Kahvikauppa: miten sijoittaa kahviin?

Useat ihmiset aloittavat päivänsä kahvikupilla. Tiesitkö, että esimerkiksi öljyn jälkeen kahvi on kaupatuin hyödyke? Tämä suosio yhdistettynä siihen, että tarjonta riippuu suurelta osin sadon laadusta, tekee kahviin sijoittamisesta erittäin houkuttelevaa.

Miten sijoittaa kahviin?

On monia tapoja sijoittaa kahviin. Voit esimerkiksi käydä kauppaa aktiivisesti suoraan raaka-aineen hinnalla tai ostaa kahvisektorilla toimivien yritysten osakkeita. Viimeiseksi voit sijoittaa rahastoon, joka käsittelee tätä hyödykettä.

Osta kahviosakkeita

Voit myös sijoittaa kahvin osakkeisiin. Kahvin tuotannossa ja myynnissä on useita aktiivisia yrityksiä. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan ole täysin riippuvaisia kahvin hinnasta. Esimerkiksi Smuckers kuuluisa hillostaan, mutta se on myös Folger-kahvimerkin omistaja. Myös Nestle tienaa paljon rahaa kahvilla, mutta sen valikoimassa on useita muita tuotteita.

Siksi on tärkeää tutkia yrityksen toimintaa huolellisesti ennen kahvin osakkeiden ostamista. Tutki, onko yrityksellä hyvät saumat tulevaisuutta varten ja miten se suoriutuu taloudellisesti. Sijoittamalla yritykseen, joka tarjoaa useita eri tuotteita, voit jakaa sijoittamisriskit.

Haluatko ostaa kahviosakkeita? Voit käydä kauppaa suoraan kahviosakkeita yhdellä näistä luotettavista välittäjistä:

VälittäjäKustannuksetRekisteröidy
eToro0 euroa osakekohtaisesti. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa.
Degiro2,50 € transaktiota kohden
Keinottele aktiivisesti yrityksen kahviosakkeita osakekurssien nousulla ja laskulla. "CFD-palvelu"
80% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin.
Käy kauppaa yrityksen kahviosakkeita osakkeilla aktiivisesti edulliseen hintaan ilmaisella demolla!
Keinottele aktiivisesti yrityksen kahviosakkeita osakekurssien nousulla ja laskulla. "CFD-palvelu"
80% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin.

Rahastoon tai ETF:ään sijoittaminen

Voit myös sijoittaa kahviin rahaston tai ETF:n kautta. Hyvin tunnettu esimerkki kahvin ETF:stä on Dow Jones-IBS Coffee ETN. Tämä rahasto seuraa kahvin futuureja kuukausittain ja siirtää sopimukset automaattisesti seuraavalle jaksolle.

Toinen vaihtoehto on Pure Beta Coffee ETN. Tämä rahasto on vähemmän avoin, koska sopimukset eivät siirry seuraavalle jaksolle automaattisesti. Rahasto tekee päätöksiä fyysisen kahvin säilyttämiseen liittyvien hintavaihtelujen perusteella.

kahviin sijoittaminen

Kahvin futuuri

Henkilökohtaisesti en suosittelisi aloittelevia sijoittajan sijoittamaan futuureihin, koska tällöin sinulla on velvollisuus ostaa kauden lopussa. Jos et voi yllättäen myydä sopimusta, yhtäkkiä joudut säilömään lastikuormallisen kahvia.

Yksi futuuri on noin 37 500 paunaa (noin 17 t) kahvia. Tämä tarkoittaa, että tarvitset merkittävän määrän rahaa sijoittaaksesi kahviin futuureilla. CFD:t ovat siis houkuttelevampi vaihtoehto useimmille ei-ammattilaisille keinottelijoille.

Mitä haluat tietää kahviin sijoittamisesta?

  • Kahvin edut: mitä etuja kahviin sijoittamiseen liittyy?
  • Kahvin hinta: miten kahvin hinta määräytyy?
  • Riski: mitä pitää silmällä käydessä kahvikauppaa?
  • Osakkeet: mitä kahviosakkeita ostaa?
  • Hinnoittelu: mikä on kahvin tämänhetkinen hinta?

Miksi kahviin sijoittaminen on mielenkiintoista?

Investointi kahviin voi olla hyvä asia. Alla keskustelemme siitä, miksi sijoittaminen kahviin voi olla mielenkiintoista juuri nyt.

Kahvi on perustuote

Useat ihmiset pitävät kahvia perustuotteena. Tämän vuoksi jopa taloudellisesti huonoina aikoina kahvin kysyntä on suurta. Useissa maanosissa päivä aloitetaan kupillisella kahvia. Kahvin hinta ei koskaan laske nollaan, joten pitkäaikaisen sijoittamisen ei välttämättä ole riskialtista.

Nouseva maailmanlaajuinen kulutus

Maailmanlaajuisesti yhä useammilla ihmisillä on valmiudet ostaa yhä enemmän luksustuotteita. Yhä useammat ihmiset juovat kahvia kasvavan talouden maissa, kuten Kiinassa ja Intiassa. Tämän tuloksena maailmanlaajuinen kysyntä nousee. Jos seuraamme suhdannekehityksiä, nämä alueet näyttävät vain vaurastuvan. Tämän tuloksena kahvimarkkina jatkaa kasvuaan. Kahvin maailmanlaajuinen kulutus kasvaa keskimäärin kahdella prosentilla vuodessa.

Suhteellisen avoin

Kahvin kaltaisen hyödykkeen kaupankäynnin etu on sen avoimuus. Koska se on fyysinen tuote, on helpompaa ymmärtää, miten kysyntä ja tarjonta vaikuttavat markkinoihin. Siksi kahvin hintojen kehitys on helpommin ymmärrettävissä kuin pörssikurssien kehitys.

Hintojen vaihtelut

Kahvin hinta voi vaihdella suuresti. Vuonna 2011 hinta ylitti 280 $, kun taas vuonna 2020 vaihtokurssi laski 100 $:iin. Älykkäät treidaajat tietävät, miten tällaisia vaihteluita hyödynnetään. Ostamalla oikeaan aikaan saat kunnollisen tuoton. Lisäksi voit myydä lyhyeksi. Lyhyen position avulla voit saada positiivisen tuloksen hinnan laskiessa.

Suoja inflaatiolta

Kahvin kaltaisiin hyödykkeisiin sijoittaminen voi suojata sinua inflaatiolta. Pankkitilin raha menettää arvoaan ajan myötä. Raaka-aineiden hinnat kuitenkin nousevat yleisen hintatason noustessa. Lisäksi sijoittamalla kahviin voit monipuolistaa arvopaperisalkkua.

Miten kahvin hinta määräytyy?

Kahvin hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun enemmän kahvia on saatavilla hyvän sadon ansiosta, hinta voi laskea. Samanaikaisesti lisääntyvä kysyntä aiheuttaa hinnan nousun pitkällä aikavälillä.

Myös punnan ja dollarin vaihtokurssi vaikuttaa kahvin hintaan. Kahvia treidataan Lontoon ja New Yorkin pörsseissä. Kun ostat kahvia eri valuutalla, vaihtokurssilla on suuri merkitys lopputuloksen määrittämisessä.

Useimmissa tapauksissa sijoitat suurimpaan ja tunnetuimpaan kahviin: arabiankahvi. 70 % maailmankaupasta liittyy tähän kahvilajiin. Loput 30 % koostuu pääasiassa Robusta-kahvipavuista. Näiden papujen tuottaminen on edullisempaa, mutta myös laatu on huonompi. Kahvilajin tyyppi voi siis vaikuttaa hintaan.

Mitä pitää silmällä käydessä kahvikauppaa?

Suurin osa kahvintuotannosta tapahtuu myrskyisemmillä alueilla. Esimerkiksi useita viljelmiä löytyy Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Poliittisella epävakaudella ja kadoilla voi olla suora vaikutus kahvin saantiin. Tämän tuloksena kahvin hinta voit yllättävästi nousta.

Kahvikauppaa käydessä on siis tärkeää pitää silmällä maailmanlaajuisia kehityksiä. Pula voi aiheuttaa hyödykkeen hinnan nopean nousun.

kahvin tuotanto maailmanlaajuisesti

Tästä näimme hyvän esimerkin vuonna 2009, kun Etelä-Amerikan kahvipavuissa alkoi kasvaa sientä. Tämän seurauksena useat maanviljelijät menettivät pavut ennen sadonkorjuuta. Joillakin alueilla tuotanto laski jopa 40 prosentilla.

Monokulttuuri ja kemikaalien käyttö tekevät suurista alueista sopimattomia kahvintuotantoon. Jos näiden alueiden maanviljelijät eivät vastaa uhkiin asianmukaisesti, on suuri riski, että kahvin hinnat nousevat edelleen.

Mihin kahvin osakkeisiin voit sijoittaa?

Tässä artikkelin osiossa katsomme kahvin osakkeita, joihin voit sijoittaa. Tutki yritystä huolellisesti ennen osakkeiden ostamista.

Starbucks-osakkeiden ostaminen

Lähes jokainen tuntee Starbucksin, mikä ei ole yllättävää. Starbucks on suurin ja tärkein kahvialan yritys maailmassa. Koska yrityksellä on noin 20 000 kohdetta maailmanlaajuisesti, Starbucks-kahvin juomisesta on tullut kokemus. Kahvin juominen on suositumpaa kuin koskaan, etenkin Y-sukupolven keskuudessa.

Trendi näyttää kuitenkin kääntyneen päinvastaiseksi. Saman sukupolven nuoret aikuiset haluavat juoda kahvia tietoisesti ja vastuullisesti. He etsivät orgaanista ja paikallista kahvia. Siksi useilla alueilla Starbucks näyttää antavan tietä pienemmille paikallisille yrityksille.

Luuletko, että Starbucksilla on silti paljon kasvupotentiaalia? Uusien kilpailijoiden, esimerkiksi kiinalaisen Luckin Coffeen myötä, Starbucks ei voi vain katsella sivusta.

kahvin osakkeiden kaupankäynti

Dunkin’ Donut

Dunkin’ Donut ei välttämättä saa sinua heti ajattelemaan kahvia. Kahvialalla toimivien yritysten osalta tämä yritys on kuitenkin Yhdysvaltojen toiseksi suurin yritys. Toisin kuin Starbucks, Dunkin’ Donut toimii suoraan franchisella ja siksi hallintokustannukset ovat erittäin alhaiset.

Myös Dunkin’ Donutin kohdalla voidaan nähdä, että muut pienemmät tarjoajat saavat enemmän suosiota. Sekä Starbucksin että Dunkin’ Donutin vahvan aseman ansiosta näillä yrityksillä ei kuitenkaan näytä olevan vaikeuksia pysyä pinnalla.

Luckin Coffee

Luckin Coffee oli pitkän aikaa erittäin houkutteleva sijoituskohde. Yritys onnistui valloittamaan suuren markkinaosuuden nopeasti ja avasi kauppoja kaupan jälkeen. Merkittävän petosskandaalin vuoksi hinta kuitenkin laski jyrkästi. Tämä osoittaa, että osakkeisiin sijoittamisen yhteydessä on tärkeää seurata yrityksen suoriutumista. Vaikka kahvin hinta tai kahvimarkkina onnistuisi hyvin, Luckin Coffeen kaltainen yritys voi saada huonoja tuloksia.

Onko järkevää ostaa kahvin osakkeita?

Kahvin osakkeiden ostamisen kannattavuus riippuu markkinasta. Suurten kahviyritysten odotetaan jatkavan hyvää menestystään. On kuitenkin tärkeää muistaa, että osakekurssi määräytyy sen mukaan, miten paljon ihmiset ovat valmiita maksamaan. Kun toiset sijoituskohteet ovat mielenkiintoisempia, kahviosakkeiden hinta voi laskea.

Mikä on kahvin tämänhetkinen hinta?

Haluatko tietää raaka-aineen kahvin tämänhetkisen hinnan? Alla olevasta kaaviosta voit nähdä, mihin hintaan voit ostaa kahvia hinnanerosopimuksilla. Voit avata position painikkeita käyttämällä.

Kahvisijoitusten menestykset

Kun sijoitat kahviin, on tärkeää kiinnittää huomiota tarjontaan. Yksi kahvin suurista eduista on se, että useat ihmiset ovat tottuneet juomaan; kysyntä ei siis laske voimakkaasti. Siksi pääosin tarjontapuoli määrittää kahvin lopullisen hinnan. Lisäksi kahvia pidetään perustuotteena, jota kulutetaan myös taloudellisesti huonoina aikoina. Tämä helpottaa kahvin hinnan ennustamista verrattuna esimerkiksi sosiaalisen median osakkeeseen.

Jos haluat saada hyviä tuloksia kahvista, on tärkeää seurata uutisia ja ymmärtää, miten sadot menestyvät. Suuri määrä kahvia tulee Kolumbiasta, jossa kärsittiin kasvitaudeista pitkään.

Tällaisilla onnettomuuksilla voi olla merkittävä vaikutus kahvin tarjontapuoleen, joka voi nostaa kahvin hinnan uusiin korkeuksiin. Sillä välin kolumbialaiset ovat onnistuneet kehittämään kasvitauteja ehkäisevän pensaan tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *