitäisi tutkia tämän epävarmuuden alkuperää. Kun etsit vakaita sijoituksia, epävakaat osakkeet voidaan jättää huomioimatta. Epävakaat osakkeet tarjoavat kuitenkin mahdollisuuksia. Kun ostat epävakaan osakkeen oikeaan aikaan, voit saavuttaa valtavan sijoitetun pääoman tuoton.

Tilauskirjan käyttäminen

Välittäjät tarjoavat sinulle usein mahdollisuuden käyttää tilauskirjaa. Tilauskirja kertoo kuinka moni sijoittaja aikoo ostaa tai myydä tiettyä osaketta. Nämä luvut ovat mielenkiintoisia lyhyellä aikavälillä: tilaukset auttavat ennustamaan, nousevatko vai laskevatko osakekurssit lähitulevaisuudessa.

Tilauskirjaa voidaan käyttää myös osana pitkän aikavälin strategiaasi, koska voit käyttää sitä löytääksesi houkuttelevan hetken aloittaa sijoituksesi osakkeeseen. On kuitenkin olemassa parempia tapoja ja menetelmiä oikean pitkän aikavälin ennusteen tekemiseen kuin tilauskirjan käyttö.

Johdon sijoitukset

Toinen hyvä lähestymistapa on seurata tarkasti yrityksen johtoa. Kun johto ostaa lisää osakkeita, tämä voi usein olla positiivinen merkki. Loppujen lopuksi yrityksen johto tietää ensimmäisenä, meneekö yrityksellä hyvin vai ei. Heillä on ensikäden sisäpiiritieto ja heidän käyttäytymisensä heijastaa usein yrityksen terveyttä.

Tee kuitenkin tutkimusta, koska johdon sijoitukset eivät aina kuvasta automaattisesti yrityksen hyvinvointia. Ehkä yksi johtajista myi joitain osakkeita, koska hän haluaa ostaa uuden talon eikä siksi, että hän on menettämänsä luottamuksensa yritykseen. Siksi tee päätöksesi aina useiden fundamentti tietojen perusteella.

Fundamenttianalyysi sovellettuna Forex:iin

Makrotaloudellisilla luvuilla on tärkeä rooli Forex-kaupasta puhuttaessa. Koska nämä ovat niin valtavat markkinat, yksi pieni osapuoli tuskin voi vaikuttaa valuutan hintaan. Kun keskityt Forex-kaupankäyntiin, on siksi tärkeää pitää silmällä sen maan tai alueen taloudellista ja poliittista tilannetta, jossa valuuttaa käytetään. Seuraavat indikaattorit voivat auttaa sinua tekemään oikean analyysin:

  • Nykyinen korko
  • Bruttokansantuote
  • Kuluttajahintaindeksi (KHI), inflaatio ja muut kustannus indikaattorit
  • Työttömyysaste alueella
  • Kuluttajien luottamus
  • Maan kauppatase
  • Hallituksen finanssi- ja rahapolitiikka

Mikä on sisäinen arvo?

Fundamenttianalyysiä käytetään osakkeen sisäisen arvon määrittämiseen. Tarjonnan ja kysynnän vuorovaikutus määrää osakkeen hinnan. Osakkeen hinta ei aina kuvaa täydellisesti yrityksen todellista suorituskykyä ja terveyttä. Vaikka yrityksellä ei olisi asianmukaista suunnitelmaa tai mielenkiintoisia näkymiä, hype voi silti johtaa valtavaan osakekurssin nousuun. Vastaavasti jotkut pyrkivät myymään osakkeitaan massana kriisin aikana, kun yhtiöllä menee vielä hyvin.

Voit käyttää fundamenttianalyysiä yrityksen todellisen arvon määrittämiseen. Fundamenttianalyysin todelliset kannattajat uskovat, että osakekurssi siirtyy vähitellen kohti tätä todellista arvoa pitkällä aikavälillä.

Fundamenttianalyysi ei kuitenkaan ole tarkkaa tiedettä. Asiantuntijat ovat usein eri mieltä, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa arvioida osakkeen sisäistä arvoa. Kahdella sijoittajalla voi olla kaksi täysin erilaista mielipidettä, jolloin yksi sijoittaja päättää myydä osakkeensa, kun taas toinen aikoo ostaa vielä enemmän osakkeita. Siksi on tärkeää muistaa, että fundamenttianalyysi on vain tapa lähestyä osakkeen sisäistä arvoa mahdollisimman tarkasti. Osakkeen todellinen arvo pysyy aina melko subjektiivisena.

Mitkä ovat fundamenttianalyysin edut?

Fundamenttianalyysi on erityisen hyödyllinen keskipitkän ja pitkän aikavälin sijoitus mahdollisuuksien löytämisessä. Analysoimalla tuloksia voit ennustaa, ovatko osake tai valuutta näkymät positiiviset. Näiden tietojen avulla voit päättää, onko järkevää ostaa tai myydä tutkittu sijoituskohde.

Analysoimalla yrityksen takana olevia lukuja, voit tehdä järkeviä valintoja sijoittajana. Ihmisiä usein ohjaavat tunteet. Fundamenttianalyysi voi auttaa sinua välttämään tunneperäisiä sijoituksia.

Soveltamalla fundamenttianalyysiä asianmukaisella ja älykkäällä tavalla on helpompi määrittää, milloin osakkeella käydään kauppaa liian halvalla tai liian kalliilla. Tällä tavalla tiedät onko älykästä sijoittaa, kun markkinoita fiksataan.

Mitä huonoja puolia fundamenttianalyysillä on?

Ihmiset törmäävät myös erilaisiin haittoihin tehdessään fundamenttianalyysin. Oikean ja yksityiskohtaisen fundamenttianalyysin tekeminen on aikaa vievää: sinun on yhdistettävä eri lähteiden tiedot selkeän ja hyödyllisen yleiskuvan saamiseksi. Siksi fundamenttianalyysin tekeminen voi olla monimutkainen asia, joka ei useinkaan sovi sijoittajille, jotka haluavat toimia nopeasti.

Fundamenttianalyysin tuottamat tulokset ovat usein pitkän aikavälin tuloksia. Siksi fundamenttianalyysillä ei ole juurikaan arvoa päiväkauppiaille. Jos haluat treidata lyhyellä aikavälillä, tekninen analyysi voi olla hyödyllisempi sinulle.

Fundamenttianalyysin tekeminen on usein taistelua ja kovaa työtä aloitteleville sijoittajille. Eri lähteiden asianmukainen vertailu voi olla vaivalloista. Siksi useimmat aloittelijat valitsevat teknisen analyysin.

Lisäksi fundamenttianalyysissä täytyy ottaa huomioon odottamattomat tilanteet. Yritys voi esimerkiksi olla oikealla tiellä, mutta silti raportoida huonoista tuloksista. Tämä tapahtui esimerkiksi finanssikriisin aikana vuonna 2008 ja koronakriisin aikana vuonna 2020.

Vaikka sekä fundamenttianalyysin että teknisen analyysin yhdistelmä on osoittautunut menestyneimmäksi, molempien yhdistäminen käytännössä on hitonmoinen työ, joka vaatii syvällistä tietoa ja asiantuntemusta. Sekä fundamenttianalyysin että teknisen analyysin asianmukainen tekeminen on mahdollista vain silloin, kun olet kokopäiväinen treidaaja. Harjoittelu tekee mestariksi ja älä koskaan pelkää yrittää… kokeilemalla saat selville, mikä menetelmä sopii sinulle parhaiten!

Fundamenttianalyysin kritisismi

Kaikki eivät usko fundamenttianalyysiin. Teknisen analyysin kannattajat uskovat, että kaikki vaadittu tieto on sisällytetty nykyiseen osakekurssiin. Heidän mukaansa on turhaa yrittää määrittää osakkeen sisäinen arvo. On parempi tunnistaa kuviot kaaviosta ja toimia näiden kuvioiden mukaan.

Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin kannattajat uskovat, että markkinoita on mahdotonta päihittää. Tämän teorian mukaan osakkeet myydään aina tehokkaimpaan hintaan. Markkinat käyttävät välittömästi hyväkseen mahdollisuuksia saaden ne katoamaan silmänräpäyksessä. Rehellisesti sanottuna en usko tähän näkemykseen. Keskimääräinen sijoittaja ei ole näin rationaalinen, ja kun käytät oikeita tekniikoita, voit hyödyntää osakemarkkinoita ja saada hyvän tuoton sijoituksellesi.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *