Mitä ovat sijoitusrahastot?

Sijoitusrahastot ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja. Ei ole yllättävää, että sijoitusrahastoon sijoittaminen on helpompaa kuin osakkeisiin. Mutta mikä on sijoitusrahasto? Ja mihin sinun tulee kiinnittää huomiota valitessasi sijoitusrahastoa? Tässä artikkelissa voit lukea kaiken tarvittavan sijoitusrahastoista.

Mikä on sijoitusrahasto?

Sijoitusrahasto on rahasto, joka tekee sijoituksia suurten asiakasryhmien puolesta. Useat rahastot sijoittajat osakkeiden tai joukkovelkakirjojen yhdistelmään. Jotkut rahastot keskittyvät kuitenkin muihin sijoitustuotteisiin, kuten johdannaisiin. Kun talletat rahaa sijoitusrahastoon, saat osallisuutta. Jos kaikki menee hyvin rahastoon sijoittamisessa, saat positiivisen tuoton.

Miten sijoittaa sijoitusrahastoon?

Voit sijoittaa sijoitusrahastoon itse, mutta sen on tehtävä välittäjän kautta. Välittäjä on osapuoli, joka voi auttaa sijoitustuotteiden ostamisessa ja myymisessä. Voit käydä kauppaa aktiivisesti sijoitusrahastojen arvolla, tai ostaa pitkäaikaista osallistumista.

Keinottelu sijoitusrahaston hinnalla

Voit halutessasi keinotella sijoitusrahaston hinnalla. Tällä tavalla käyt kauppaa lyhytaikaisesti. On mahdollista keinotella myös markkinan laskulla. Myymällä sijoitusrahaston lyhyeksi voit saada positiivisen tuloksen, kun markkina romahtaa. Hyvä osapuoli, jolla voit käydä aktiivisesti kauppaa sijoitusrahastojen hinnoista, on eToro. Voit kokeilla erilaisia mahdollisuuksia ilmaiseksi demolla:

Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/Pääomasi on vaarassa. Muita kustannuksia sovelletaan. Käy osoitteessa :etoro.com/fi/trading/fees/

Sijoitusrahaston osallistumisen ostaminen

Useimmat ihmiset sijoittavat sijoitusrahastoon pitkäaikaisesti. Kun talletat rahaa sijoitusrahastoon, saat osallistumista, eli voit lunastaa osan rahaston tuotosta. Haluatko tietää, mistä voit ostaa edullisinta osallistumista sijoitusrahastoon? Napsauta alla olevaa painiketta vertaillaksesi parhaita välittäjiä, jotka tarjoavat osallistumista sijoitusrahastoon:

Erilaiset sijoitusrahastot

Sijoitusrahastoja on kaiken muotoisia ja kokoisia ja usein niillä on tietty keskittymisalue. Rahasto voi keskittyä esimerkiksi tiettyyn sektoriin tai alueeseen. Toisentyyppiset rahastot keskittyvät tiettyyn sijoitustuotteeseen. Alla keskustelemme erityyppisistä sijoitusrahastoista:

  • Osakerahastot: nämä rahastot sijoittavat osakkeisiin.
  • Korkorahastot: nämä rahastot sijoittavat joukkovelkakirjoihin tai lainoihin.
  • Yhdistelmärahastot: nämä rahastot monipuolistavat sijoituksiaan sijoittamalla sekä osakkeisiin että joukkovelkakirjoihin.
  • Hedgerahastot: nämä rahastot keinottelevat markkinoilla käyttämällä johdannaisia.

Miten sijoitusrahasto toimii?

Sijoitusrahaston periaate on yksinkertainen: se yrittää kerätä mahdollisimman paljon pääomaa potentiaalisilta sijoittajilta. Sijoittajana sinun on maksettava tietty summa sijoittaaksesi rahastoon.

Rahastonhoitaja sitten päättää, mihin rahastot sijoitetaan. Useimmissa maissa sijoitusrahastojen on tehtävä tärkeimmistä sijoitustiedoista saatavilla kaikille. Suosittelemme lukemaan nämä tiedot huolellisesti ennen kuin talletat rahastoon.

mikä on sijoitusrahasto

Mihin kiinnittää huomiota rahastoa valittaessa?

Ennen kuin aloitat sijoittamisen sijoitusrahastoon, on tärkeää määrittää keskittymisalueet. Mikä on investointisuunnitelmasi? Kuinka pitkään haluat sijoittaa? Miten suuren riskin haluat ottaa? Jos olet määrittänyt kaikki yllä mainitut, voit tutkia ja vertailla rahastoja.

On tärkeää tutkia erilaisia rahastoja määrittääksesi, mihin sijoitustuotteisiin ne sijoittavat. Sijoittaako yritys esimerkiksi osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin? Tutki, millainen näiden tuotteiden jako on rahastossa. Kun rahasto sijoittaa suuren määrän pääomastaan tiettyyn osakkeeseen, riskien hajauttaminen on hyvin rajallista.

On myös tärkeää tutkia sijoitusrahaston kustannuksia. Sinun on maksettava hallintokustannuksia jokaisesta rahastosta ja joissakin tapauksessa lisämaksuja, jos rahastosta saadaan hyviä tuloksia. Kustannukset voivat merkittävästi pienentää potentiaalisia sijoitustuottoja. Siksi on suositeltavaa sijoittaa rahastoon, joka veloittaa alhaisia kustannuksia.

Mikä ero on avoimella ja suljetulla rahastolla?

Useimmat sijoitusrahastot ovat avoimia, joihin voi liittyä milloin tahansa. Uudet talletukset jaetaan rahaston olemassa oleviin sijoituksiin. Tämä varmistaa, että nykyisten sijoittajien tulokset eivät muutu, kun uusi sijoittaja haluaa liittyä mukaan. Useimmista avoimista sijoitusrahastoista voidaan käydä kauppaa pörssissä.

Osa sijoitusrahastoista ovat suljettuja, joiden avulla rajoitetaan osallistujien määrää. Sijoittajat voivat liittyä vasta, kun rahasto avataan. Suljetun rahaston arvo on enemmän verrattavissa osakkeen arvoon. Tämän tietyn rahaston arvo määräytyy pörssin kysynnän ja tarjonnan mukaan, ei rahaston todellisen arvon mukaan. Suljettua rahastoa voidaan treidata palkkiolla.

Miten paljon sijoittaminen rahastoon maksaa?

Kun sijoitat rahastoon, sinun täytyy aina maksaa hallintokustannuksia. Edullisimmat rahastot veloittavat noin 0,5 % kustannusprosentin, kun taas muut rahastot voivat veloittaa 2 %. Kiinnitä huomiota rahastoihin, jotka veloittavat korkeita maksuja. On vaikeaa tehdä spekuloidaa, koska sijoitusrahastot ja korkeat transaktiokustannukset voivat viedä suuren osan tuotosta.

Hallintokustannusten lisäksi sinun on maksettava myös transaktiokustannuksia ostaessasi osallistumista välittäjältä. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten paljon joudut maksamaan sijoitusrahaston osallistumisista välittäjällä.

Mitä etuja sijoitusrahastoon sijoittaminen tuo tullessaan?

Sijoitusrahastoon sijoittamisella on etunsa. Tässä keskustelemme rahastoihin sijoittamisen tärkeimmistä eduista.

Monipuolista sijoitukset

Pieniä sijoituksia voidaan monipuolistaa sijoitusrahaston avulla. Jos sijoitat esimerkiksi 100 $ kuukaudessa, monipuolistaminen olisi kallista, koska joudut maksamaan samoja transaktiokustannuksia yhä uudelleen ja uudelleen.

Käyttämällä sijoitusrahastoja voit sijoittaa eri osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin pienellä rahasummalla. Tämä voi vähentää riskiä merkittävästi!

Tietoisuus

Kun sijoitat sijoitusrahastoon, voit hyötyä rahastonhoitajan tietämyksestä. Tavallisilla sijoittajilla ei ole tarpeeksi aikaa ja ymmärrystä osakkeista. Rahastolla on tiimi, joka analysoi markkinaa jatkuvasti. Tiimi saattaa löytää asioita, joita et ole itse huomannut.

Pääsy eksoottisille markkinoille

Yksityisenä sijoittajana voi olla vaikea lähestyä tiettyjä markkinoita. Esimerkiksi laaja investointi kiinteistöihin voi olla erittäin vaikeaa. Samoin sijoittaminen tuleville markkinoille, kuten Brasiliaan ja Intiaan, voi myös olla vaikeaa. Sijoittamalla rahastoon voit säästää paljon rahaa ja silti hyötyä markkinoiden valuuttaliikkeistä.

Alhaisemmat kustannukset

Jos valitset rahaston, joka tarjoaa alhaisia transaktiokustannuksia, voit säästää suuria summia. Jos ostat kunkin osakkeen itse, se olisi kallista. Nämä pienemmät kustannukset mahdollistavat paremman tuoton!

Mitä haittapuolia sijoitusrahastoon sijoittamiseen liittyy?

Valitettavasti sijoitusrahastoihin sijoittamiseen liittyy enemmän kuin vain plussaa. Keskustelemme tärkeimmistä haittapuolista tässä osiossa.

Vähemmän joustavuutta

Kun sijoitat rahastolla, luovutat sijoituksien hallinnon muille. Sinulla ei ole sanottavaa siihen, mitä sijoituksia rahasto toteuttaa. Haluatko sijoittaa tiettyihin osakkeisiin? Siinä tapauksessa saatat haluta ostaa osakkeita itse välittäjältä.

Rahaston hinta jää jälkeen

Rahaston hintaa ei päivitetä usein. Useimmat rahastot päivittävät arvoa vain kerran päivässä, jotkut kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai harvemmin. Useimpiin rahastoihin on mahdollista liittyä siis vain tiettyinä aikoina.

Negatiivinen tuotto

Jopa sijoitusrahastot voivat kohdata negatiivisia tuottoja. Talouden taantuman aikana on normaalia, että rahastot suoriutuvat huonosti. Jopa rahastot, jotka väittävät saavansa spekuloidaa, suoriutuvat tavallista huonommin.

Mitä riskejä sijoitusrahastoon liittyy?

Kunkin sijoitustyypin osalta on mahdollista, että menetät rahaa. Vaarana on, että sijoittamasi summa laskee arvoltaan. Siksi voi olla järkevää sijoittaa määräajoin. Näin voit välttää sijoittamasta rahastoon juuri silloin, kun markkina on huipussaan.

Mikä ero on aktiivisella ja passiivisella sijoitusrahastolla?

Aktiivinen sijoitusrahasto yrittää voittaa markkinan ostamalla ja myymällä osakkeita aktiivisesti. Koska tarvitaan suurta määrää transaktioita ja analyysejä, aktiivisen sijoitusrahaston hallintakulut ovat merkittävästi korkeammat. Todellisuudessa useimmat aktiiviset rahastot eivät voi voittaa markkinaa.

Passiivinen sijoitusrahasto (tunnetaan myös nimellä indeksirahasto) ei käy kauppaa aktiivisesti. Se yrittää seurata tiettyä indeksiä tai markkinaa mahdollisimman tarkasti. Hyvä esimerkki on sijoitusrahasto, joka yrittää jäljitellä Dow Jones -indeksiä.

Miten sijoittaa rahastoon?

Jos haluat rakentaa suurta pääomaa, on suositeltavaa etsiä rahastoa, joka hajauttaa riskit eri alueisiin ja sijoitustuotteisiin. Seuraavaksi voit tallettaa rahastoon tietyn rahasumman säännöllisesti. Näin vältät sitä riskiä, että liityt rahastoon väärällä hetkellä.

Pitkällä aikavälillä tämä sijoitusmenetelmä voi tuottaa korkeaa tuottoa. Tämä johtuu koronkorosta. Jos sijoitat rahastosta saamasi tuotot uudelleen, voit saada yli miljoonan tuoton pitkällä aikavälillä.

Mikä on ETF tai pörssinoteerattu rahasto?

ETF on sijoitusrahasto, josta käydään kauppaa pörssissä samalla tavalla kuin osakkeesta. Voit ostaa tai myydä ETF:n välittäjältä. ETF:n arvo vaihtelee kohde-etuutena olevien etuoikeutettujen osakkeiden hinnanmuutosten vuoksi.

Mikä on hedgerahasto?

Hedgerahasto on erityinen sijoitusrahasto, jolle on ominaista korkeammat riskit. Hedgerahasto voi käydä kauppaa kaikenlaisilla johdannaisilla. Lisäksi hedgerahasto voi ottaa lyhyitä positioita. Lyhyillä positioilla rahasto voi keinotella hintojen laskuilla. Jotkut hedgerahastot käyttävät velkavipua, jolloin se voi sijoittaa osittain lainatulla rahalla.

Hedgerahasto voi tuottaa hyviä tuottoja, mutta sen riski on kuitenkin myös suurempi.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *