Mitä joukkovelkakirjat ovat?

Haluatko tietää mitä joukkovelkakirjat ovat? Sitten olet saapunut juuri oikeaan paikkaan! Tässä artikkelissa käsitellään joukkovelkakirjojen merkitys yksityiskohtaisesti.

Mitä joukkovelkakirjat ovat?

Joukkovelkakirja on valtion tai yrityksen myöntämä laina. Joukkovelkakirjat ovat velkapapereita. Kun ostat joukkovelkakirjan, saat yleensä ennalta sovitun koron. On myös mahdollista käydä aktiivista kauppaa joukkovelkakirjoilla. Tältä sivulta voit lukea mikä joukkovelkakirja on ja mihin kiinnittää huomiota.

Joukkovelkakirja selitys: mistä joukkovelkakirja koostuu?

Joukkovelkakirja koostuu useista osista. Joukkovelkakirjan merkitys voidaan johtaa tästä:

  • Nimellisarvo: joukkovelkakirjan määrä.
  • Korko: korko, jonka saat joukkovelkakirjasta.
  • Maturiteetti: Aika, jonka jälkeen joukkovelkakirjalaina maksetaan takaisin.

Lyhyt selitys joukkovelkakirjoista

  • Joukkovelkakirjat ovat yritysten tai valtion liikkeeseen laskemia velkoja.
  • Joukkovelkakirjat ovat määritelmänsä mukaan kiinteäkorkoisia arvopapereita. Nämä tulot maksetaan korkoineen.
  • Joukkovelkakirjojen hinnat liikkuvat korkojen vastaiseen suuntaan. Kun korot nousevat, joukkolainojen hinnat laskevat. Vastapäin korkojen laskiessa joukkolainojen hinnat nousevat.
  • Joukkovelkakirjoilla on eräpäivä, jolloin nimellisarvo on maksettava takaisin. Jos näin ei käy, liikkeeseenlaskija voidaan julistaa konkurssiin.

Kuinka sijoittaminen joukkovelkakirjoihin toimii?

Joukkovelkakirjalainoihin sijoitetaan pää- ja jälkimarkkinoilla. Päämarkkinoilla joukkovelkakirjat lasketaan liikkeeseen. Tämä tapahtuu usein useiden pankkien kautta nimellisarvona 1000 dollaria tai niiden moninkertaistumana. Yksityisille markkinoille tarkoitetut joukkolainat ovat yleensä halvempia kuin institutionaalisille osapuolille tarkoitetut joukkolainat.

Kun olet ostanut joukkovelkakirjan, voit yleensä vaihtaa sen takaisin jälkimarkkinoilla. Joukkovelkakirjan hinta voi vaihdella markkina olosuhteiden muutosten vuoksi. Ostamalla ja myymällä joukkovelkakirjoja oikeaan aikaan voit saavuttaa positiivisen tuoton.

Joukkovelkakirjan arvo

Jälkimarkkinoilla joukkovelkakirjalainan arvo voi vaihdella. Nimellisarvo voi olla 100 dollaria, mutta sillä voidaan käydä kauppaa 102 dollarilla. Tällöin maksat 2% enemmän kuin mitä saat kauden lopussa. Näin voi käydä, kun markkina-arvo on matalampi kuin joukkovelkakirjan arvo.

Mitä ovat joukkovelkakirjan hyödyt?

Sijoittajat ostavat joukkovelkakirjoja pääasiassa saadakseen lisää vakautta salkkuunsa: joukkolaina riskit ovat paljon pienemmät kuin osake riskit. Vasta kun joukkolainan tarjoaja menee konkurssiin, on mahdollista, että menetät rahasi. Useimmissa tapauksissa saat sovitun koron ja takaisinmaksun.

Osakkeisiin sijoittamisen merkittävä haittapuoli on se, että varmuus puuttuu. Hinnat voivat nousta valtavasti, mutta ne ovat myös laskeneet suuresti viime vuosina. Siksi on viisasta jakaa riskisi niin paljon kuin mahdollista. Ostamalla joukkovelkakirjoja voit kompensoida tappioitasi niin paljon kuin mahdollista osakekurssien laskiessa.

Kuinka voit tehdä spekuloidaa joukkovelkakirjoilla?

Nyt kun tiedät mikä joukkovelkakirjalaina on, voimme selittää sinulle kuinka voit tehdä spekuloidaa sijoittamalla joukkovelkakirjoihin. spekuloida voidaan saavuttaa kuponkikoron ja hintatuoton avulla.

Kuponkikorko

Suurin osa joukkovelkakirjoista maksaa korkoa, joka tunnetaan myös nimellä kuponkikorko. Tyypillisesti kuponkikorko maksetaan kuukausittain. Tämä voi olla sekä kiinteä että vaihtuva prosenttiosuus. Esimerkiksi vaihtelevat prosenttiosuudet liittyvät EURIBORin korkeuteen. Usein korko maksetaan kerran vuodessa. Jos joukkovelkakirjalla oli useita omistajia tänä aikana, korot jaetaan oikeudenmukaisesti.

Hintatuotto

Lisäksi joukkovelkakirjoilla on mahdollista tehdä spekuloidaa, kun joukkovelkakirjan arvo kasvaa. Voit käydä kauppaa joukkovelkakirjoilla vapaasti aivan kuten osakkeilla. Joukkovelkakirjojen hinta määräytyy useiden tekijöiden perusteella. Kun markkinakorot laskevat, joukkolainan arvo yleensä nousee. Liikkeeseenlaskijan parantunut luottoluokitus voi myös johtaa korkeampaan hintaan. Hinta määräytyy myös tietyn joukkovelkakirjan kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Millaisia joukkovelkakirjoja on olemassa?

On olemassa erilaisia joukkovelkakirjoja. Mutta mitä ne ovat? On olemassa normaalit bondittoissijaiset bonditikuiset bondit and vaihtovelkakirja.

Mitä ovat tavalliset bondit?

Yleisin bondi on tavallinen bondi. Normaaleilla bondeilla ei ole erityispiirteitä.

Mitä ovat toissijaiset bondit?

Kun joukkovelkakirjalainan takana oleva osapuoli menee konkurssiin, saat rahasi takaisin myöhemmin toissijaisella joukkovelkakirjalla. Säännöllisten joukkovelkakirjalainojen omistajille maksetaan sinua ennen. Toissijaiset bondit ovat siten riskialttiimpia kuin tavalliset joukkolainat. Suuremman riskin vuoksi saat yleensä enemmän korkoa toissijaisesta bondista.

Mitä ovat ikuiset bondit?

Nämä ovat joukkovelkakirjoja, joilla ei ole ennalta määrättyä maturiteettia. Siksi näitä bondeja ei lunasteta milloin tahansa, ja ne voivat siten pysyä avoimina loputtomiin. Joidenkin joukkovelkakirjojen osalta yritys voi silti päättää maksaa joukkovelkakirjan takaisin kiinteään hintaan yhdellä kerralla.

Mitä ovat vaihtovelkakirjat?

Vaihtovelkakirjat ovat joukkovelkakirjoja, jotka voidaan muuntaa yhtiön osakkeiksi. Yleensä se määritetään etukäteen, kuinka monta osaketta voit saada yhdestä bondista.

Mikä on vaihtuvakorkoinen joukkovelkakirja?

Tämäntyyppisellä joukkovelkakirjalla ei ole kiinteää korkoa. Korot liikkuvat tyypillisesti markkinoiden korkojen mukaan. Tämän joukkovelkakirjan etuna on se, että saat myös korkeamman tuoton korkojen noustessa. Korkojen lasku vähentää tuottoa. Koska korko liikkuu markkinakoron mukana, tämäntyyppisen joukkovelkakirjalainan hinta yleensä vaihtelee vähemmän.

Mikä on nollakuponkilaina?

Nollakuponkilaina ei maksa korkoa. Tämä joukkovelkakirjalaina myydään alennuksella. Joukkolainan haltijana saat Lainan lopussa saat takaisin suuremman rahasumman lainan lopussa.

Mikä on lunastettava joukkovelkakirja?

Lunastettava joukkovelkakirja voidaan lunastaa takaisin ennen eräpäivää. Tämäntyyppiset joukkovelkakirjat ovat sijoittajalle riskialttiimpia. Kun joukkolainasta tulee arvokkaampi markkinakoron laskiessa, joukkovelkakirjan takana oleva osapuoli voi ostaa sen takaisin.

Mikä on putkilaina?

Putkilaina tai palautettava joukkovelkakirjalaina on joukkovelkakirjalaina, jonka joukkovelkakirjan ostaja voi jälleenmyydä. Tällä tavoin joukkovelkakirjan haltija voi suojautua markkinoiden korkojen nousulta. Sijoittaja joutuu tyytymään kompromissiin. Saat matalamman koron, mutta olet suojassa koron nousulta.

Mitä ovat joukkovelkakirjojen riskit?

Joukkovelkakirjoihin sijoittaminen ei ole täysin riskitöntä. Tässä artikkelin osassa käsitellään joukkovelkakirja sijoittamisen riskejä.

Joukkovelkakirjojen luottokelpoisuus

Kuten osakkeilla, jokaisella joukkolainalla on riskinsä. Tämä riski riippuu muun muassa lainanantajan luottokelpoisuudesta, ja siksi on tärkeää tarkistaa, onko joukkovelkakirjan takana oleva yritys tai hallitus taloudellisissa vaikeuksissa. Suurin riski joukkovelkakirjoihin sijoittamisessa on se, että lainan määrää ei saada takaisin sen lopussa konkurssin takia.

Normaalisti hallitukset ovat luottokelpoisempia kuin yritykset. Viimeaikainen velkakriisi on kuitenkin osoittanut, että hallitukset eivät joskus pysty maksamaan takaisin joukkovelkakirjoja. Esimerkiksi Kreikan hallituksen liikkeeseen laskemat joukkolainat eivät olleet aikanaan kovin turvallisia.

Korkoriski

Markkinakorkojen kehitys määrää kuinka houkutteleva joukkovelkakirja sijoituksesi on. Kun markkinakorko nousee, joukkolainasi arvo laskee. Sijoittajille on houkuttelevampaa ostaa uusia joukkovelkakirjoja, koska niistä saa korkeammat korot uusille joukkolainoille. Kun korko nousee, saatat saada maksettua vähemmän kuin voisit saada uudemmalla joukkolainalla.

Inflaatioriski

Ajan myötä rahan arvo laskee. Tämä johtuu siitä, että hintataso nousee: tätä me kutsumme inflaatioksi. Lainan voimassaolon lopussa saat takaisin sijoittamasi summan. Tämän määrän arvo on kuitenkin vähemmän kauden lopussa kuin kauden alussa. Joten jos korot eivät korvaa tätä, todellinen tuottosi voi olla negatiivinen.

Valuuttariski

Joissakin tapauksissa saatat kohdata valuuttariskin. Näin käy silloin, kun ostat joukkovelkakirjalainan ulkomaan valuutassa. Kun oman valuuttasi arvo laskee, voit tehdä tappiota. Siksi sinun täytyy kiinnittää erityistä huomiota ulkomaisessa valuutassa noteerattuihin joukkolainoihin.

Päätösriski ja joukkovelkakirjalainojen tuotto

Suurin riski joukkovelkakirjoihin sijoittamisessa on lainatun määrän takaisin saamattomuus. Riski ja tuotto ovat aina yhteydessä toisiinsa: kun joukkolainan riski on korkeampi, myös korko on korkeampi. Siksi sijoittajat ovat valmiita lainaamaan rahaa vain, jos he saavat korvauksen ottamastaan riskistä.

Kun aloitat joukkovelkakirjojen ostamisen, voit tarkastella luottokelpoisuusraportti lukuja, jotka ovat virastojen, kuten Standard & Poors, Moody’s ja Fitch antamia. AAA-tila on erittäin turvallinen ja DDD-tila erittäin vaarallinen. Tällä tavalla voit arvioida ja ennakoida joukkovelkakirjan riskejä. Standard & Poor -sivustolla voit tarkastella yritysten ja hallitusten ajankohtaisia arvosteluja.

standaard_and_poor

Nyt tiedät tarkalleen mitä joukkovelkakirjat ovat. Mutta tiedätkö myös kuinka sijoittaa joukkovelkakirjoihin? Joukkovelkakirjoihin sijoittamisesta käsittelevässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin joukkovelkakirjoihin sijoittamista.

Tekijä

 Avatar
Over Alex Mostert

16-vuotiaana ostin salaa ensimmäisen osakkeeni. Samaan aikaan olen pyörittänyt arabicstocktraders.com-sivustoa yli 10 vuoden ajan ja rakastan auttaa ihmisiä saavuttamaan "taloudellinen vapaus". Liiketalouden ja psykologian opiskelun jälkeen omistauduin kokonaan yrittäjyyteen: puolet ajasta Hollannissa ja puolet ulkomailla. Lue täältä lisää minusta ja ota selvää! Muista jättää kommentti artikkelin alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *