Mitä ovat johdannaiset?

Etsitkö keskimääräistä korkeampaa tuottoa? Jos näin on, osakkeet tai joukkovelkakirjat eivät välttämättä ole paras valinta sinulle. Sen sijaan johdannaisilla voit saavuttaa korkeamman tuoton. Tästä artikkelista voit lukea kaiken mitä sinun tarvitsee tietää johdannaisista. Keskustelemme mitä johdannaiset ovat ja tarkastelemme erilaisia johdannaisia, joita on olemassa.

Mitä ovat johdannaiset?

Johdannaiset ovat taloudellisesti vaihdettavissa olevia arvopapereita. Johdannaisen arvo määräytyy kohde-etuuden perusteella. Se voi esimerkiksi liittyä osakkeeseen tai hyödykkeeseen.

Johdannaisilla voit käydä kauppaa osakkeilla tai hyödykkeillä ilman, että sinun tarvitsee tosiasiallisesti ostaa tai myydä kohdetta.

Johdannaiset opas

Mikä on paras tapa sijoittaa johdannaisiin?

Voit sijoittaa johdannaisiin avaamalla tilin online-välittäjällä. Välittäjä on osapuoli, joka antaa mahdollisuuden spekuloida johdannaisten hintojen noususta ja laskusta.

Plus500: kaupankäynti CFD:llä

Plus500 on paras välittäjä osakkeiden, hyödykkeiden, valuuttojen ja optioiden CFD-kaupankäyntiin. CFD:n avulla voidaan spekuloida nousevista ja laskevista hinnoista. Plus500:lla voit kokeilla eri mahdollisuuksia ilmaiseksi demo-tilillä. Tämä tekee Plus500:sta houkuttelevimman johdannais välittäjän. On kuitenkin tärkeää muistaa, että 77% yksityissijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan.

82 % piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

Plus500 derivatives software

eToro: johdannaisten ostaminen ja myyminen

Toinen hyvä valinta sijoittaa johdannaisiin on eToro. eToro on erittäin luotettava osapuoli, jossa voit sijoittaa pieniä CFD-, ETF- ja optio palkkioita vastaan. Tilin avaaminen eTorossa on ilmaista.

74 % yksityissijoittajista menettää rahaa tällä tarjoajalla. Harkitse, haluatko ottaa suuren riskin menettää rahaa.

eToro derivatives software

Minkä tyyppisiä johdannaisia on olemassa?

Johdannaisia on monia erilaisia. Tästä osiosta voit lukea lisää eniten treidatuista johdannaisista.

CFD:t

CFD tarkoittaa hinnanerosopimusta. Tämän tyyppinen johdannainen mahdollistaa kaupankäynnin osakkeiden, hyödykkeiden, valuuttojen ja ETF:n hintojen erolla. Tämäntyyppisten johdannaisten suuri etu on se, että voit käydä kauppaa kaikenlaisilla arvopapereilla pienemmillä rahamäärillä. Tämä johdannainen on suhteellisen helppo ymmärtää, koska CFD:n hinta on yhtä suuri kuin kohde-etuuden hinta.

CFD-sijoittamiseen liittyy myös luonnollisesti riskejä. Tämän tyyppisellä johdannaisella maksat spreadin suoraan, joten aloitat negatiivisella tuloksella. Kun käydään kauppaa CFD:llä, on tärkeää seurata marginaali vaatimuksia. Jos et täytä marginaali vaatimuksiasi, saatat menettää kokonaisen sijoituksen. Haluatko tietää enemmän CFD:stä? Lue oppaamme CFD-kaupankäynnistä:

Optiot

Toinen tunnettu johdannainen on optio. Kun ostat option, ostat oikeuden ostaa tai myydä tietyn arvopaperin asetettua hintaa vastaan. Optiolla on aina tietty kesto. Kun maturiteetti umpeutuu, optio voi menettää koko arvonsa. Voit käyttää optioita monimutkaisten strategisten rakenteiden luomiseen. Option arvoa on vaikeampi määrittää, koska se ei ole sama kuin kohde-etuuden arvo.

On myös mahdollista kirjoittaa optioita. Kun kirjoitat optiota, saat palkkion, mutta sinun on sitten ostettava tai myytävä tiettyjä arvopapereita kiinteään hintaan. Kirjoitus optiot voivat olla riskialttiita. Siksi ei ole suositeltavaa kirjoittaa optioita, kun sinulla on vähän sijoitus kokemusta. Haluatko tietää enemmän sijoittamisesta optioihin? Lue artikkeli tämä artikkeli:

Futuurit

Futuurit ovat hyvin samanlaisia ​​kuin CFD:t. Futuurien avulla voit spekuloida kohde-etuutta. Futuurien tapauksessa kaksi osapuolta sopivat kaupankäynnistä tietyllä määrällä arvopapereita tietyllä hinnalla. Futuurien suuri haittapuoli on se, että position ottamiseen tarvitaan paljon rahaa. Pistearvot ovat korkeita, mikä voi aiheuttaa tappioiden nopean kasvun. CFD:t sopivat siis paremmin vähemmän varakkaille sijoittajille.

Kun futuuri vanhenee, olet velvollinen vastaanottamaan siihen liittyvän takauksen. Kun omistat öljy futuurin, viimeisenä käyttöpäivänä saat määrätyn määrän öljytynnyreitä. Kun käydään kauppaa futuureilla välittäjän kautta, futuurit suljetaan yleensä ennen varsinaista toimitusta. Harvinaisissa tapauksissa futuurin hinta voi muuttua negatiiviseksi. Tämä tapahtui esimerkiksi öljy sopimusten kanssa koronakriisin aikana.

Warrantit

Warrantit ovat hyvin samanlaisia ​​kuin optiot. Toisin kuin optioissa, warrantteja antaa rahoituslaitos, kuten pankki. Warranteilla sinulla on mahdollisuus ostaa osakkeita tietyllä hinnalla. Koska warrantteja antavat rahoituslaitokset, ne voivat olla kalliimpia.

Vaihtosopimukset

Vaihtosopimukset eli swapit ovat johdannaisia, joita käytetään riskin ohjaamiseen. Swapit voivat esimerkiksi asettaa tietyn valuuttakurssin tai koron. Vastapuoli haluaa luonnollisesti saada tästä maksun. Vaihtosopimuksia käytetään laajalti liiketoiminnassa. Niiden ansiosta yritykset voivat siirtää tiettyjä riskejä premiumilla. Tämän seurauksena yritys voi selviytyä yllättävistä epäedullisista valuuttakursseista tai koroista.

Vaihtosopimuksella on mahdollista vaihtaa vaihtuva korko korkeammaksi kiinteäksi koroksi. Tällä tavoin yritys voi vähentää epävarmuutta rahoitus kustannuksista.

Termiini

Eräänlainen johdannais tyyppi on termiinit. Termiini on samanlainen kuin futuuri, mutta sillä ei käydä kauppaa pörssissä. Siksi termiinin riski on suurempi. Jos vastapuoli ei pysty toimittamaan, voit menettää kokonaisen sijoituksesi.

Caps ja floors

Yritykset käyttävät caps ja floors johdannaisia paljon. Nämä ovat johdannaisia, joissa korko määritetään tiettyjen parametrien rajoissa. Osapuolet, jotka laskevat liikkeeseen tällaisen johdannaisen, maksavat vähän ylimääräistä, jos korko ylittää parametrit. Nämä johdannaiset ovat yleensä erittäin kalliita, mutta ovat erinomaisia ​​johtoryhmän mielenrauhalle.

Johdannaisten riskit

Johdannaiset ovat erittäin suosittuja. Siitä huolimatta niihin liittyy riskejä. Mitkä ovat suurimmat riskit johdannaisiin sijoitettaessa?

Vivun olemassaolo

Johdannaisilla on melkein aina vipu tekijä. Vivun ansiosta voit ottaa suuremman sijoitus position pienemmällä rahamäärällä. Vivun käytön seurauksena pienemmät markkina liikkeet lisääntyvät. Kun johdannaisen vipu on 1-10, voit yhtäkkiä ansaita 10 dollarin voiton, jos kohde-etuuden arvo nousee 1 dollarilla. Kuitenkin, kun hinta liikkuu vastakkaiseen suuntaan, myös tappiosi kerrotaan.

Markkinariski

Johdannaisilla käydään usein vapaata kauppaa pörssissä. Tämä voi aiheuttaa johdannaisen hinnan huomattavan nousun tai laskun. Meneekö taloudella huonosti? Sitten johdannaisen kohde-etuuden arvo todennäköisesti laskee. Johdannaisen arvo liittyy arvopaperiin: kun kohde-etuuden arvo laskee, myös johdannaisen arvo laskee.

Riski menettää kaikki

Johdannaisilla sinulla on paljon suurempi riski menettää koko talletuksesi. Kun ostat rahaston, joka seuraa Dow Jonesia, mahdollisuus, että sen arvo on 0 dollaria, on melkein 0. Monien johdannaisten kanssa todennäköisyys tehdä isoja tappioita on kuitenkin suuri. Esimerkiksi optio voi tulla täysin arvottomaksi, jos siitä on rahat loppu kauden lopussa.

Viputetulla tuotteella rahat voi loppua, ja marginaali puhelu lopettaa treidaus seikkailusi.

Tieto on avainasemassa

Kun sijoitat johdannaisiin, on tärkeää hankkia riittävästi tietoa. Johdannaiset ovat monimutkaisia ​​rahoitustuotteita. Kun treidaat osakkeita, sinun tarvitsee vain ymmärtää kyseinen osake. Kun käydään kauppaa johdannaisella osakkeella, sinun on ymmärrettävä osake ja johdannainen. Tämä monimutkaisuus ei sovi kaikille sijoittajille.

Vastapuoliriski

Kun käydään kauppaa johdannaisilla online-välittäjän kautta pörssissä, sinun ei yleensä tarvitse ottaa huomioon vastapuoliriskiä. Kuitenkin monilla johdannaisilla käydään kauppaa säänneltyjen pörssien ulkopuolella.

Yritys voi ottaa swapin suojautuakseen korkealta korkotasolta. Jos vastapuoli kuitenkin menee konkurssiin, yritys ei voi hyötyä swapista. Tämän tyyppisissä yritysten välisissä sopimuksissa vastapuolen luottokelpoisuudella on tärkeä rooli.

Johdannaiset ovat suosittuja, koska niitä voidaan käyttää suurien voittojen haalimiseen. Hyvä esimerkki elokuvasta, joka osoittaa johdannaisten voiman, on the Big Short. Johdannaisia käyttämällä voit saada jopa 30 kertaa enemmän tuottoa saman ajanjakson aikana ja samalla osakemarkkinoiden nousulla. Sijoittajana riskinotto palkitaan. Johdannaisten kanssa pudotus voi kuitenkin olla paljon jyrkempi.

Johdannaiset ovat myös tulleet suositummiksi, koska on yhä enemmän välittäjiä, jotka ovat mahdollistaneet johdannaisten kaupankäynnin. Alustoista on tullut yhä käyttäjäystävällisempiä, joka on tuonut johdannaiset suuren yleisön saataville.

Investing in derivatives

Mitä ovat johdannaisten hyödyt?

Johdannaiset voivat olla hyödyllisiä sekä sijoittajille että yrittäjille. Tässä osiossa käsitellään johdannaisten suurimpia etuja.

Vivun käyttö

Monilla johdannaisilla voit käyttää vipua. Vivulla voit ottaa suuremman position pienemmällä rahamäärällä. Potentiaalinen voittosi sekä potentiaalinen tappiosi kasvavat, kun käytät vipua.

Voit spekuloida hintojen laskusta

Kun ostat osakkeen vanhanaikaisella tavalla, voit hyötyä vain nousevasta hinnasta. Käyttämällä tiettyjä johdannaisia voit ottaa lyhyen position. Lyhytaikaisella myynnillä saat positiivisen tuloksen, jos hinta laskee.

Riskeiltä suojaus

Johdannaisten tiedetään olevan riskialttiita, mutta hyödyllisiä spekulaatioon. Käytännössä voit kuitenkin käyttää johdannaisia myös riskeiltä suojautumiseen. Jos odotat hintojen laskevan, voit ottaa lyhyen position esimerkiksi Dow Jonesiin. Kun hinnat laskevat, lyhyt positio estää sinua menettämästä rahaa positiosi suhteen. Voit käyttää johdannaista salkkusi vakuutuksena.

Salkun hajauttaminen

Kun käytät hajauttamista älykkäästi, voit vähentää sijoituksesi riskejä. Sijoittamalla myös johdannaisiin, jaat varasi useiden sijoitus tuotteiden kesken, mikä vähentää riskiäsi edelleen. Tämä voi parantaa sijoitustesi kannattavuutta.

Kiinne hinnat

Johdannaisilla on myös tärkeä tehtävä taloudellisessa liikenteessä. Yritykset voivat käyttää johdannaisia ​​saadakseen varmuuden raaka-aineen hinnasta. Tämä estää yritystä menemästä konkurssiin, koska se ei enää kykene kuromaan raaka-aineen korkeita kustannuksia.

Mitä ovat johdannaisten haitat?

Johdannaisiin sijoittaminen tuo mukanaan myös siihen liittyviä haittoja. Seuraavaksi keskustelemme siitä, miksi sinun pitäisi olla varovainen johdannaisten kaupankäynnissä.

Arvon määrittäminen on vaikeaa

Joillakin johdannaisilla arvon määrittäminen on melko helppoa. Esimerkiksi CFD on selkeä ja seuraa osakkeen hintaa yksi kerrallaan. Optioilla reilun arvon määrittäminen on vaikeampaa.

Monimutkaiset tuotteet

Johdannaiset ovat usein monimutkaisia ​​tuotteita. Eri johdannais tyyppien ymmärtäminen vie aikaa. Koskaan ei ole viisasta sijoittaa tuotteisiin, joita et täysin ymmärrä. Kun sijoitat johdannaisiin, on siksi tärkeää tehdä riittävä tutkimustyö.

Herkkä reagointi kysyntään ja tarjontaan

Tarjonta ja kysyntä voivat vaikuttaa suuresti johdannaisen hintakehitykseen. Vuonna 2020 öljyfutuurit saivat negatiivisen hinnan, koska öljyn kysyntä kuivui. Siksi on tärkeää, että ymmärrät johdannaisten riskit hyvin ennen kuin sijoitat niihin.

Konkurssi (oletus)

Joidenkin johdannaisten kohdalla vallitsee vaara vastapuolen konkurssista. Näin on silloin, kun johdannainen myydään normaalin pörssin ulkopuolella. Kun ostat johdannaisia ​​pörssin ulkopuolella, on tärkeää tutkia johdannaisen takana olevaa osapuolta.

Johdannaiset käytännössä

Johdannaisille on annettu huono maine. Johdannaisilla on kuitenkin hyödyllinen tehtävä myös taloudessamme. Esimerkiksi yritykset voivat käyttää johdannaisia välttääkseen suuria riskejä. Kun johdannaisia ei ollut, monien suurten yritysten oli paljon vaikeampaa hoitaa liiketoimintaansa. Erityisesti kaiken liiketoiminnan kansainvälistymisen myötä on tärkeää kattaa erilaiset riskit.

Monet ihmiset eivät tiedä, että voit käyttää johdannaisia myös sijoitusriskin minimoimiseksi. Optioita voidaan käyttää vakuutuksena osakkeiden hintojen laskulle. Voit käyttää johdannaisia kaikilla strategisilla tavoilla vähentääksesi sijoitusriskiäsi. Muista kuitenkin, että jokainen vakuutus maksaa. Joten sinun on tehtävä näin vain, kun epäonnistumisen todennäköisyys on suuri.

Haluatko kokeilla sijoittamista johdannaisiin ilmaiseksi demolla? Avaa alla olevalla painikkeella riskitön demo-tili:

Johdannaistuote

Johdannainen on rahoitusinstrumentti, jonka arvo saadaan todellisen tuotteen treidauksesta. Esimerkiksi omenanviljelijä voi allekirjoittaa sopimuksen kauppiaan kanssa koko sadosta ennen kuin puista löytyy edes yhtä kukkaa. Sadon sovittu hinta on alhaisempi kuin silloin, kun viljelijällä on huippusato, mutta paljon korkeampi kuin epäonnistuneen sadon kohdalla. Johdannaiset estävät suuria taloudellisia takaiskuja.

Johdannaisissa on yleensä kyse osakkeiden, hyödykkeiden ja valuuttojen perimmäisestä arvosta. Johdannaisilla voit käydä kauppaa näiden eri kohteiden arvolla.