Älysopimusten selitys: mitä ovat älysopimukset?

Useille ihmisille kryptovaluuttojen teknologia tuntuu käsittämättömältä. Tämä ei ole outoa, koska useat käytettävät termit voivat aiheuttaa hämmennystä. Yksi vaikeasti ymmärrettävä termi on älysopimus. Koska älysopimuksilla on tärkeä tehtävä tunnetuissa projekteissa (kuten Ethereum ja EOS), näitä on hyvä puhua yksityiskohtaisemmin. Autamme sinua vastaamalla kysymykseen: mitä ovat älysopimukset?

Mitä ovat älysopimukset? – toiminta ja merkitys

Myöhemmin katsomme älysopimusten tarjoamia tärkeitä etuja. Mutta ennen sitä on hyvä keskittyä siihen kysymykseen, mitä älysopimukset oikeastaan ovat. Tämä on hieman teknistä, joten on tärkeää kiinnittää huomiota. Älysopimukset auttavat sinua turvallisesti ja ennen kaikkea nopeasti vaihtamaan rahaa, omaisuutta, osakkeita tai mitä tahansa muuta arvokasta. Älysopimuksien ansiosta välikäden palveluja ei tarvita. Kaikki tapahtuu suoraan osapuolten välillä.

Älysopimukset ovat itse asiassa ovat vain lohkoketjuun tallennettuja koodirivejä. Ne toteutetaan automaattisesti, kun ennalta määritetyt ehdot täyttyvät. Suhteellisella perustasolla ne ovat ohjelmia, jotka toteutetaan kehittäjien määritelmien mukaan. Älysopimusten edut ovat erityisen ilmeisiä yritysmaailmassa. Usein niitä käyttävät yritykset, jotka haluavat laatia sopimuksen toisen yrityksen kanssa. Palaamme asiaan hieman myöhemmin.

smart_contract

Lohkoketjun tehtävä

Kuten luit yllä, lohkoketjulla on tärkeä tehtävä älysopimuksissa. Vaikka emme voi selittää koko lohkoketjun toimintaa tässä artikkelissa, tutustumme lohkoketjun toimintaan hieman tarkemmin. Lohkoketju on jaettu ja täysin hajautettu tilikirja, johon transaktiot tallennetaan digitaalisesti, jotka sidotaan sitten yhteen. Tämä takaa, että ne voivat kartoittaa omaisuuden historian tai alkuperän. Transaktio lisätään lohkoketjuun vasta, kun se on vahvistettu konsensusprotokollaa käyttämällä. Tämän tuloksena se on ainoa kopio oikeasta sopimuksesta.

Jokainen tietue salataan, jotta niistä saadaan turvallisempia. Lohkoketjun sanotaan olevan ”muuttumaton”, koska tietueita ei voida muuttaa ja ne ovat avoimia, koska kaikki transaktion osallistujat saavat pääsyn samaan totuuden versioon. Tämä tarkoittaa siis sitä, etteivät sopimukset voi olla petollisia. Ihmiset, jotka yrittävät huijata muita lähettämällä väärän sopimuksen, palaavat kotiin tyhjin käsin. Tämä on myös älysopimusten yksi suurimmista eduista.

Miten älysopimukset tarkalleen toimivat?

Älysopimukset toimivat erityisellä tavalla. Yksinkertaisin tapa kuvata älysopimuksia on ajatella myyntiautomaattia. Normaalisti maksat asianajajan palkkion vasta sitten, kun palvelu on toimitettu. Älysopimusten osalta tilanne on hieman erilainen. Tässä maksat palveluista kryptovaluutalla eräänlaisessa myyntiautomaatissa. Tarvitsemasi sopimus näkyy sitten heti tililläsi.

Mutta ei siinä kaikki: sen lisäksi, että älysopimukset määrittävät sopimussäännöt ja seuraamukset samalla tavalla kuin perinteisissä sopimuksissa, ne myös valvovat näitä ehtoja automaattisesti. Tosiasiallisesti olet siis ostanut tietynlaisen valmiin sopimuksen, jota voit heti käyttää. Eikö olekin yksinkertaista?

Soveltaminen käytännössä – älysopimusten toiminta

Helpotetaan asioita käyttämällä tosielämän esimerkkiä. Sanotaan, että vuokraat asunnon henkilöltä. Teet niin lohkoketjun kautta maksamalla kryptovaluutalla. Saat kuitin, joka tallennetaan virtuaaliseen sopimukseen. Henkilö A antaa sinulle digitaalisen käyttöavaimen, joka toimitetaan sinulle tiettynä päivänä. Jos avain ei saavu ajoissa, lohkoketju vapauttaa hyvityksen. Jos henkilö A lähettää avaimen ennen vuokrapäivää, toiminto säilyttää sen ja vapauttaa sekä rahat että avaimen sinulle. Tämä varmistaa, että siirto tapahtuu oikeudenmukaisesti. Jos lähetät tietyn summan rahaa digitaalisella valuutalla, saat avaimen asuntoon.

Asiakirja peruutetaan automaattisesti tietyn ajan kuluessa. Kukaan ei voi muuttaa koodia ilman muiden tietämistä. Jos muutoksia on tehty, molemmille osapuolille ilmoitetaan asiasta. Vaikka tämä on todellisuudessa hieman monimutkaisempaa, tämä on yksinkertainen selitys siitä, miten älysopimuksia voidaan käyttää todellisessa maailmassa. Tavallisiin vuokrasopimuksiin verrattuna älysopimuksilla on monia etuja. Tämä ei koske vain vuokrasopimusten maailmaa, vaan myös muuta palvelun tarjontaa.

Mihin älysopimuksia voidaan käyttää?

Jotkut ihmiset miettivät, mihin älysopimuksia voidaan itse asiassa käyttää. Älysopimuksia voidaan käyttää useassa eri tilanteessa. Voit lähettää rahoitusjohdannaisia tai laatia vakuutusmaksuja, älysopimusten mahdollisuudet ovat ennalta näkemättömät. Jotta ymmärtäisit mahdollisuuksista paremmin, olemme listanneet toimialoja, joissa älysopimuksia voidaan käyttää.

Autoteollisuus

Kuten varmasti tiedät, autoteollisuudessa on paljon innovaatiota. Yksi esimerkki on robottiauto. Vaikka niiden yleistyminen kaduilla ei ole vielä horisontissa, älysopimuksilla voi olla tärkeä tehtävä näillä markkinoilla. Älysopimukset voivat myös tarjota ”oraakkelin”, joka voi havaita, kuka on syyllinen auto-onnettomuudessa. Ne voivat myös seurata hyödyllisiä tietoja esimerkiksi vakuutusyhtiön puolesta.

Älysopimusten avulla autovakuutusyhtiöt voivat laskea eri hintoja sen mukaan, missä ja millaisissa olosuhteissa asiakkaat käyttävät ajoneuvoa.

Hallitus

On useita kysymyksiä siitä, onko turvallista äänestää verkossa tai postitse. Ehkä älysopimuksia voitaisiin käyttää ratkaisemaan joitakin hallituksen kohtaamia ongelmia. Petokseen syyllistyminen lohkoketjussa äänestämiseen on käytännössä mahdotonta. Kenelläkään ei ole niin paljon laskentatehoa, minkä vuoksi älysopimukset ovat erittäin turvallisia hallituksen käytössä.

Toiseksi älysopimukset voivat nostaa alhaista äänestysprosenttia. Monet ihmiset eivät äänestä, koska se vaatii liikaa aikaa ja energiaa. Älysopimusten avulla vapaaehtoiset voivat luovuttaa äänensä verkossa, mikä tekisi siitä entistä helpompaa. Vaikka tämä ei vielä ole laillisesti mahdollista, on olemassa hyvä mahdollisuus, että tämä muuttuu tulevaisuudessa.

Lääketieteen maailma

Lopuksi on mahdollista, että älysopimuksia voidaan käyttää lääketieteessä. Henkilökohtaiset terveydenhuoltotiedot voitaisiin salata ja säilyttää lohkoketjussa käyttämällä yksityistä avainta, jotta vain tietyt henkilöt pääsevät niihin käsiksi. Samalla strategialla voidaan varmistaa, että tutkimus tehdään sovellettavan tietosuojalainsäädännön mukaisesti.

Operaatioiden kuitteja voitaisiin säilyttää lohkoketjussa ja lähettää automaattisesti vakuutusyhtiöille todisteena toimituksesta. Tilikirjaa voidaan myös käyttää yleiseen terveydenhuollon hallintaan. Ajattele esimerkiksi parempaa lääkityksen seurantaa tai varaston asianmukaista hallintaa.

Älysopimusten edut

Yllä mainitut asiat antavat sinulle käsityksen siitä, mitä tarkoitamme älysopimuksella. Esimerkin perusteella ymmärrät tarkalleen, mihin niitä voidaan käyttää. Mutta et vielä tiedä, mitä päähyötyjä älysopimukset tarjoavat. Vaikka näillä on useita muita etuja, päätimme luetteloida niistä tärkeimmät. Nämä edut liittyvät pääasiassa teknisiin asioihin:

Älysopimukset ovat nopeita ja tarkkoja

Älysopimusten tärkein etu on, että ne ovat erittäin nopeita ja tarkkoja. Älysopimukset ovat digitaalisia ja automatisoituja. Siksi sinun ei tarvitse käyttää aikaa paperisotaan tai sellaisten virheiden korjaamiseen, joita saattaisi tapahtua manuaalisesti laadituissa sopimuksissa. Tietokonekoodi on myös tarkempaa kuin lakikieli, jolla perinteiset sopimukset kirjoitetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimuksessa on vähemmän virheitä tai epäselvyyksiä. Tämä tarkoittaa myös, että pitkällä aikavälillä riitojen ratkaisuun käytetään vähemmän aikaa, mikä on suuri etu usealle yritykselle.

Älysopimukset tarjoavat korkean luottamuksellisuusasteen

Toinen älysopimusten etu on, että ne tarjoavat korkean luottamuksellisuusasteen. Älysopimukset toteuttavat transaktioita automaattisesti ennalta määritettyjen sääntöjen mukaisesti. Näiden transaktioiden salatut tietueet jaetaan sitten osallistujien kesken. Tämä takaa, ettei tietoja voida muuttaa tuosta noin vain. Tämä korkea luottamuksellisuusaste on erityisen hyödyllinen yrityksille, jotka tekevät sopimuksia, joihin liittyy suuria rahasummia.

Älysopimuksia on erittäin turvallinen käyttää

Seuraava etu on, että yrityksille älysopimukset ovat erittäin turvallisia käyttää. Lohkoketjun tiedot ovat aina salattuja, eikä niitä voida helposti murtaa. Koska jokainen yksilöity tietue on sidoksissa hajautetun tilikirjan edelliseen ja seuraavaan tietueeseen, yhden tietueen muuttamiseksi pitäisi muuttaa koko ketju. Tämän korkean tietoturvatason ansiosta henkilötiedot eivät voi joutua vääriin käsiin. Tämä voi olla suuri etu esimerkiksi sairaaloille, jotka allekirjoittavat sopimuksia potilaidensa kanssa.

Älysopimukset ovat edullisempia

Älysopimusten viimeinen etu on, että ne ovat paljon edullisempia kuin normaalit sopimukset. Kuten aiemmin mainitsimme, älysopimukset poistavat välikäsien tarpeen. Älysopimusten avulla osallistujat voivat luottaa siihen, että kaikki tiedot syötetään oikein transaktiota varten. Sopimusehtojen vahvistamiseen ei tarvita ylimääräistä henkilöä, koska se on rakennettu itse koodiin. Tämä tarkoittaa, että prosessiin liittyy vähemmän kustannuksia.

Vaikka ei ole paljonkaan väliä, jos et laadi monia sopimuksia, yritykset voivat säästää paljon rahaa. Ajattele esimerkiksi suurikokoisia lakifirmoja, joiden on laadittava useita sopimuksia.

Kryptovaluutat ja älysopimukset

Toivomme, että tämän artikkelin tiedot selittävät selvästi, mitä älysopimukset ovat ja miten niitä käytetään. Digitaalisten sopimusten ainutlaatuinen teknologia takaa, että petoksia on vähemmän ja kaikki siirrot suoritetaan turvallisesti. Jos olet kiinnostunut projekteista, jotka tukevat älysopimuksia, voit valita monista vaihtoehdoista. Selkein vaihtoehto on Ethereum. Muun muassa EOS ja Chainlink tukevat myös älysopimuksia. Koska vaihtoehtoja on paljon, voit sijoittaa älykkäiden sopimusten takana olevaan teknologiaan.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *